In vizor

Cât de pregătit este județul Cluj pentru învățământul online – IȘJ Cluj: „Sperăm să nu crească cazurile foarte mult în localitățile unde dispozitivele sunt în curs de achiziționare”

Incidența cazurilor de Covid a depășit 3/1000 locuitori atât în municipiul Cluj-Napoca, cât și în satul învecinat, Florești. În acest context, printre restricțiile impuse clujenilor de către autorități figurează și închiderea unităților de învățământ preuniversitar în câteva localități din Județul Cluj. Potrivit Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Cluj, sunt desfășurate în paralel trei proiecte pentru dotarea elevilor cu tablete pentru participarea obligatorie la orele on-line. Dacă școlile din Cluj-Napoca au fost dotate cu echipamentele necesare, situația este încă neclară la nivelul județului Cluj. 

Recent, ministrul Edcuației, Monica Anisie, a declarat că programa școlară poate suporta modificări în contextul în care scenariul Roșu/orele în regim on-line poate/pot fi prelungit/e pentru o perioadă nedeterminată de timp.

CITEȘTE ȘI: Școala se mută din nou în on-line. Ce schimbări va aduce pentru elevi și profesori? 

„Sperăm să nu crească cazurile foarte mult în localitățile unde dispozitivele sunt în curs de achiziționare”

Ziar de Cluj a consultat Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Cluj pentru a afla care este nivelul de pregătire pentru adoptarea unui scenariu Roșu/on-line în satele și cătunele din Cluj.

Potrivit ISJ Cluj, școlile din municipiul Cluj-Napoca, mai exact elevii din aceste instituții de învățământ preuniversitar, au fost dotate/ți cu tablete astfel încât să poată participa la orele în regim on-line cu caracter obligatoriu ce urmează să se desfășoare în municipiul Cluj-Napoca:  

„Referitor la Județul Cluj, pot spune că în toate unitățile de învățământ există platforme pentru desfășurarea activităților de învățare on-line, am insistat foarte mult încă din primăvara anului trecut, pe perioada vacanței de vară, ca indiferent ce se va întâmpla începând cu 1 septembrie, fiecare școală să aibă o platformă educațională funcțională, ca toți elevii și toți profesorii să aibă conturi, să poată intra pe platformă, dacă se va întâmpla ca de la o zi la alta să treacă în scenariul trei și să fie nevoiți să desfășoare, vremelnic, doar activități de învățare on-line. 

Deci din punctul acesta de vedere, la noi, învățarea on-line se întâmplă. 

Au fost cursuri de formare pentru cadrele didactice pe toată perioada verii, și acum se desfășoară, deci nu avem o problemă cu modul de desfășurare a activităților. 

Acum, legat de dispozitivele de conectare pentru elevi, pe lângă eforturile care s-au făcut de-a lungul timpului cu dotarea de echipamente, sigur că în forma ce mai avansată o are municipiul Cluj-Napoca, unde aceste achiziții s-au făcut din timp, grație eforturilor bugetare ale primăriei.

În județ, având în vedere că achiziția pe care ministerul a lansat-o la nivel național a fost contestată pentru lotul de dispzitive repartizate Regiunii de Nord-Vest, din care face și județul Cluj, așteptăm preluarea procedurii pentru achiziția conform hotărârii de Guvern 370. 

Ziar de Cluj semnala recent că și cea de-a doua licitație pentru achiziția de tablete pentru elevi a eșuat, context în care regiunea Nord-Vest, inclusiv județul Cluj, rămâne fără tablete pentru elevi.

CITEȘTE ȘIClujul rămâne fără oferte și după a doua licitație pentru tabletele elevilor. Inspectoratul Școlar: „Am resimțit cu toții lipsa echipamentelor…”

Din păcate, județul Cluj figurează pe lista zonelor unde NU au fost depuse oferte de către operatorii de servicii nici după a doua licitație.

Loturile pentru care nu au fost depuse oferte nici acum:

• Lot 3 Regiunea Nord-Est 1 – Bacău, Botoșani și Neamț, valoarea estimată fără TVA este între 11.899.159 și 14.873.948.

• Lot 4 Regiunea Nord-Vest – Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu Mare și Sălaj, valoarea estimată fără TVA este între 11.837.646 și 14.796.806 lei.

Din nefericire, nici a doua licitație de tablete nu a reușit, pentru două loturi s-au reluat procedurile. 

În paralel, noi am demarat achiziția pentru măști și dezinfectanți care deja au fost repartizate, și pentru dispozitive, pentru școli din mediul rural, iar astăzi se încheie etapa de depunere a ofertelor.

CITEȘTE ȘIInspectoratul Școlar alocă materiale sanitare pentru școli în condițiile creșterii infecțiilor Covid, dar întârzie cu asigurarea tabletelor pentru elevi

Este lansată pe SICAP achiziția, avem deja trei ofertanți, deci sperăm că se va finaliza cât de curând și aproximativ 1890 de tablete vor porni spre o parte din unitățile de învățământ din mediul rural. 

Pe lângă acestea, o altă achiziție se va desfășura în baza creditelor de angajament pe care ministerul le-a asumat, care vor fi decontate ulterior din bani europeni, în baza OUG 144. 

Deci, practic, am împărțit școlile pe cele trei măsuri de finanțare.

Astfel, primele tablete vor sosi acum, cât de curând, cele pe care le vom achiziționa prin hotărârea de Guvern 756. 

Iar următoarele urmeează să fie distribuite pe hotărârea de Guvern 370 și pe OUG 144. 

Sigur că mai durează un pic, important este că sunt platforme educaționale, elevii și profesorii au conturi.

Chiar dacă elevii, cei care vor fi nevoiți, poate, vor intra o vreme de pe telefoane, de pe alte dispozitive pe care le au, acum în mediul rural încă rata incidenței nu este așa de mare în fiecare localitate, să fie o problemă desfășurarea de activități exclusiv on-line. 

Acolo unde lucrurile deja se întâmplă, avem dispozitive, avem platforme, lucrurile sunt sub control, totul se desfășoară în parametri optimi. 

Sperăm să nu crească cazurile foarte mult în localitățile unde dispozitivele sunt în curs de achiziționare”, a declarat Marinela Marc, inspector școlar general în cadrul ISJ Cluj. 

Cu privire la termenul limită la care pot fi distribuite tabletele către elevii din județul Cluj prin intermediul proiectului derulat sub coordonarea ISJ Cluj, inspectorul general Marinela Marc consideră că în lipsa unor întârzieri specifice, contestații, elevii pot beneficia de echipamente pentru participarea obligatorie la ore on-line în cca două săptămâni de la anunțarea firmei selectate: 

„Dacă totul va decurge bine și nu vor fi contestații, nu vor solicita clarificări firmele care vor pierde, deci după ce vom declara câștigătorul selecției, teoretic ar trebui ca într-o săptămână, maixm două, să le putem distribui”, a declarat inspectorul școlar general Marinela Marc, în privința proiectului desfășurat de inspectorat și care vizează distribuția unui număr de cca 1890 de tablete elevilor din județul Cluj. 

Referitor la modificarea programei școlare, reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Cluj s-au abținut să se pronunțe: 

„Nu pot discuta acest aspect întrucât nu am auzit declarația domanei ministru și în baza unei declarații de presă nu pot să-mi asum niște comentarii, nu știu la ce se referea: la programele de examen, la curricula aferentă anilor de studiu. 

Dacă apare o astfel de măsură, vom vedea la momentul respectiv în ce constă și ce impact poate să aibă asupra sistemului. 

Cu siguranță, dacă există ideea unei astfel de măsuri este pentru binele elevilor, pentru că în acest an acesta este obiectivul prioritar: o dată starea de siguranță, de sănătate, dar și de confort emoțional a elevilor și eliminarea tuturor factorilor de stres”, a conchis Marinela Marc, inspector general ISJ Cluj. 

Programa școlară ar putea fi modificată, iar elevii ar putea fi nevoiți să participe la orele desfășurate în regim on-line conform unui scenariu Roșu prelungit, potrivit declarației recente a ministrului Educației, Monica Anisie.

Programa școlară ar putea fi modificată, „dacă vom fi nevoiți cu toții să trecem în sistem online”, potrivit declarației ministrului Educației, Monica Anisie, făcută la Realitatea TV. Oficialul a spus că „trebuie să ne pregătim pentru a preda în sistem online atâta timp cât este necesar”, întrebată de moderatoarea emisiunii dacă am fi pregătiți pentru predare online pe întreg anul școlar.

Programa şcolară reprezintă una dintre componentele curriculumului naţional. Este cel mai important document şcolar și instrument de lucru al cadrului didactic. Programa stabileşte, pentru fiecare disciplină, oferta educaţională ce vizează  obiectivele, competenţele şi conţinuturile învăţării, fiind propusă spre realizare în timpul stabilit prin planul-cadru.

Potrivit reprezentanților Sindicatului Liber al Învățământului Preuniversitar Clujean, într-adevăr, zonele rurale sunt, din păcate, lipsite în continuare de echipamentele necesare, tablete și laptopuri, pentru desfășurarea orelor în regim on-line. Nivelul de pregătire pentru trecerea de la un scenariu față în față la unul on-line este, de asemenea, redus. 

Modificarea programei școlare ar presupune, astfel, o redefinire a metodelor de predare și evaluare, precum și adaptarea conținuturilor, ceea ce necesită o creștere a gradului de flexibilitate atât în privința metodologiei, cât și a învățării propriu-zise.

CITEȘTE ȘIȘcoala se mută din nou în on-line. Ce schimbări va aduce pentru elevi și profesori? 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

sursa: portalsm.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *