Sanatate

Cât de mare este riscul ca pacienții să ardă în spitalele din Cluj?

Ce intervenții au făcut autoritățile în infrastructura medicală din Cluj pentru a reduce riscul unor incendii după tragediile din Piatra Neamț și Institutul Matei Balș?

După incendiul de la Spitalul „Matei Balș” în urma căruia au murit patru persoane, iar numărul deceselor a crescut zilnic, cu un bilanț care se ridică la 16 morți – tragedie înregistrată la doar trei luni de zile de la incendiul de la Spitalul Județean Piatra Neamț – evenimente cumplite sub guvernarea PNL-istă rămase fără urmări, Ziar de Cluj a solicitat autorităților locale și județene o poziție oficială în privința intervențiilor și investițiilor făcute în spitalele din Cluj pentru a combate riscul unor tragedii similare. 

Din nefericire, chiar în municipiul Cluj-Napoca a fost evitat la limită un scenariu similar după incendiul de la Spitalul CFR din Cluj-Napoca din 22 noiembrie 2020, declanșat de un scurtcircuit.

CITEȘTE ȘI: INCENDIU provocat de un scurtcircuit la Spitalul CFR din Cluj Napoca. Din fericire, NU AU FOST VICTIME

În condițiile în care incendiile din spitale – spații destinate, prin definiție, tratării și recuperării – se repetă mai fulgerător decât reacția autorităților pentru îmbunătățirea condițiilor sanitare și de siguranță a pacienților, Ziar de Cluj a încercat să afle ce măsuri s-au luat în Cluj în cele 3 luni de zile pentru asigurarea unor servicii medicale de calitate și în condiții de siguranță pentru pacienți?Precum și ce măsuri de urgență privind securitatea la incendii și siguranța pacienților se vor lua în Cluj ca urmare a tragediei de la Spitalul „Matei Balș”?

La nivelul municipiului Cluj-Napoca, unica unitate sanitară aflată în subordinea Primăriei Cluj-Napoca este Spitalului Clinic Municipal Cluj-Napoca.

Potrivit autorităților locale, ca urmare a incendiilor repetate din spitalele țării, reprezentanții Primăriei au realizat o serie de intervenții și investiții spre a reduce riscul repetării unei tragedii similare în spitalele din Cluj-Napoca.

Însă, dotarea saloanelor cu senzori de avertizare este plasată în viitor:

„Au fost demarate verificări privind  buna funcționare a mijloacelor de primă intervenție (stingătoare), a instalațiilor de stingere cu hidranți interiori; 

s-a verificat buna funcționare a instalației de detecție/semnalizare și avertizare la incendiu din cadrul Secției Clinice ATI. 

De asemenea, personalului medical și nemedical i s-a efectuat o reinstruire și o reinformare în domeniul situațiilor de urgență – pentru Prevenirea și stingerea incendiilor.

Tototdată, s-a demarat procedura de achiziție privind dotarea în cel mai scurt timp a saloanelor cu senzori de avertizare s concentrației periculoase de oxigen”, notează Primăria Cluj-Napoca în răspunsul oferit la solicitarea Ziar de Cluj

De altfel, după tragedia de la Institutul „Matei Balș”, primarul Emil Boc s-a referit la imposibilitatea prevenirii totale a unor asemenea tragedii, chiar în condițiile în care în repetate rânduri edilul a făcut trimitere la calitatea serviciilor din Cluj – „oraș de referință prin calitatea serviciilor din toate domeniile (sănătate, servicii bancare și altele)”, potrivit primarului.

„Da, mă îngrijorează pentru că sînt spitale de referință în România și dacă acolo se întâmplă, mă gândesc, Doamne ferește!, ce se poate întâmpla la altele, din alte părți ale țării, unde nu sînt atât de bine cotate spitalele. 

Dar să sperăm că nu se va mai întâmpla niciodată genul ăsta de…

Acuma, pot să vă spun că analize se fac, intervenții în permanență, știu și eu că la Cluj, de exemplu, în fiecare lună se face un control de specialitate, de verificare a tuturor elementelor care pot genera Doamne ferește, tragedii.

Și, până acum, lucrurile sînt sub control, da’ niciodată nu poți, din nefericire, se pare, prevedea chiar totul, declara Emil Boc în dimineața tragediei de la Matei Balș. 

CITEȘTE ȘI: Emil Boc, după tragedia de la „Matei Balș”: Niciodată nu poți, din nefericire, se pare, prevedea chiar totul… Să sperăm că nu se va mai întâmpla niciodată

Dacă la nivelul municipiului Cluj-Napoca singura instituție medicală aflată în subordinea Primăriei este Spitalul Clinic Municipal Cluj-Napoca, la nivel de județ Consiliul Județean are în subordine câteva instituții de acest gen: de la Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie „Leon Daniello” Cluj-Napoca, ori Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Cluj-Napoca, Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Cluj-Napoca și Spitalul Clinic de Recuperare Cluj-Napoca, la Spitalul de Boli Psihice Cronice Borșa.

Potrivit administrației județene, în perioada 17 noiembrie 2020 – 3 decembrie 2020 au avut loc controale tematice ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Avram Inacu” la toate secțiile ATI aferente unităților sanitare aflate în zona de competență a inspectoratului înclusiv la unitățile sanitare din subordinea Consiliului Județean Cluj.

„Prin aceste controale au fost dispuse o serie de măsuri în domeniul prevenirii situațiilor de urgență iar unitățile sanitare au reușit să rezolve în cea mai mare parte aceste probleme”, notează reprezentanții Consiliului Județean Cluj în răspunsul la solicitarea Ziar de Cluj

Ce măsuri pentru securitatea la incendii au întreprins unitățile sanitare din subordinea Consiliului Județean Cluj ori le desfășoară în continuare?

Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie „Leon Daniello” Cluj-Napoca – 

Unitatea sanitară dispune de Autorizația de securitate la incendiu nr 446/15/SU/CJ din 10 04 2015. 

Cu sprijin financiar din partea Consiliului Județean Cluj s-au finalizat lucrările de amplasare a instalației de detectare, semnalizare și alarmare la incendiu în Pavilion I și secția Pneumologie TBC Săvădisla urmând ca în anul 2021 să se amplaseze Sistemul de alarmare la incendiu și în Pavilionul II. 

Au fost efectuate exerciții de evacuare în caz de incendiu executate cu personalul propriu. Acest timp de exerciții se realizează trimestrial. 

Instalațiile de stingere (hidranții) sunt în termen de valabilitate. 

S-a reușit mărirea gabaritului de acces pe holuri și pe holurile ATI. Dat fiind faptul că două unități sanitare sunt spitale COVID-19, unul suport COVID-19 (Spitalul Clinic de Recuperare) și s-au înființat circuite speciale pentru Covid-19 și la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii, aceste materiale trebuie să fie în proximitatea secțiilor ATI. 

S-au efectuat verificări la instalațiile electrice, suprasolicitate în această perioadă de pandemie, s-au înlocuit neoane și capace de protecție pentru doze electrice. 

Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Cluj-Napoca –  are implementat sistemul de detecție și alarmare la incendiu, sistem aflat în proces de extindere în prezent. 

Au fost achiziționate 40 de stingătoare, pentru o intervenție eficientă în caz de incendiu. 

La finalul anului 2020 au fost achiziționate folii izotermice, folii de transfer pacienți și tărgi pliabile, acestea intrând în dotarea secțiilor ATI și a secțiilor medicale. 

În ianuarie 2021 au fost achiziționate 60 de bile extinctoare. 

Consiliul Județean Cluj a sprijinit financiar spitalul pentru modernizarea instalației electrice a clădirii eliminându-se în proporție de 85% conductoarele de aluminiu în favoarea celor de cupru. 

Unitatea sanitară se află în procedură de avizare-autorizare ISU în faza de completare a documentației. 

Unitatea sanitară a primit în mod constant sprijin financiar din partea Consiliului Județean Cluj pentru asigurarea cu echipamente de protecție și materiale igienico-sanitare, echipamente și produse medicale. 

Spitalul de Boli Psihice Cronice Borșa – deține Autorizație ISU

Pavilioanele în care sunt spitalizați pacienții sunt prevăzute cu instalații de detectare, semnalizare și alertare în caz de incendiu. 

Șarpantele clădirii sunt ignifuge, unitatea este dotată cu mijloace de primă intervenție, stingătoare și hidranți.

Au fost efectuate exerciții de evacuare în caz de incendiu executate cu peronsalul propriu. 

Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Cluj-Napoca – 

A fost întocmită documentația de autorizare pentru lucrări de intervenție (DALI) în vederea obținerii autorizației de securitate la incendiu la secția clinică Pediatrie II/str Crișan nr 3-5, cu finanțare de la Consiliul Județean Cluj. 

Au fost efectuate lucrări de reparații capitale, montare instalații de detectare și avertizare la incendiu la secția Clinică Pediatrie II cu finanțare de la Consiliul Județean Cluj. 

S-au executat lucrări de extindere și modernizare a rețelei de oxigen la secțiile clinice Pneumologie, Pediatrie I, Chirurgie, Prematuri. 

Au fost executate exerciții de evacuare în caz de incendiu. 

Spitalul Clinic de Recuperare Cluj-Napoca – 

Au fost efectuate exerciții de evacuare în caz de incendiu executate cu personalul propriu. 

Instalațiile de stingere (hidranți) sunt în termen de valabilitate.

Modernizare/depanare centrală de detecție, semnalizare și alarmare incendiu. 

Va fi achiziționat echipament ignifug, aparat de respirat cu aer comprimat, se va extinde rețeaua de hidranți interiori, potrivit autorităților.

Fostul prefect de Cluj, Mircea Abrudean, înregistra o reacție promptă după tragedia de la Matei Balș prin care își exprima încrederea că serviciile medicale din Cluj sunt la un nivel ridicat, context în care pacienții pot fi încrezători în calitatea acestora.

CITEȘTE ȘI: Prefectul Mircea Abrudean, după tragedia de la Spitalul Matei Balș: „Serviciile medicale din Cluj sunt la un nivel ridicat și cred că pacienții pot fi încrezători în calitatea acestora”

De altfel, potrivit fostului prefect, acolo unde au fost depistate nereguli s-au aplicat sancțiuni: 

„În ultimele 3 luni s-au desfășurat mai multe controale de prevenire, pe timpul cărora au fost constatate deficiențe sau încălcări ale prevederilor actelor normative în domeniul prevenirii situațiilor de urgență și s-au stabilit sancțiuni”, nota Mircea Abrudean. 

Iar în contextul tragediei de la Institutul „Matei Balș” din București, autoritățile clujene au promis intensificarea controalelor și verificărilor privind respectarea măsurile de protecție și siguranță în caz de incendii dar nu numai. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *