Politica

Cascadorii rasului in Consiliul Judetean. Au renuntat la bani europeni, dar si-au votat un patron spiritual

Angajatii  executivului  Consiliului Judetean Cluj au fost spargatori ai grevei generale declansate la nivel national in administratie, spre deosebire de angajatii  din Primaria Cluj-Napoca care nu au deservit cetateanul in semn de protest fata de nivelul de salarizare. Motivul a fost sedinta ordinara programata pe astazi, in care consilierii judeteni s-au certat pe gunoaie si au renuntat la bani europeni. Replici savuroase, demne de cascadorii rasului au avut loc azi in sedinta Consiliului Judetean Cluj.

Prima hotarare adoptata de catre consilierii judeteni astazi a fost putin mai speciala: declararea Fecioarei Maria patron spiritual al judetului Cluj. Initiat de catre vicepresedintele cu atributii de presedinte Vakar Istvan, motivarea proiectului a fost argumentata cu cateva exemple de alte orase a caror patron spiritual este Fecioara Maria. Dupa patru luni de dezbateri, intalniri si discutii cu tot ce inseamna fete bisericesti ale diferitelor culte din judetul Cluj hotararea a fost adoptata in unanimitate.

“Am considerat ca o mama aduna familia si nu o lasa sa se dezbine. Chiar daca are inima suferinda si are dureri ca isi vede fiul rastignit pe cruce tot poate sa zambeasca si tot poate aduna oamenii in jurul aceleasi idei. Noi suntem o lume destul de dezbinata, dar Transilvania a fost intodeauna un model de pace religioasa. Cand Europa era zdrobita de razboaie pe teme religioase in Transilvania se dadeau libertati. Maica Sfanta poate fi un astfel de patron al judetului  Cluj. Asa cum am specifiat in referat, in regiunea Lourdes din Franta peste care au trecut doua razboaie mondiale, nu a cazut nici o bomba. Vom gandi impreuna si o modaitate de a sarbatori aceasta patroana a judetului.”,  a afirmat Vakar Istvan.

Dezbaterile privind incetarea contractului de finantare  aferent proiectului Tetarom IV, desi initial consilierii si-au dorit sa fie la fel de productivi ca la votul patronului spiritual al judetului, au durat mai bine de o ora.

“E un lucru important ceea ce sa votat, dar as dori sa va reamintesc ca unele proiecte care sunt cel putin intr-o pozitie  de stand by, legat de Aeroport ,Tetarom, Clujana avem probleme extrem de importante pe care doresc sa le  tratati cu aceeasi seriozitate si rapiditate ca si restul proiectelor de pana acum. Dacat tot am primt mai multa lumina cu punctul 1 de pe ordinea de zi eu cred ca va fi in interesul tuturor sa tragem cu totii la aceeasi caruta pentru Cluj”, a afirmat Rares Rusu inainte de dezbaterile proiectului in cauza.

O decizie greu de luat pentru alesii judeteni a fost incetarea contractului de finantare pentru parcul industrial Tetarom IV, fapt care a aprins spiritele sedintei consiliului judetean Cluj. Consilierii judeteni au cerut explicatii aparatului executiv si au solicitat chiar sanctiuni pentru cei care nu isi fac meseria asa cum trebuie si sunt platiti pentru restatia lor in cadrul proiectelor finantate de Comisia Europeana. .

“Ce puteam face cand ni se spune ca proiectul este prost? Revizuirea proiectului au dat ca solutie generarea unor costuri suplimentare exorbitante. Pentru 17 milioane si ceva fara sa calculam si aductiunea de gaz ar trebui sa participam cu inca 50 de milioane de lei. La ce politica are CJ si parcul Tetatom acesti bani se intorceau la bugetul de Stat in 142,8 ani”, a declarat Vakar Istvan.

Consilierul Rares Rusu a cerut tragerea la raspundere a angajatilor CJ implicati in proiectele care nu sunt in grafic.

“Avem foarte multe proiecte unde am pierdut fonduri europene si nimeni nu raspunde pentru ele, pentru aceste greseli. Noi pierdem bani non stop pe  banda rulanta, cheltuim bani pentru a fi in acele proiecte si nu se intampla nimic. Nu putem pierde banii clujenilor  care platesc impozite si cu nonsalanta nimeni nu raspunde de ei”, a afirmat Rares Rusu.

Mihai Seplecan in schimb la luarea de cuvant a cerut ca eventualele nereguli observate de  catre cei implicati in proiete sa fie facute publice si nu ascunse sub pres ca pana acum.

“Sa vedem si noi cine sunt vinovatii. Ce masuri ati luat de recuperare a prejudiciilor? Cati reprezentanti ai CJ au fost pusi pe aceste proiecte, daca au fost platiti acei colegi care s-au ocupat de acest proiect? Ziceti-le pe fata. Nu ii acuz, dar de ce nu au venit sa ne spuna daca stiau de acele nereguli. Ca daca nu, e ca in bancul ala: Esti partas”, a afirmat Mihai Seplecan.

Remus Lapusan a tinut sa mentioneze ca la nivelul judetului administratia este incapabila sa duca la bun sfarsit implementarea unui proiect.

“Suntem in faza in care ne-am dovedit la nivel de judet neputinta in aplicarea si ducerea la indeplinire a unui proiect.

Consilierii PSD si ai PNL s-au contrat pe proiectul de asociere cu cele 9 comune din zona Mociu in vederea incercarii de a redeschide spitalul din localitate inchis in 2011 de catre guvernul condus la acea vreme de catre Emil Boc. Proiectul de hotarare a avut doar patru fraze greu de citit de catre consilieri care au votat totusi dupa lungi dezbateri propunerea de asociere. Atfel reprezentantii legislativului clujean au reparat greseala facuta la ultima sedinta a CJ cand sub influenta de turma au respins din greseala acelasi proiect.

“Patru fraze, n-am prea umblat pe la scoala,mi-a fost greu sa le citesc.”, a afirmat Horatiu Catarig.

Consilierii judeteni au afirmat ca nu voteaza proiecte ci idei.

“O vaga idee a  avut domnul Catarig. Pana la ideea dansului nu stim care este sursa de finantare. Noi nu votam un proiect noi votam o idee. Si din nefericire tot votand idei pierdem proiecte cu finantari europene pe banda.Votam cu totii o idee”.

Contrele dure insa pline de perle pe tema redeschiderii spitalului din Mociu au fost intre Dan Canta si Alexandru Coroian.

“De ce nu toate spitalele si toate chestiile inchise de guvernul anterior nu le deschide guvernul Ponta? De ce trebuie sa scoatem cartofii fierbinti cu mana noastra? O facem, nu am zis ca nu o facem!” Alexandru Coroian.

Consilierul PSD Dan Canta i-a sugerat lui Alexandru Coroian ca el de fapt traieste intr-o alta lume.

“Eu nu stiu daca dumneavoastra traiti aici sau in alta parte” a venit replica lui Dan Canta.

In opinia consilierului Emil Bogdan voturile pentru proiecte de principiu sunt total inutile, iar proiectele puse pe ordinea de zi ar trebui sa fie lucruri concrete nu doar idei.

“Cand terminam cu voturile de principiu care sunt haina de ploaie pentru cei care initiaza proiecte. Sa vina cu lucruri concret”, a sugerat consilierul Emil  Bogdan

In replica Remus Lapusan a considerat ca lucrurile concrete ii caracterizeaza pe medici facand aluzie la meseria de doctor a lui Emil Bogdan.

    “Dumnevoastra sa veniti cu lucruri concrete ca sunteti medic”, i-a replicat Remus Lapusan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *