In vizor

Cardurile studentesti, gratuite doar pe hartie. Studentii platesc si in acest an taxe de emitere pentru StudCard si OMNIPASS

O suma considerabila, de aproape 7 milioane de lei, va fi alocata de la bugetul local pentru subventiile studentilor destinate abonamentelor pe mijloacele de transport in comun, in anul 2015. Dupa cum se poate vedea in proiectul propus astazi votului consilierilor locali, primarul Emil Boc nu a renuntat la controversatele carduri studentesti, prin intermediul carora sunt acordate aceste subventii an de an. Noutatea este aceea ca, prin HCL, se propune obligativitatea ca aceste carduri sa fie eliberate in mod gratuit. Numai ca nu se specifica si de cand vor fi gratuite, asa ca, deocamdata, studentii platesc pentru eliberarea lor.

De cativa ani incoace, studentii beneficiaza de reducere pentru abonamentele de transport in comun numai prin intermediul cardurilor studentesti. In Cluj-Napoca, aceste subventii, acordate de la bugetul local, sunt ”ntermediate” de cinci carduri studentesti – StudCard, ISIC Student, Euro<26 Student, OMNIPASS si “A Card/A Kartya”.

Numai ca, exceptand doua dintre ele, care sunt emise gratuit studentilor –  Euro<26 Student si “A Card/A Kartya” - pentru abtinerea celorlalte, studentii platesc in fiecare an o taxa. Pentru StudCard si OMNIPASS se plateste o taxa anuala de 20 de lei, iar pentru ISIC Student, o taxa de 30 de lei.

La initiativa mai multor studenti si consilieri locali, primarului Emil Boc i s-a cerut inca de anul trecut sa fie eliminatata aceasta conditie, de a acorda subventii pentru transportul in comun doar studentilor care detin aceste carduri studentesti. Printre propuneri era si aceea ca reducerile sa fie acordate pe baza carnetului de student. Numai ca Primaria Cluj-Napoca nu a renuntat nici in acest an la cardurile studentesti. Astfel, subventiile acordate in 2015 transportului studentilor, care se ridica la suma de 6.832.000 de lei, vor fi acordate tot posesorilor de carduri studentesti.

Totusi, in acest an s-a propus ca emiterea cardurilor studentesti sa nu coste nimic.

In proiectul Hotararii de Consiliu Local, se arata ca “cele cinci carduri vor fi emise obligatoriu cu titlu gratuit, sub sanctiunea neeliberarii abonamentelor subventionate catre posesorii acestor carduri”.

De asemenea, in HCL se mai arata ca cele cinci carduri – StudCard, ISIC Student, Euro<26 Student, OMNIPASS si “A Card/A Kartya” vor avea inscriptonate logo-ul Primariei si al Consiliului local al municipiului Cluj-Napoca.

Proiectul nu prevede, insa, si de la ce data vor fi emise aceste carduri cu titlu gratuit, astfel ca ONG-urile studentesti care le emit nu se grabesc sa elimine taxa pentru eliberarea lor.

Spre exemplu, pentru cardurile StudCad si OMNIPASS, se plateste o taxa de 20 de lei, in schimbul unu card valabil pentru un an universitar.
Cardurile vin “la pachet” cu un card la Banca Transilvania, prin care studentii beneficiaza de asigurare medicala gratuita.

Alex Mindroiu, responsabil de emiterea cardurilor StudCad si Omnipass, spune ca, cel mai probabil, taxa de 20 de lei va fi eliminata abia la inceputul anului unuiversitar 2015-2016.

“Inca nu s-a discutat in bordul de conducere, dar tind sa cred ca aceasta taxa va fi eliminata din aceasta toamna. Nu mai sunt multi studenti care isi fac acum carduri, marea majoritate si-au facut, iar in eorie si programul eliberarii cardurilor s-a micsorat. Decizia va fi luata de cei doi presedinti de la Student Plus (OMNIPASS) si  Consortiul Studentilor din Romania (StudCard). Cu alte cuvinte, studentii care doresc acest card vor plati in continuare taxa de emitere.

De la inceputul anului, au fost eliberate in jur de 12.000 de carduri StudCard si OMNIPASS, iar numarul lor ajunge, anual, la 30.000 de carduri. Asta inseamna ca cele doua ONG-uri care emit cardurile, Student Plus – controlata de Bogdan Buta – si Consortiul Studentilor din Romania – controlat de Iancu Serbanescu – ajung sa incaseze, anual, pana la 600.000 de lei numai din emiterea cardurilor.

In aceeasi ordine de idei, pentru emiterea cardului ISIC Student se plateste o taxa de 30 de lei.

Subventia acordata de primaria clujeana este de 30 de lei pe abonament, in perioada 1 ianuarie- 31 decembrie 2015.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *