In vizor

Candidații la fotoliul de primar: bijuterii și obiecte de artă, împrumuturi substanțiale în nume personal și venituri de invidiat

Pentru fotoliul de primar al municipiului Cluj-Napoca s-au înscris în cursă un număr de 14 candidați, mai mult sau mai puțin cunoscuți. Cunoscând declarațiile acestora de avere putem avea o perspectivă nouă, o imagine mai clară despre potențialul primar care va administra unul dintre cele mai bogate orașe din țară după alegerile din 27 septembrie 2020. În vreme ce declarațiile de avere sunt de negăsit în cazul unora dintre candidați, alți potențiali demnitari și candidați la fotoliul de primar numără diverse bunuri mobile și imobile, de la case și apartamente la autoturisme scumpe ori bijuterii și obiecte de artă. De asemenea, veniturile acestora nu sunt de neglijat. 

Vă propunem trei nume de candidați la funcția de primar al municipiului Cluj-Napoca. 

Sorin Valeriu Naș (Partidul Forța Națională) –

deține, potrivit declarației de avere de anul trecut, când ocupa funcția de secretar de stat în Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, două terenuri intravilane în municipiul Cluj-Napoca, achiziționate în 2007, cu o suprafață de 640 mp, și 2012, cu o suprafață de 84 mp, precum și un alt teren agricol moștenit în 2008 în comuna Dezmir, cu o suprafață totală de 2877 mp.

Menționează o cotă parte dintr-un apartament cu o suprafață de 45 mp, moștenit în 2004 și situat tot în mun. Cluj-Napoca, dar și o casă unifamilială, construită 2012, cu o suprafață de 288 mp.

Pe parcursul a 18 ani, în perioada 2000-2018, Sorin Naș a adunat o impresionantă colecție de bijuterii și numismatică aur și argint cu o valoare considerabilă, estimate la 10.000 de euro.

La capitolul plasamente, investiții directe și împrumuturi acordate, actualul candidat la Primăria Cluj-Napoca din partea PFN, menționează mai multe acțiuni, părți sociale și împrumuturi:

Părți sociale – BXT Ivest SRL/Imomax SRL/NBSK Expert SRL/ – valoarea totală la zi variază între 140.000 lei și 2.047.000 lei.

Acțiuni – Interbit Solutions SA/Interdealer Capital Ivest SA/Spot Capital SA – valoarea totală la zi variază între 300.000 lei și 401.255,75 lei.

Împrumut – împrumuturi acordate în nume personal – variază între 10.000 lei și 350.000 lei. 

De asemenea, amintește două credite bancare, unul contractat în 2008, scadent 2036, în valoare de 92.687,58 euro. Un alt credit bancar, contractat în 2016, scadent 2021, este în valoare de 25.861,48 lei. 

Astfel, potrivit declarației de avere din 2019, în calitate de secretar de stat, Sorin Naș a încasat un venit anual în valoare de 97.340 lei.

Venitul soției candidatului Sorin Valeriu Naș, obținut de la Interdealer Capital Ivest și Spot Capital, însumează un total de 45.703 lei.

Veniturile din investiții, dividende încasate în 2019, înseamnă încă un plus de 5.000 de lei. Tot la capitolul dividende, soția candidatului PFN la funcția de primar, menționează venituri totale în valoare de 130.000 lei. 

Sorin-Valeriu Naș candidează pentru Primăria Cluj-Napoca din partea Partidului Forța Națională, al cărui președinte interimar a ajuns după ce a preluat funcția, în primăvara acestui an, în urma îndepărtării lui Teodor Meleșcanu din noul partid „de buzunar”.

CITEȘTE ȘI: Contracandidații lui Emil Boc: traseistul Sorin-Valeriu Naș, președintele Partidului Forța Națională

Valentin Cuibus (PSD) – 

Valentin Cuibus are trei terenuri în intravilan: unul în Cluj-Napoca (164 mp – moștenit), unul în Iara (2709 mp – moștenire/cumpărare) și unul în Muntele Băișorii (400 mp – cumpărare).

Este și proprietarul a trei apartamente în Cluj-Napoca, o casă în Cluj-Napoca și o casă de vacanță în Iara.

Potrivit declarației de avere aferente anului 2019, Cuibus mai deține un autoturism Jeep Compass.

La capitolul finanțe, candidatul social-democrat are un depozit în valoare de 10.490 euro, unul de 36.453 euro (moștenire) și un depozit și un cont curent în valoare totală de peste 162.400 lei.

Tot la capitolul bani, Valentin Cuibus a menționat în declarația de avere un împrumut de 180.000 lei acordat unei persoane fizice și titluri de stat la Ministerul Finanțelor în valoare totală de 400.000 lei.

La capitolul bijuterii și obiecte de artă, sunt amintite tablouri și bijuterii dobândite în perioada 1995/2017, cu o valoare estimată de 17.500 de euro.

Veniturile încasate de Cuibus anul trecut sunt următoarele: 86.806 lei/an – salariul de inspector școlar general, 53.667 lei/an – salariu proiect POCU, 12.592 lei/an – indemnizația de consilier județean, 61 lei/an – dobânzi bancare, 4.500 lei/an – cerificate depozit Trezorerie, 693 lei/an – dividende Transgaz.

Cuibus este acționar la mai multe societăți: Transgaz, BRD Group Societe Generale, Banca Transilvania, Romgaz, SIF Banat Crișana, ALRO, Medlife, Purcari Wineries Public Company, Bitnet System. Valoarea totală a acțiunilor este de 155.500 lei.

Soția lui Valentin Cuibus este conferențiar universitar doctor în cadrul Facultății de Litere Cluj-Napoca de unde a încasat anul trecut un salariu anual de 122.666 lei plus 73.180 lei de la Institutul Limbii Române.

Mihnea Cuibus, fiul candidatului social-democrat la Primărie este student bursier la Oxford University, de unde a primit o bursă totală de 3825 GBP. Mihnea Cuibus a fost și multiplu medaliat cu aur și argint la olimpiadele naționale de matematică.

Profesor de fizică și consilier județean, membru PSD de 25 de ani, șef timp de opt ani al Inspectoratului Școlar Județean și „etern” director al Palatului Copiilor, Valentin Cuibus a fost trimis de partid în lupta cu Emil Boc pentru funcția de primar al municipiului Cluj-Napoca.

CITEȘTE ȘI: „Magnatul” de la Inspectoratul Școlar: interese și acțiuni în societăți naționale, gust fin pentru bijuterii și artă

Adela Dorina Mîrza (Partidul Alternativa Dreaptă) –

figurează cu o declarație de avere din anul 2014, când a candidat la europarlamentare și când deținea funcția de președinte al Filialei Județene Cluj al Partidului Noua Republică.

Conform declarației sale de avere, înregistrate și publicate acum 6 ani, Adela Mîrza deținea, împreună cu soțul ei, un apartament în Cluj-Napoca, cu o suprafață totală de 59 mp, dobândit prin cumpărare, și două autoturisme marca Opel.

De asemenea, menționa și un depozit bancar la BT, de 45 000 de euro, dar și un credit de 90 000 de franci elvețieni, contractat în anul 2008, scadent în 2033.

Ca specialist marketing la Tetarom SA, obținea un venit anual în valoare de 44 829 lei, adică 3 735,75 lei lunar.

Adela Mîrza, co-președintele filialei Cluj-Napoca a Partidului Alternativa Dreaptă, candidează contra lui Emil Boc la Primăria Cluj-Napoca. În ciuda activității sale publice prodigioase, candidatul PAD nu și-a mai actualizat declarație de avere. 

Mai multe detalii puteți consulta în link-ul de mai jos.

CITEȘTE ȘI: Contracandidații lui Emil Boc: ilustra necunoscută Adela Mîrza, din partea Partidului Alternativa Dreaptă

Candidații la Primăria Cluj-Napoca sunt:

• Emil Boc, Partidul Național Liberal – actual edil;
• Dan Cristian Codrean, Pro România – avocat;
• Emanuel-Dumitru Ungureanu, Alianța USR-Plus – deputat;
• Csoma Botond, Uniunea Democrată Maghiară din România – deputat;
• Bogdan Gârbovan, Partidul Verde – pensionar;
• Radu Călin Lupaș, Partidul Republican – antreprenor
• Sorin-Valeriu Naș, Partidul Forța Națională – director general la o companie;
• Paul Eugen Siserman, Partidul Alianța Liberalilor și Democraților – bucătar;
• Adela-Dorina Mîrza, Partidul Alternativa Dreaptă – specialistă marketing;
• Simona-Teodora Roșca-Neacșu, Alianța pentru Unirea Românilor – artist plastic;
• Avram Fițiu, Partidul Mișcarea Populară – cadru didactic universitar;
• Valentin Claudiu Cuibus, Partidul Social Democrat – fost şef al ISJ Cluj;
• Daniela Gîfu, Partidul România Mare – cercetător ştiinţific.
• Petru Mîndru – Partidul România Noastră (PRN)

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *