Editorial

Când Vulpea ajunge la struguri, i se acreşte de prea mult bine şi se suie în copac

Virgil Ardelean, zis Vulpea. A fost cel mai longeviv şef al celei mai nocive şi ilegale structure secrete din România, celebra “doi şi-un sfert”, fostă Direcţie de Informaţii şi Protecţie Internă, actualmente Direcţie Generală şi restul tacâmului de secrete, a Ministerului de Interne. Parascovenia s-a ocupat, încă de la înfiinţare, cu culegerea de informaţii cică în vederea luptei împotriva criminalităţii. În fapt, s-au ocupat cu întocmitul de dosare politicienilor şi şantajul economic al firmelor. În lupta cu criminalitatea organizată a avut parte de asemenea “succesuri” încât, în 2006, celebrul Omar Hayssam a fugit din România la bordul unei nave ascuns printre oi. Fuga lui Hayssam a dus şi la azvârlirea sa din funcţie.

Până la apariţia tandemului Coldea şi Kovesi în fruntea SRI, respective DNA, “doi şi-un sfer” a fost cel mai bine utilat serviciu în materie de tehnică. Şi de metehne. Aşa s-a născut “metehnica” Vulpii pentru afaceri zise de “pază şi protecţie” şi “de investigaţie”, în fapt nişte mici “doi şi-un sferturi” prin care acesta face ce ştie mai bine: filează, trage cu ochiul la viaţa altora, o ascultă din toate poziţiile, o îndosariază, apoi o vinde. O vinde atât de profitabil încât, la cele patru stele de general ale sale, Virgil Ardelean este cel mai prosper individ din sfera celor care au activat în cadrul serviciilor secrete în România. Atât de prosper încât nu-i mai ajunge numai viaţa altora, ci se ocupă şi de imobiliare.

Companiile sale de “investigații” au reușit de la în fiinţare, anual, să ruleze cifre de afaceri cuprinse între un milion și un milion și jumătate de euro, profiturile nete realizate din această activitate situându-se la peste 24 de milioane de lei. Cei mai prosperi ani, din acest punct de vedere, au fost 2016, când la guvernare s-a aflat Dacian Cioloș, nepotul de verişoară al lui Virgil Ardelean, și 2017, anul debutului mișcărilor de protest ale grupării #Rezist.

Ca să vezi cum Vulpea ardeleană și Corbul ardelean stăteau de vorbă, odată ce acesta din urmă ajunsese la caşcaval. Corbul pe creanga lui, Vulpea jos, să mimeze că strugurii sunt acri. “Daciane, nepoate, dă-l naibii pe La Fontaine! Să nu te dai lipsit de caș la plisc. Și nici tăcut precum Iohannis”… Așa că îmi închipui cum Cioloș chiar a trebuit să vorbească des cu Vulpea, având gura plină…

Arvifox Vision Security SRL – adică ARdelean Virgil Vulpea (în engleză) este una dintre companiile de tras cu ochiul şi ascultat în particular cu timpanul. Are cam14 salariați şi produce bani la greu. 4 milioane de lei profit net în 2012, aproape 4 milioane de lei, în 2013, încă 4 milioane şi un mizilic în 2014 – de la ascultaţi, doar 3,2 milioane de lei, în 2015, că o fi fost foame la urmăriţi. Dar se compensează în 2016, anul de guvernare al nepotului Cioloş şi în 2017. În anul cu cele mai multe proteste de stradă şi scandaluri politice, Vulpiţa Ardeleană SRL raportează un profit, similar celui din 2016, de 5 milioane de lei şi ceva mărunţiş net. Din urmăriri şi ascultări, în numai 7 ani de la înfiinţare, Virgil Ardelean a avut un profit net de peste 24 de milioane de lei. Doar pe o firmă.

Că mai există o firmă, Arviprot Security SRL, înfiinţată în 2010, și care se ocupă cu activități de protecție și gardă. Este o afacere care se ocupă de paza şi protecţia obiectivelor strategice ale statului şi ale celor economice ale unor particulari. E frumos să aflăm că statul nu-şi prea poate păzi obiectivele.

Din păcate pentru afacerile familiei Ardelean, profitul a fost investit în construcții prin firma Arvifox Real Estate Solutions SRL. Firma declară active de 820 de mii de lei şi pierderi de 150 de mii. Sunt trist… că afacerile din Clujul care l-a dat ţării nu-i merg prea bine Vulpii.

Deşi însuşi Emil Boc a semnat aprobator pentru construirea unui imobil pe locul în care a existat cândva Complexul Feleacul (aleea Herculane). Şi în ciuda faptului că asociatul Vulpii, Dan Nicolae Dunca, amic al dispărutului Marta, fost şef de cabinet al lui Sorin Blejnar, fost şef al ANAF, este blindat în acţionariat şi administrare la firme de top din Cluj precum Practic Invest SRL, Practiv Invest Real Estate SRL, Napoca City Residence SRL, Transilvania Agricultura CA Cooperativă Agricolă, Duncan Invest SRL, Manager Info Tourism SRL, Euroelectro Instal SRL, Wine Point SRL, Duncan Trust SRL sau Blmado SRL. Şi că, printre asociații din aceste companii îi găsim pe Vasile Mircea Ilea, fost administrator al companiei Construdava SRL Maramureș, care este deținută de firma Napocamin, controlată de afaceristul Ioan Bene; pe Radu Voicu Șter, unul dintre miliardarii Clujului, pe avocații Florian Vasile Dan şi Radu Gabriel Revnic, pe dezvoltatorul de builldinguri, Horațiu Anton Pitea şi pe arhitectul Remus Remusciac.

Aşa-i când te caţeri în copac fără să prevezi cât te ajunge plapuma, sau aşa-i când unii bani trebuie musai pierduţi ca să-i câştige alţii. Sau, nu?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *