Justitie

Cand sunt numele si prenumele functionarilor informatii de interes public

Scris de 825

Dupa ce Consiliul Judetean Cluj a oferit un raspuns ambiguu catre Clujust.ro cu privire la echipele proiectelor pe fonduri europene, reprezentantii acestuia au revenit cu un nou raspuns. Astfel, cea de a doua reactie pe care a primit-o clujust.ro viza si decizia ICCJ privind numele si prenumele ca date cu caracter personal si liberul acces la informatii de interes public.

Clujust.ro explica cand sunt numele si prenumele celor care lucreaza in institutii publice informatii de interes public. Reprezentantii Consiliului Judetean au invocat punctul 29 din Decizie: ”In cazul cererilor de liber acces la informatii de interes public intemeiate pe dispozitiile Legii nr. 544/2001, atunci cand informatiile de interes public si informatiile cu privire la datele cu caracter personal sunt prezente in cuprinsul aceluiasi document, indiferent de suportul ori de forma sau de modul de exprimare a informatiilor, accesul la informatiile de interes public se realizeaza prin anonimizarea informatiilor cu privire la datele cu caracter personal”.

In raspuns, reporterii Clujust erau invitati sa plateasca copierea tuturor documentelor, care vor fi apoi anonimizate, sau consultarea lor la sediul Consiliului Judetenean. Prin urmare, au mers la sediul Consiliului Judetean si le-au aratat directorului de investitii, Mariana Ratiu, si sefului serviciului juridic, Stefan Iliescu, punctul 41 din aceeasi decizie a inaltei Curti:

”Asadar, datele cu caracter personal se subsumeaza notiunii generale de informatii si, in masura in care privesc activitatile sau rezulta din activitatile unei autoritati publice sau institutii publice, sunt susceptibile sa reprezinte informatii de interes public, in sensul art. 2 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 544/2001.”

Articolul 2 lit b) din Legea 544/2001 spune asa:

”Prin informatie de interes public se intelege orice informatie care priveste activitatile sau rezulta din activitatile unei autoritati publice sau institutii publice, indiferent de suportul ori de forma sau de modul de exprimare a informatiei.”

Din punctul 41 se intelege ca daca solicitam documente ale unei institutii, in care apar si numele functionarilor, daca sunt legat de activitatea acestora, se comunica in baza legii 544. Adica exact ceea ce a cerut Clujust.ro: Numele functionarilor din CJ care fac sau au facut parte din echipele unor proiecte pe fonduri europene.

Un exemplu cand s-ar fi impus anonimizarea numelui si prenumelui: Daca ar fi cerut de la Politia Rutiera procesele-verbale de sanctionare a functionarilor din Consiliul Judetean. Acele contraventii nu au legatura cu activitatea in institutia publica, ci cu viata lor privata. Discutabil, spun ei, ar fi daca cer aceste date cu privire la soferii de la Consiliul Judetean.

In completare, citam si punctul 42 din Decizie: ”Pentru a intra insa efectiv in aceasta categorie trebuie indeplinita o conditie suplimentara, respectiv aceea de a afecta capacitatea de exercitare a functiei publice, intrucat, conform art. 14 alin. (1) din Legea nr. 544/2001, ”Informatiile cu privire la datele personale ale cetateanului pot deveni informatii de interes public numai in masura in care afecteaza capacitatea de exercitare a unei functii publice.”

Lucrul in echipele proiectelor europene ale CJ Cluj afecteaza capacitatea de exercitare a functiei. De altfel, potrivit raspunsului CJ Cluj, remuneratiile din fonduri europene sunt incluse in veniturile functionarilor scrise in declaratiile de avere. Acestea sunt incluse in venituri si nu apar separat.

Prin urmare, reprezentantii CJ Cluj le-au pus la dispozitie copii electronice ale dispozitiilor de numire a membrilor echipelor de la proiectele europene vizate, care candva erau pe site-ul institutiei, dar au disparut in urma unui atac cibernetic al unor hackeri neidentificati.

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 5 hours Straineze
  După numărarea a 98% dintre voturi, Erdogan a câștigat alegerile prezidențiale inclusiv în numărătoarea opoziției
 • Acum 7 hours Politica
  STRÂNȘI DE ”OUȚE”, GUVERNANȚII SE MIȘCĂ: Premierul Ciucă i-a cerut ministrului Muncii să se întâlnească luni cu sindicaliștii pentru ca legea salarizării să fie finalizată mai repede iar profesorii să primească salarii mărite înainte de 15 iulie
 • Acum 13 hours In vizor
  Profesorii resping propunerile Guvernului și prevederile OUG anunțată duminică și transmit că vor continua greva: ”Un pic de bani și au redenumit primele, nu asta așteaptă colegii noștri”
 • Acum 13 hours Politica
  Cum vrea Guvernul să oprească greva profesorilor de marți
 • Acum 16 hours Din oras
  Greva generală din învățământ continuă. Profesorii din Cluj pregătesc noi proteste în fața Prefecturii
 • Acum 17 hours In vizor
  JOCURILE DE CABANĂ ALE SECURITĂȚII ÎN IMAGINI EXCLUSIVE: Coldea, Dîncu & finuțul Popică au prânzit cu doamnele la libanez! Claudiu Târziu a ”băgat” și el capul în tabloul aproape familial
 • Acum 1 day Politica
  FIE GREVA CÂT DE GREA, GUVERNUL UN BAN N-AR DA: Ministrul Muncii zice că ar vrea, dar nu poate că scârți-scarți rezolvă cu angajamentul din PNRR până marți
 • Acum 1 day Eveniment
  Roger Federer, în vizită în România
 • Acum 1 day In vizor
  OPTIMISM: În plină grevă a profesorilor, Ministerul Educației a anunțat datele pentru înscrierea la bacalaureat
 • Acum 2 days Jos palaria
  Profesoară din Cluj, mesaj către guvernanți: ”Așa arată școala mea, la o aruncătură de băț de Cluj-Napoca. Am amenajat sala de clasă pe banii mei”
 • Acum 2 days Eveniment
  Preşedinta Ungariei, Novak Katalin, a fost primită cu aplauze la locul pelerinajului de la Şumuleu Ciuc. Sute de pelerini din Ungaria au trecut prin gara Cluj-Napoca în drum spre pelerinaj
 • Acum 2 days Sanatate
  Sindicaliştii din sănătate reclamă „nedreptăţi” privind salarizarea asistenţilor medicali: Pentru debutanţi, salarii mai mici decât în educaţie, iar salariul mediu al asistenţilor este sub cel mediu pe economie
 • Acum 2 days General
  Protecția Consumatorilor a lansat o adresă de e-mail pentru consumatorii care vor să reclame probleme cu creditele bancare
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE