Iubirea si sexualitatea au si parti intunecate, care trebuiesc cunoscute si evitate. Astfel, iubirea poate sa conduca la o dependenta psihica exprimata prin abuzul sexual asupra tinerilor si copiilor. Aceasta violenta exista peste tot, in toate paturile sociale si este chiar mai raspandita decat credem. Ea apare chiar si in relatii. Persoana care este supusa unor acte de violenta sau unui viol este distrusa atat fizic, cat si psihic.
Hartuirea sexuala. Violenta sexuala isi face simtita prezenta zilnic – poate nu atat de departe de noi. Insa hartuirea sexuala incepe mult mai devreme. Barbatii pot dezbraca verbal o fata din priviri fara consimtamantul acesteia. Precis ai auzit cuvinte cum ar fi: “Poti vedea prin haine tot ce are de oferit!” sau “Ce sani!”. Chiar daca sunt “doar” cuvinte sau priviri indecente acestea reprezinta un atac voit la personalitatea cuiva. Caci hartuirea sexuala raneste dezvoltarea unei persoane. Cel mai des, aceasta se petrece la locul de munca sau la scoala. Este insa un fapt cu care te poti confrunta. Nu te lasa si apara-te! Corpul tau iti apartine! In orice situatie, chiar si in duba politiei, nimeni nu are dreptul sa te atinga daca nu doresti acest lucru.
Nu trebuie sa permiti asa ceva:
– cand cineva, aparent intamplator, te atinge;
– cand cineva te dezbraca cu privirea;
– cand cineva te compara cu imagini din reviste porno;
– cand se face haz pe seama hainelor tale;
– cand cineva te curteaza mereu sau insistent si tie nu-ti face placere acest lucru;
– cand cineva iti da o palma peste fund;
– cand se pronunta in fata ta cuvinte obscene despre acte sexuale.
Esti o victima, nu faptuitorul! Daca ai suferit deja un abuz – sau treci inca prin el – ai nevoie neaparata de ajutor. In definitiv, esti victima, nu faptuitorul. Chiar daca ai promis ca nu vei spune nimic, trebuie sa nu te tii de cuvant. Ai dreptul sa povestesti cuiva pentru a primi ajutor. Daca vei continua sa taci, nimic nu se va schimba. Cel mult se vor inrautati lucrurile.
Cum se denunta un abuz? Denunturile se pot face la orice sediu de politie. De aici sunt anuntati functionarii de la institutiile de protectie a copilului, in cayul tinerilor. Toti se vor preocupa sa fii in siguranta. Atat tu, cat si membrii familiei tale beneficiaza de ajutor psihologic gratuit. In functie de probele existente, faptuitorul este acuzat. Este important si ce au de spus cei din jurul tau, parintii si fratii. Chiar daca acest pas nu este usor pentru tine si necesita mult efort, este important si iti poate oferi din nou o viata normala. Va trece un timp pana vei depasi acest moment; te poate ajuta o terapie pentru a trece mai usor prin toate acestea.
Violul. Daca cineva, contrar dorintei sale, prin forta ori amenintarea cu forta, este obligat sa intretina raporturi sexuale, vorbim despre viol. In aproape toate cazurile, victimele sunt fetele, femeile sau copii. Pe cealalta parte, aproape toti faptuitorii sunt barbati. In cazul folosirii fortei este vorba mai mult de sentimentul de putere decat de satisfactie. Deoarece faptuitorii simt fata de femei numai dispret, ura si agresiune, au nevoie de sentimentul de triumf asupra celui slab si neputincios.
Daca ai fost violata, trebuie sa te adresezi imediat cuiva de incredere. In nici un caz nu trebuie sa taci de frica sau de rusine. Ranile sufletesti care ti-au fost provocate, nu le poti vindeca singura. Un viol trebuie denuntat in orice caz – chiar daca este vorba despre un strain, un cunoscut sau propriul prieten. Politia te va conduce la un functionar judiciarist, care va prelua cazul. Ti se vor pune intrebari neplacute. Acest lucru trebuie sa se intample, pentru ca faptuitorul sa fie descoperit. Apoi, vei fi condusa la un medic care te va consulta. Se poate ca ai suferit raniri, ai ramas insarcinata sau ai contactat o infectie. In afara de aceasta, dupa viol in corp pot ramane mai multe ore urmele de sperma. Rezultatul controlului medical este anexat ca material de proba in dosarul penal.
Cine sunt faptuitorii? In cazul violurilor, cele mai multe femei se gandesc la parcuri intunecate, strazi neluminate, cladiri parasite sau garaje subterane din care apare dintr-o data un barbat strain, mascat si care le ataca. Totusi, acestea sunt cazuri izolate. Politia porneste de la prezumtia ca numai 10 % din violatori sunt persoane necunoscute. De cele mai multe ori, faptuitorul provine din cercul de cunoscuti mai apropiati sau mai indepartati ai victimei – si nu arareori, este chiar partenerul de viata! Chiar si strainii incearca sa-si cunoasca mai intai victima. O observa cu atentie si se imprietenesc cu ea la discoteca sau intr-un bar. Abia apoi ataca.
Cum poti evita pericolul?
– NU, inseamna nu! Spune totdeauna cand ceva te deranjeaza. Tacerea poate insemna si acceptare.
– Nu spune unui necunoscut daca esti singura seara acasa.
– Nu trebuie sa razi din politete – nici la glumele ordinare.
– Urmeaza un curs de autoaparare. Acest lucru iti poate intari increderea in tine si iti da siguranta.
– Departeaza-te de barbatii care au baut prea mult.
– Nu urca niciodata in masina unui strain!
– Nu flirta decat daca vrei ceva serios!
– Nu umbla niciodata aiurea! Anunta-ti apropiatii unde te duci.
– In cazul unui atac, striga cat poti de tare! Aceasta ii sperie pe atacatori.