In vizor

Când este vorba despre sistemul ticăloșit din Justiție, Alexandru Lele suflă și-n înregistrări: “nimeni nu zice nimic de SRI”. Plus DOVADA că DNA București nu știe cum să-i mai albească pe procurorii implicați în scandal

Din emisiunea lui Răzvan Dumitrescu de la Televiziunea local NCN, de la sfârșitul săptămânii trecute, aflăm două noutăți:

  • UNU: fostul procuror orădean Alexandru Lele, în prezent avocat, i-a reprezentat în instanță pe cinci dintre judecătorii care apar în înregistrarea făcută în interiorul DNA Oradea. Acesta susține că sustine că izbucnirea acestui scandal este, de fapt, un joc al SRI.

Am fost avocatul a cinci dintre judecătorii amintiți în înregistrare, a unui prim-procuror, iar dintre dosarele despre care vorbeau erau trei sau patru în care am avut delegație, clienți care urmau să aibă de suferit ca urmare a acțiunii procurorilor. Judecătorii despre care vorbeau, toți au la ora actuală soluții de clasare, restituire, nu mai e niciunul inculpat sau trimis în judecată, nici cercetat. Este vorba despre judecătoarea Florica Roman, judecătorul Ovidiu Galea în dosarul cu cei patru judecători, Adina Cioflan în dosarul despre care spuneau că urmează să dispună trimiterea ei în judecată împreună cu încă o judecătoare ca să îi sperie. Dosarul este este deja închis, am obținut inclusiv schimbarea temeiului clasării, adică nu există fapta”, spune avocatul Alexandru Lele.

Să facem o paranteză: într-un comunicat de ”CLOR” (de albire), pentru ”jucăușii” procurori de la DNA Oradea, DNA București afirmă:

“- în cazul a doi magistrați nu au existat dosare în lucru în perioada ianuarie 2018- octombrie 2018,

– alți doi magistrați erau pensionați din 21.03.2013 și 24.11.2015, conform hotărârilor Plenului CSM de a înainta către Președintele României propunerea de eliberare din funcție, prin pensionare,

– unul dintre ei, la momentul purtării presupuselor discuții înregistrate, se afla în cursul executării unei pedepsei de 4 ani închisoare,

– față de alți doi magistrați (din care unul nu a judecat niciodată cauze penale) s-a dispus ulterior o soluție de clasare.”

Cu alte cuvinte, cei ȘAPTE magistrați au fost TREI: Luca și Matei. Iar fostul procuror Alexandru Lele, în prezent avocat, a visat că a reprezentat CINCI judecători!

Nu ne mai facem bine când cei puși să facă lumină, dreptate și adevăr sunt niște mincinoși ordinari. Nu numai politicienii au distrus lupta împotriva corupției, cei mai harnici au fost chiar procurorii puși pe câștig facil de imagine și onoruri. Tot respectul pentru cei car-și fac datoria, nu și pentru ceaușiștii din sistem! Cei care au lucrat pe principiul: îi încătușăm, îi ținem la beci, spun ei mai târziu tot ce vrem. Așa s-a distrus noțiunea de justiție în România: prin victimele colaterale ale unor indivizi lipsiți de scrupule pe care nu i-a verificat nimeni 30 de ani ce porcării fac cu puterea care li s-a dat pe mână!

  • DOI: avocatul Alexandru Lele este de părere că tot scandalul din jurul înregistrărilor de la DNA Oradea este cauzat de către SRI.

”Se uită de niște părți care, în mod normal, ar fi trebuit să se afle în discuția aceasta și mă refer aici la victimele colaterale despre care nimeni nu vorbește nimic și care erau cele care trebuiau să se constituie în probe împotriva judecătorilor și care urmau să suporte consecințele șantajului, a represiunii, a amenințărilor. Și e vorba de SRI care toate chestiunile acestea le făcea alături de DNA. Ei asigurau suportul informativ, suportul tehnic, asigurau oameni și nimeni nu vorbește despre ei. Cei din DNA erau niște instrumente pe care le creaseră în timp cei din SRI și colaborau pe diferite proiecte în care aveau anumite ținte de atins”, susține Alexandru Lele.

RDS, “erdeieșul” afacerilor lui Teszari cu SRI

IAR SUSȚINEREA afirmațiilor fostului procuror, în prezent avocat, este faptică și logică. Acesta este de părere că această situație a fost creată ca și colac de salvare pentru Alexandru Kiss, fostul președinte al Consiliului Județean Bihor, iar avocatul său, Răzvan Dosneanu, cel care a făcut publică înregistrarea din interiorul DNA, a fost de fapt omul de legătură dintre SRI și DNA. Sau cărăușul către presă al înregistrării.

”La ora actuală, tot ce s-a scris de o săptămână, nimeni nu zice nimic de SRI. Gândiți-vă cine putea să facă înregistrarea și gândiți-vă cine avea interese să o dea. Nu vă luați după avocatul Dosneanu care a dat înregistrarea. El era omul de legătură dintre SRI și DNA și care a primit acum misiunea să facă publică această înregistrare, că SRI, ca și instituție nu putea să o facă și înregistrarea trebuia să ajungă subiect de discuție publică. Să nu uităm că scandalul acesta a pornit totuși de la Oradea și el nu are rădăcini de azi pe mâine. Acum s-a ajuns într-o situație în care trebuia salvat un tip care a făcut niște servicii colosale Serviciilor de Informație. Acesta este domnul Kiss Alexandru, fostul președinte al Consiliului Județean Bihor și fost președinte al UDMR Bihor. În urmă cu mai bine de zece ani, Alexandru Kiss a fost acuzat de evaziune fiscală și de alte infracțiuni, erau vreo șase-șapte infracțiuni economice pe care le-a comis ca să pună la punct și să dezvolte firma RDS. El atunci în România, prin contrabandă, prin tot felul de metode de-astea care se practicau atunci cu foarte mare succes, a adus toate materiale din care s-a făcut rețeaua de cablu din Bihor. Problema era introducerea acestora în contabilitatea pentru că nu avea justificare, iar marfa trebuia trecută în patrimoniul RDS. Ei, și atunci ce au făcut ei, au folosit tot felul de persoane care ar fi adus în țară marfă pe persoană fizică, marfă lăsată la consignații. Totul era doar o chestiune de scriptică pe care mai apoi, de la consignație ar fi cumpărat RDS-ul marfa respectivă. Și așa marfa adusă prin contrabandă a putut să treacă în patrimoniul RDS-ului”, spune Alexandru Lele, citat de gazetadecluj.ro.

Cum a dat lovitura Teszari cu SRI

Sigur că l-au arestat fără nicio problemă pe Alexandru Kiss, la data respectivă procurorul era cel care dispunea arestarea. În timpul acestea, când a fost arestat i s-au adus explicații de ce i s-ar putea întâmpla, se vorbea de mulți ani de pușcărie, și până la urmă s-a ajuns la o concluzie înțeleaptă: să se scape de firmă. Și așa a ajuns la Zoltán Teszári în proprietatea unei jucărioare pe care a primit-o cadou, nu știu de la cine, însă de la Kiss dacă e să ne referim la acte.

După o zi a fost revocată măsura arestării față de Kiss, ia dosarul respectiv nu a mai fost niciodată promovat în instanță, a fost soluționat chiar de către prim-procurorul de la acea vreme.

E o chestie care poate să ducă la niște concluzii pentru cei care cunosc zona aceasta din justiție, mai ales zona parchetelor – era foarte grav pentru un procuror să aresteze în fază de urmărire penală și să nu mai trimită dosarul în instanță spre judecată. Nici măcar nu a fost raportată respectivul eveniment la București, iar Kiss nu s-a plâns absolut de nimic și totul a trecut.

El între timp a devenit om politic, la data respectivă era un om mic de afaceri și a trecut la un alt nivel de activitate, a fost prins în tot felul de scandaluri care aduceau foarte mulți bani și din care eu cu experiența mea de ziarist și de procuror pot să spun că serveau la producerea de bani negrii pentru serviciile de informații.

Ei, și totuși, Kiss a fost trimis în judecată într-o afacere cu cărbune, e dosarul acesta care în urmă cu două luni trebuia să aibă soluția finală, era în apel. Și atunci nimeni nu a mai putut să îi garanteze lui Kiss că va primi achitare, mai ales în perioada aceasta și mai ales după ce a primit opt ani de închisoare în procesul de fond. Și a apărut atunci el cu o dezvăluire, însoțită de dovadă, de înregistrare, din care reieșea că el și anchetatorii lui, cu ocazia derulării afacerii pentru care a fost trimis în judecată au discutat inclusiv cu serviciile secrete maghiare, iar cine a avut urechi de auzit, a auzit.

Și atunci s-a pus problema salvării lui Kiss și s-a creat un eveniment din care reieșea că ar fi fost interceptat el, avocatul lui, unul dintre judecători, în fine, s-a ajuns la o concluzie înțeleaptă și aceea că i-au fost încălcate drepturile. (…)

DNA trebuia să rezolve această problemă și să asigure pe culoarul pe care a fost produs dosarul, o soluție favorabilă lui Kiss, nu să se ajungă la crearea unor situații de genul acesta. Și atunci pedeapsa a fost înregistrarea care a fost dată avocatului care știa foarte bine cazul… Iar acum lumea condamnă prostiile pe care le fac procurorii DNA Oradea. Dar s-a uitat între timp de dosar și nimeni nu mai vorbește de el și nu mai vorbește de SRI. Nimeni nu zice nimic de ei, toată lumea vorbește de săracii judecători cărora uite ce vor procurorii DNA să le facă”, susține Alexandru Lele.

Alexandru Lele: Nu le plâng de milă judecătorilor, ci victimelor colaterale

Să serioși cu judecătorii, dacă li se întâmplă ce li se întâmplă, e din cauza lor, fiindcă ei dacă ar fi niște judecători așa cum trebuie să fie, puțin le-ar păsa de nu știu care procuror care face dosar penal sau tot felul de abuzuri pentru că cel care poate să-l stopeze este colegul lor în fața căruia trebuie să se plângă de actele nelegale pe care le face procurorul. Dar nu o fac pentru ca sigur sunt foarte mulți judecători care deja au fost făcuți obedienți de servicii secrete și DNA prin aceste metode și au cedat presiunilor, promisiunilor pentru că mulți dintre ei au făcut carieră frumoasă pe baza acestor colaborări și nu trebuie să le plângem de milă judecătorilor.

La ora actuală, adevăratele persoane pentru care trebuie sa ne îngrijorăm sunt aceste victime colaterale care de fapt au de suportat în mod direct și nemijlocit abuzurile. Sunt persoanele care, repet, prin constrângeri, prin amenințări, prin șantaj, sunt transformate în denunțători. De ei trebuie să ne plângem și să ne îngrijorăm. Pentru că ei practic nu au nicio șansă când se plâng. La Inspecția Judiciară nu se întâmplă absolut nimic, inspecția este pentru procurori și pentru judecători. Însă pentru procurori îi cercetează pe procurori și se dau soluții pentru abuzurile procurorilor și știți bine și care e atitudinea lor și la ora actuală vizavi de acest scandal. Iar dacă se plâng la instanță nu se întâmplă mare lucru pentru că și acolo le-au intrat în cap judecătorilor că de fapt se plâng niște penali care sunt instigați de niște avocați și care inventează tot felul de chestiuni care nu se întâmplă în realitate. Și bieții oameni o iau pe cocoașă dacă fac greșeala să fie demni, să fie corecți și să nu cedeze la presiuni, iar dacă nu, vin și denunță ce li se cere.

Să vă spun de ce nu trebuie deplânsă soarta judecătorilor, eu ca avocat i-am apărat și procesele s-au terminat cu soluții favorabile. Dar în același timp eu nu plâng de mila lor, ci plâng de mila victimelor colaterale și vă dau exemplu: dacă un client de-al meu ar fi cedat și ar fi făcut jocul procurorilor, la ora actuală, judecătorii dintr-un dosar nu mai erau în situația de lojă în care se află acum, ci ar fi fost în închisoare și nimeni nu s-ar mai fi interesat așa cu duioșie de soarta lor. Însă, omul respectiv a refuzat să facă jocuri de genul acesta, drept recunoștință din partea DNA-ului, a fost trimis în judecată pentru că a intervenit telefonic la un inspector ARR care o depistase pe nepoata sa în trafic, pe un mărginaș din Bihor și i-a spus inspectorului să nu o amendeze că îi repară el toba de la mașină nepoatei lui. Ei bine, pentru chestia asta omul a fost condamnat de bravii colegi ai celor patru judecători de la Oradea la trei ani de închisoare. Și atunci dvs. nu aveți de unde să știți chestiile acestea pentru că tot spațiul public e ocupat de abuzurile celor patru, dar fără să vorbească de SRI ca beneficiar secundar, de fapt principal, al porcăriilor pe care le făceau împreună și fără sa se vorbească de victimele colaterale. Închipuiți-vă că am făcut plângere pentru toate chestiile acestea și de doi ani de când s-a soluționat dosarul nu s-a întâmplat nimic” – a cobcluzionat, amar, Alexandru Lele.

 

Fotocredit: Gazeta de Cluj

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *