Diete

Cand bautura devine o problema

Majoritatea studiilor demonstreaza ca un pahar sau doua pe zi diminueaza semnificativ riscul de boli cardiace, atat la barbatii, cat si la femeile de toate varstele; nu trebuie, insa, ca asemenea dovezi stiintifice sa devina o scuza pentru a bea peste masura.

 

 

Excesul cronic de bauturi alcoolice prezinta serioase si nenumarate riscuri pentru sanatatea dvs. Hepatita sau ciroza herpatica sunt rezultatul unei lungi perioade in care ficatul dvs. s-a confruntat cu o cantitate mare de alcool. Leziunile cerebrale provocate de consumul de alcool se situeaza pe locul al doilea  (dupa Alzheimer), in cadrul bolilor ce produc pierderi de memorie si deteriorarea gandirii la adulti. Consumul excesiv de alcool mareste riscul de cancer la ficat, stomac, colon si san. Studiile demonstreaza ca, la femei, un pahar sau doua de alcool pe zi semnifica o crestere a riscului de a face cancer la san cu 30-50 %!

 

 

Totusi, daca vreti sa mai beti cate un pahar din cand in cand, dar va este teama ca acest obicei sa nu scape de sub control, atunci este important sa descoperiti din ce motive beti. Daca aflati de unde vine acel impuls de a bea, atunci va va fi mai usor sa luati masuri si sa va limitati la o cantitate de alcool suficienta pentru a va face placere, dar care sa nu va dauneze sanatatii sau relatiilor cu ceilalti.

 

 

Din pacate, in timp, efectele alcoolulului devin din ce in ce mai letale. Pe masura ce corpul se obisnuieste cu alcoolul, veti avea nevoie de tot mai mult pentru a simti acelasi nivel de placere inselatoare. Daca pofta de a bea un pahar in plus pune stapanire pe dvs., opriti-va si ganditi-va unde puteti ajunge pe aceasta cale. O plimbare in aer liber, putin tandrete manifestata fata de partener sau copil, un film in oras sau cinci minute de exercitii pentru a va relaxa si calma pot fi alternative mult mai productive si sanatoase decat bautura pe care o doriti atat de mult.

 

 

Relatia fiecaruia cu alcoolul este foarte personala si afecteaza trupul intr-o maniera particulara. Dar decizia de a bea sau a nu bea nu afecteaza doar persoana in cauza. Slujba, familia, prietenii – toti sunt implicati in acea relatie personala cu bautura. Asta pentru ca, atunci cand cineva este sub influenta alcoolului, intreaga sa viata este in schimbare.

 

 

Raspundeti (prin DA/NU) la intrebarile urmatoare, pentru a vedea daca aveti sau nu probleme cu bautura:

 

 

1.    Vi se intampla sa beti cu scopul de a va imbata?
2.    Considerati ca bautura va va ajuta sa va rezolvati problemele?
3.    Beti pentru a va calma inaintea unei confruntari cu o situatie stresanta?
4.    Cand consumati alcool treceti printr-o schimbare de dispozitie, devenind mai agresiv sau mai deprimat?
5.    Va preocupa vreodata intrebari referitoare la timpul si locul in care veti bea data viitoare?
6.    Vi se intampla des sa va simtiti mahmur si sa nu va mai amintiti ce ati facut dupa betie?
7.    Mintiti vreodata in legatura cu bautura?
8.    Ati lipsit vreodata de la slujba sau de la diferite intalniri din cauza bauturii?
9.    Vi se intampla frecvent sa beti de unul singur?
10.    Aveti uneori pofta sa beti ceva dimineata?

 

 

Daca ati raspuns afirmativ la cel putin doua dintre aceste intrebari inseamna ca, incetul cu incetul, deveniti dependent de alcool. In mod clar, trebuie sa reflectati serios asupra acestui obicei si sa gasiti modalitati de a-l tine sub control.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *