Sanatate

Cancerul de san si femeile

Celulele din corp se divid intr-un ritm potrivit, controlat, atunci cand organismul are nevoie de celule. Cateodata insa, celulele dintr-o parte a corpului cresc si se divid necontrolat, iar ca rezultat se creeaza o masa de tesut numit tumora. Daca celulele care cresc necontrolat sunt celule normale, tumora este numita benigna (necanceroasa). Daca totusi celulele care cresc necontrolat sunt anormale si nu functioneaza ca celulele normale ale corpului, tumora este numita maligna (canceroasa).

 

 

Cancerul este numit dupa partea corpului din care provine. Cancerul de san provine din tesutul sanului. Ca si alte tipuri de cancer, si cancerul de san poate invada si tesutul care inconjoara sanul. De asemnea, se poate raspandi si in alte parti ale corpului, formand noi tumori, proces numit metastazare.

 

 

Factori de risc. Varsta unei persoane, predispozitii genetice, starea de sanatate si dieta, toate pot constitui factori de risc pentru cancerul de san.

 

 

Cine se imbolnaveste? Cancerul de san este cel mai comun tip de cancer intalnit la femei. El se afla pe locul doi pe lista tuturor formelor de cancer care provoaca moartea la femei cu varsta intre 35 si 54 de ani. Rata mortalitatii la femeile de peste 50 de ani poate sa scada cu 30 %, daca acestea isi fac examinari periodice de control.

 

 

Doar 5-10 % dintre femeile care sufera de cancer la san sunt predispuse genetic la aceasta boala. Majoritatea cazurilor sunt “spontane”, insemnand ca nu se transmit genetic. Riscul aparitiei cancerului de san creste o data cu varsta.

 

 

Simptomele prin care se manifesta cancerul de san sunt urmatoarele:

 

 

–    umflaturi sau ingrosari din zona sanilor sau sub brat, care persista dupa incheierea menstruatiei;
–    schimbari in marimea, forma sau culoarea sanului;
–    lichid de culoarea sangelui sau transparent, secretat de sfarc;
–    aparitia unor incretiri, gropite sau inflamatii la san sau la sfarcul lui;
–    inrosirea pielii la nivelul sanului sau a mamelonului;
–    aparitia unei zone care este clar diferita de orice alta zona de pe oricare dintre sani.

 

 

Aceste modificari pot fi descoperite in timpul autoexaminarilor lunare ale sanilor. Realizand aceste proceduri, puteti deveni familiara cu modificarile lunare normale care apar la nivelul sanilor dvs.

 

 

Cele mai des tipuri de cancer ale sanului sunt:

 

 

–    Carcinomul ductal, invaziv (infiltrativ). Acest tip de cancer incepe la nivelul canalelor galactofore ale sanului. Apoi el trece dincolo de peretii canalului si invadeaza tesutul gras al sanului. Aceasta forma de cancer se intalneste cel mai des, reprezentand circa 80 % din totalul cazurilor. Carcinomul ductal in situ este carcinomul ductal in cel mai timpuriu stadiu al sau (stadiul zero). In situ se refera la faptul ca acest cancer nu s-a raspandit dincolo de punctul sau de origine. In acest caz, boala se restrange la nivelul canalelor galactofore si nu a invadat tesutul invecinat al sanului. Daca nu este tratat, carcinomul ductal in situ se poate transforma intr-un cancer invaziv. El este aproape intotdeauna vindecabil.

 

 

–    Carcinomul lobular (infiltrant). Acest tip de cancer incepe la nivelul lobilor sanilor, acolo unde este produs laptele, dar se raspandeste la tesuturile inconjuratoare si in restul corpului. El reprezinta circa 10-15 % din tipurile de cancer de san. Carcinomul lobular in situ este un tip de cancer localizat la nivelul lobulilor sanilor. Nu este cancer adevarat, dar serveste ca indicator al cresterii riscului de a dezvolta un cancer de san mai tarziu, probabil la nivelul ambilor sani. Astfel, este important ca fameile care sufera de un carcinoma lobular in situ sa faca examene clinice regulate ale sanilor si mamografii. Cancerul poate aparea si in alte parti ale sanului, dar astfel de tipuri de cancer sunt mai rare.

 

 

Stadiile cancerului de san sunt urmatoarele:

 

 

–    Stadiul O este atunci cand boala este localizata la nivelul sanului si nu cuprinde nodulii limfatici (carcinomul in situ);
–    Stadiul I: tumora canceroasa are un diametru mai mic de 2,5 cm si nu s-a raspandit in alte zone sau tesuturi;
–    Stadiul II A: tumora are un diametru mai mic de 2,5 cm, dar s-a raspandit la nodulii limfatici ai axilei (sub brat);
–    Stadiul II B: tumora are un diametru intre 4-5 cm (cu sau fara extinderea sa la nivelul nodulilor limfatici) sau are un diametru mai mare de 5 cm si nu s-a raspandit la nodulii limfatici ai axilei. Cancerul de san avansat (metastatic) rezulta dupa ce aceste celule cancerigene se raspandesc la nivelul nodulilor limfatici si al altor parti ale organismului;
–    Stadiul III A: tumora are un diametru mai mare de 5 cm si s-a raspandit la nodulii limfatici ai axilei sau poate fi o tumora care poate avea orice dimensiune cu nodule limfatici prinsi, care adera intre ei sau la tesutul inconjurator;
–    Stadiul III B: tumora, indiferent de marime, care s-a raspandit in regiuni indepartate de san, cum ar fi plamanii sau nodulii limfatici indepartati.

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *