Anchete

Ca urmare a solicitării Ziar de Cluj, Primăria Cluj-Napoca a sesizat organele de urmărire penală pentru lucrări executate fără autorizație la clădirea Corp F, din cadrul DGASPC Cluj

O persoană din sindicatul DGASPC Cluj ne-a sesizat că directorul Tămaș ar fi făcut modernizări de sute de mii de lei într-o clădire retrocedată din incinta Direcției, clădirea Corp F, de pe strada Eremia Grigorescu, nr.37-39. Am fost sesizați că această clădire ar fi fost în curs de retrocedare către Episcopia Romano-Catolică, dar, pentru că în această locație, pe două etaje, erau cazați copii în regim familial, romano-catolicii nu au preluat clădirea, au lăsat-o Direcției pentru a fi folosită pentru copii, iar Tămaș a scos copiii din acea locație, a dărâmat amenajările și a făcut birouri, a schimbat geamuri, uși, a izolat clădirea, a pus aer condiționat.

„Legea spune clar că în sistemul bugetar administratorul imobilului nu are dreptul să facă nicio investiție dacă clădirea nu e în proprietatea instituției”, ne-a mai informat sursa noastră din cadrul sindicatului DGASPC.

Reprezentanții Episcopiei Romano-Catolice, cei în măsură a ne da lămuriri cu privire la această situație, nu au putut fi contactați, fiind în concediu în această perioadă.

Prin urmare, am trimis solicitări oficiale către Primăria Cluj-Napoca și către Consiliul Județean Cluj, pentru a elucida situația acestei clădiri. I-am rugat pe reprezentanții CJ Cluj să ne confirme sau să ne infirme această informație, care, dacă este adevărată, prezintă o problemă de legalitate, însă, până în momentul de față, nu am primit niciun răspuns.

În schimb, reprezentanții Primăriei Cluj-Napoca, pe care i-am chestionat asupra statutului juridic al clădirii, Corp F, din cadrul DGASPC Cluj, de pe strada Eremia Grigorescu, nr. 37-39, dacă aceasta este o clădire retrocedată, sau dacă este în proprietatea DGASPAC Cluj, precum și asupra existenței unei autorizații de construire pentru realizarea amplelor lucrări de modernizare și de refațadizare, care se pot constata la fața locului, ne-au răspuns, în 21 iulie, printr-o adresă oficială: 

„Ca urmare a solicitării dvs., vă comunicăm următoarele: poliţiştii locali din cadrul Serviciului Control Urbanism şi Disciplina în Construcţii au efectuat verificări la imobilul situat în str. Eremia Grigorescu nr. 37-39, imobil aflat în interiorul perimetrului de protecţie a valorilor istorice şi arhitectural urbanistice conform Planului Urbanistic General aprobat, ocazie cu care s-a constatat faptul că Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Cluj a efectuat în cadrul imobilului lucrări de reabilitare termică al unuia dintre corpurile de clădire, lucrări de reabilitare acoperiş, lucrări de schimbare a ferestrelor şi uşilor, precum şi lucrări de reparaţii, refacere la împrejmuirea de la stradă,  fără a deţine  autorizaţie de construire, respectiv avizul Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice Cluj, conform prevederilor legislaţiei în vigoare.

Pentru lucrările executate au fost întocmite demersurile de sesizare a organelor de urmărire penală conform art. 24 si art. 27 din Legea 50/1991 republicată.”

Printr-un comunicat de presă, în 21 iulie, Daniel Tămaș, directorul DGASPC Cluj, a precizat:

„Începând cu anul 2013, după evaluarea imobilelor și spațiilor deținute în administrare, conducerea Direcției a decis că este nevoie de reparații capitale, având în vedere starea de degradare a multor clădiri, cu atât mai mult cu cât se impune respectarea standardelor minime obligatorii impuse de legislația în vigoare pentru obținerea de acreditări, licențieri în vederea îmbunătățirii calității vieții beneficiarilor. Toate aceste aspecte pot fi verificate la nivelul fiecărei unități în parte și se poate remarca cu ușurință cum s-a îmbunătățit calitatea vieții beneficiarilor, fie copii, fie adulți și vârstnici, în ultima perioadă.

În cazul clădirii corp F, de pe strada Eremia Grigorescu, nr. 37-39, prin transformarea acestei clădiri într-una de birouri, beneficiarii a căror calitate a vieții a fost îmbunătățită au fost angajații Direcției și nicidecum copiii, adulții și vârstnicii care ar trebui să beneficieze de serviciile de asistență socială ale DGASPC și de condiții îmbunătățite de viață.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *