In vizor

Ca urmare a dezvăluirilor din Ziar de Cluj, printr-o hotărâre a Consiliului Județean, se revocă dreptul de administrare al DGASPC asupra imobilului de pe strada Padin nr. 20, transformat ilegal în „locuințe de serviciu”

Într-un video-interviu acordat în exclusivitate pentru Ziar de Cluj, Ioan Rusu, președintele sindicatului DGASPC Cluj, a declarat faptul că Daniel Tămaș, șeful Direcției, a mutat Serviciul Pentru Persoanele cu Handicap, care a fost inițial pe strada Padin numărul 20 (într-un spațiu special amenajat, încăpător, cu aer condiționat și condiții decente), într-un nou spațiu, pe strada Eremia Grigorescu, nr. 37-39, unde nu sunt condiții, spațiul fiind mult mai mic, unde 20-30 de oameni se înghesuie permanent, așteptând cu orele să își rezolve problemele, la cele doar 3 ghișee disponibile.

Conform declarațiilor lui Ioan Rusu, pe strada Padin, nr. 20, directorul Tămaș ar fi făcut dormitor, unde locuiesc 4-5 angajate ale Direcției, care plătesc numai utilitățile. Ioan Rusu nu a putut preciza dacă acestea plătesc sau nu chirie, însă le-a văzut pe locatare cu ochii săi atunci când, lucrând la Serviciul Administrativ, a fost chemat să le repare instalațiile sanitare:

Ziar de Cluj: De ce s-a mutat Serviciul pentru Persoanele cu Handicap în sediul nou? Care a fost rațiunea, după părerea dumneavoastră?

Ioan Rusu: După părerea mea, ca să fie controlați și să fie sub ochii… era serviciul controlat de doamna Molnar, directoarea adjunctă, fosta directoare executivă. Sediul a fost pe Padin 20, acolo în spate la Flora, un spațiu care ne-a fost atribuit de la Consiliul Județean special. A fost Salvarea acolo. Noi, cu investiții serioase l-am amenajat, l-am dotat cu cele necesare, pentru timpul de vară cu aer condiționat.

Ziar de Cluj: Și, ce e acum pe Padin 20?

Ioan Rusu: Leagăn de copii…

Ziar de Cluj: Leagăn de copii? Nu e leagăn de copii, pentru că eu am niște informații că acolo sunt niște…

Ioan Rusu: Niște domnișoare care locuiesc acolo. 

Ziar de Cluj: Domnișoarele fiind cine? 

Ioan Rusu: Angajate ale Direcției.

Ziar de Cluj: Și locuiesc în ce calitate? Au contract de chirie sau…

Ioan Rusu: Nu cred că au contract de chirie, din ce știu eu. 

Ziar de Cluj: Acum, Direcția e hotel pentru angajați? 

Ioan Rusu: Așa se pare… nu pot să spun pentru că sunt informații pe care le deține doar domnul Tămaș și le ține destul de stricte. Dar, am fost acolo că li s-a defectat odată veceul, când lucram încă la Serviciul Administrativ; ba li s-a defectat veceul, ba li s-a defectat centrala, și am văzut vreo 4-5 camere cu cheie.

În  data de 13 iulie, am mers la fața locului, unde am constatat că declarațiile liderului de sindicat, Ioan Rusu, se confirmă. Am fotografiat gemurile rabatate, haine puse la uscat în holul de la intrare și genți de damă pe un alt hol, indicii că această clădire este locuită, cu toate că ușa de la intrare era închisă cu cheia. 

În 14 iulie, în ziua următoare publicării materialului nostru, președintele Consiliului Județean s-a deplasat personal pe strada Padin, la numărul 20, unde a constatat că acest imobil a fost transformat ilegal în „locuință de serviciu”, mai multe persoane locuind abuziv în acel spațiu. 

În data de 15 iulie, printr-un comunicat de presă, președintele Consiliului Județean a anunțat că  „va solicita forului administrativ județean retragerea dreptului de administrare asupra spațiului DGASPC Cluj de pe Aleea Padin și evacuarea persoanelor care au primit ilegal, în mod gratuit și fără nici un criteriu, dreptul de a locui în respectivele spații.”

În ședința de Consiliu Județean de astăzi, 22 iulie, proiectul de hotărâre privind revocarea dreptului de administrare al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Cluj asupra imobilului situat în Cluj-Napoca str. Padin, nr.20, a fost aprobat, prin unanimitate de voturi.

Motivul adoptării proiectului de hotărâre invocă faptul că „Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Cluj a solicitat darea în administrare a imobilului prin adresa 3950/28.04.2006, înregistrată la Consiliul Judeţean Cluj sub nr. 4926/02.05.2006, în vederea funcţionării serviciilor de asistenţă socială destinate adultului aflat în dificultate, precum şi a Comisiei de Evaluare Medicală a Persoanelor cu Handicap Adulţi, servicii care au funcţionat la acea locaţie începând cu anul 2006, până în octombrie 2014, dată la care serviciile au fost relocate în sediul central al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Cluj din mun. Cluj-Napoca, str. Eremia Grigorescu nr. 37-39, jud. Cluj.

Având în vedere aspectele sesizate în mass-media cu privire la modul defectuos de administare a imobilului aflat în administrarea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Cluj, precum şi alte aspecte sesizate  de liderul de sindicat al Direcţiei General de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Cluj, atât în petiția transmisă Consiliului Județean Cluj, cât și în articolele apărute în mass-media, s-a impus constituirea unei comisii pentru verificarea acestor aspecte.

Astfel, prin Dispoziţia Preşedintelui Consiliului Judeţean Cluj nr. 347/15.07.2016, s-a constituit Comisia de verificare a modului de administrare a imobilului.

În urma verificărilor din data de 14.07.2016 comisia a constatat faptul că imobilul este compus din 4 holuri, 4 grupuri sanitare dotate, o bucătărie utilată cu electrocasnice şi 5 încăperi. Toate încăperile erau dotate cu paturi echipate cu lenjerie şi cu dulapuri în care se găseau diverse articole de vestimentaţie. De asemenea, în încăperi au fost identificate obiecte electronice (laptop, radio) şi obiecte de uz personal (cană, pahare, încălţăminte).
Totodată, în Raportul comisiei se menţionează faptul că, imobilul era curat şi cu toate utilităţiile funcţionale, iar în holul situat în aripa dreaptă a imobilului s-au constatat infiltraţii de apă de la etajele superioare în masca conductelor de scurgere aferente.

Urmare a constatării faptului că în aceste spații au fost amenajate unități locative pentru angajații instituției (locuințe de serviciu), contrar destinației pentru care a fost constituit dreptul și a prevederilor legale s-a solicitat conducerii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Cluj să dispună măsurile necesare pentru evacuarea locatarilor în regim de urgență.

Reiterăm faptul că imobilul a fost transmis în administrarea Direcției, la solicitarea acesteia, în vederea “funcționării serviciilor de asistență socială destinate adultului aflat în dificultate (persoane cu dizabilități, persoane vârstnice), precum și Comisiei de Evaluare Medicală a Persoanelor cu Handicap Adulți”.

Întrucât nu s-a respectat scopul pentru care a fost solicitat și constituit dreptul de administrare, considerăm necesară şi oportună revocarea dreptului de administrare a Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Cluj asupra imobilului situat în Cluj-Napoca str. Padin nr.20, judeţul Cluj.”

Astfel, în urma aprobării acestui proiect de hotărâre, „se revocă dreptul de administrare al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Cluj asupra imobilului situat în municipiul Cluj-Napoca str. Padin nr.20, judeţul Cluj”, iar „predarea – primirea imobilului se va face prin proces verbal, încheiat în termen de 30 de zile de la data la care prezenta hotărâre produce efecte.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *