Politica

BORHANCI, de la cartier de locuințe la HUB Educațional. Boc: „Continuăm această politică de a duce facilitățile de bază pentru cetățean cât mai aproape”

Colonia Borhanci va deveni un HUB Educațional, potrivit promisiunii lui Emil Boc, care a preluat recent noul mandat de primar al municipiului Cluj-Napoca. Colonia Borhanci, un cartier-dormitor al Clujului, după modelul satului Florești, a mai beneficiat de alte promisiuni privind dezvoltarea zonei, inclusiv extinderea străzii, dar alunecările de teren și tărăgănarea proiectelor au făcut ca primăria să-și îndrepte atenția spre dezvoltarea Borhanciului abia în 2020. 

În cadrul așa-numitei dezbateri publice desfășurate joi prin intermediul platformei on-line zoom, cu tema SIDU 2021-2030 Infrastructură educațională, Emil Boc a contextualizat dezvoltarea cartierului Borhanci și transformarea acestuia într-un hub educațional în condițiile temelor propuse de Uniunea Europeană: green, digital, resilience. 

Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană (SIDU) Educația

Emil Boc a intervenit pentru a da tonul dezbaterii privind dezvoltarea educației în următorii ani, context în care a promis cca 400 de noi locuri în creșele din Cluj în următorii 4 ani și a integrat tema educației din Cluj în contextul temelor de dezvoltare vehiculate la nivelul Uniunii Europene: green, digital, resilience. 

„Am investit, cred că, constant, în educație, iar astăzi când noi am trecut la Cluj pe scenariul on-line, pot să vă spun că toate școlile din Cluj au infrastructura aferentă pentru desfășurarea învățământului on-line”, a declarat Boc. 

Primarul a omis să se pronunțe în privința dotării elevilor (nu doar a școlilor) din Cluj, adică din zona rurală, cu tablete pentru participarea la orele on-line.

O altă temă rămasă neabordată a fost cea a resursei umane/pregătirii cadrelor didactice de care dispune învățământul clujean pentru a face față educației în regim on-line. 

„Trecem într-o altă eră.

Uniunea Europeană vorbește un limbaj foarte clar care ține de calitatea vieții, prin green, digital and resilience. (…).
Ursula von der Leyen a lansat în 14 octombrie un program major, Renovation Wave, care ține de următoarea realitate pe care o cunoaștem cu toții: clădirile sunt responsabile pentru cca 40% din consumul de energie și 30% din emisiile de gaze cu efect de seră provin de la clădiri. (…). 

Noi, deja, lucrăm la Primărie, încă de câteva luni, pentru a pregăti și noi Renovation Wave-ul: în acest moment, 8.000 de apartamente, într-o formă sau alta, sunt prinse, finalizate sau în pregătire, dar acum vorbim de infrastructura publică, și în cazul acesta al școlilor, ne pregătim să profităm încă o dată de această șansă a Uniunii Europene de a ne moderniza infrastructura școlară cu ceea ce înseamnă Renovation Wave. 

În privința școlilor, liceelor și a colegiilor, avem 74 de locații pentru 52 de școli. Pot să vă spun că până acum 15 școli au fost modernizate, din perspectiva acestei reabilitări, 16 necesită modernizare, 4 sunt în lucru. Adică, suntem undeva la jumătatea drumului, iar orizontul 2020-2024 trebuie să ne prindă cu proiecte și cu finalizarea lor astfel încât infrastructura educațională să-și atingă scopul. 

În privința grădinițelor, sunt 24 de grădinițe în 53 de locații, 22 au fost modernizate, 3 sunt în curs de reabilitare, 21 necesită lucrări de extindere, modernizare sau creșterea eficienței energetice. 

Deci, din nou la jumătatea drumului suntem, aproximativ. 

Asta ne arată că propunerea Uniunii Europene ni se potrivește mănușă, pe profilul nostru al Clujului.

În privința creșelor, în 2007 am avut 485 de creșe. În 2004 am pornit, cred, de la sub 300 de locuri în creșe. Deci, în 2004 am avut 485 de locuri în creșe, astăzi avem, nu… Avem în 2020, 1382 de locrui în creșe, adică aproape am triplat numărul de locuri. 

Am făcut, da’ nu încă suficient. 

Aici este nevoie de a ajunge ca până în 2024 să mai avem încă 400 de locuri sigure în creșe realizate. Orizontul de extindere până în 2028 și vom preciza și public cât putem face coroborând banii europeni și banii bugetari”, a delcarat Emil Boc.

De cca 3 ani de zile, municipiul Cluj-Napoca se confruntă cu un dificit în creștere a locurilor în creșele de stat, situație în care cca 1000 de copii nu beneficiază de locuri în creșe. Administrația locală a reușit să aloce câte 90 de locrui pe an în creșele de stat. Tema a devenit una acută, situație în care primarul Emil Boc a obligat dezvoltatorii imobiliari ca la fiecare nou ansamblu imobiliar, aceștia să ofere un spațiu pentru creșă sau grădiniță.

Măsura impusă de administrația penelistă din Cluj este una discutabilă, târzie, în condițiile în care cartierele periferice ale orașului, precum Borhanciul, Romul Ladea ori Bună Ziua au ajuns simple cartiere-dormitor, după modelul satului Florești, iar clujenii care și-au făcut credite bancare pentru achiziția unui apartament în aceste zone nu beneficiază nici de creșe, nici de locuri de joacă pentru copii, grădinițe, puncte medicale ori alte facilități indispensabile unui cartier. 

Borhanci – viitor HUB Educațional 

„În aceste condiții, un proiect major al primăriei în privința infrastructurii educaționale, este cel legat de a crea în Borhanci, într-o zonă de dezvoltare și extensie a Clujului, așa cum se întâmplă și în Soporului, cealaltă zonă de dimensiunea Mănășturului, să creem un HUB Educațional, care să cuprindă creșă, grădiniță, școală, liceu. 

CITEȘTE ȘI: BORHANCI: imagini dintr-un cartier uitat FOTO&VIDEO

Adică avem acum această posibilitate în condițiile în care nu s-a putut realiza cartierul despre care vorbeam datorită costurilor de peste 98 milioane de euro de consolidare a terenurilor. 

Pe suprafața rămasă există posibilitatea, fără costuri suplimentare, de a reliza acest HUB Educațional, pentru zona Borhanci. 

Un asemenea Hub Educațional va fi și, evident, în zona Sopor, pentru că v-am spus că este un cartier de dimensiunea Mănășturului. 

Și pe această cale ne continuăam această politică de a aduce facilitățile de bază pentru cetățean cât mai aproape de locul unde locuiește.

Cunoașteți principiul walkable city, în 20 de minute de mers pe jos să avem toate aceste facilități. 
Azi am convenit la nivelul primăriei, ca acel teren este fezabil, expertiza geotehnică ne-a confirmat acest lucru, și intrăm în linie dreaptă pentru a pregăti instituirea acestui Hub Educațional în Borhanci, pe un teren proprietate a Primăriei”
, a declarat Emil Boc în cadrul dezbaterii privind dezvoltarea infrstructurii educaționale SIDU 2021-2030. 

CITEȘTE ȘI: Ciulinii BORHANCIULUI

Ziar de Cluj a semnalat în repetate rânduri lipsa utilităților și serviciilor necesare unui cartier precum Borhanciul, ajuns în timp un simplu cartier-dormitor, fără trotuare, fără asfalt și plin de ciulini. 

Aceeași situație poate fi regăsită și în cartierul clujean Edgar Quinet. 

În urmă cu ceva ani, primarul Emil Boc promitea realizarea unui cartier de case pentru tineri în Borhanci, dar proiectul a fost compromis.

„Suntem cu butonul pe masă să apăsăm declanşarea construcţiei cartierului de locuinţe din Borhanci. Dar la fel ca şi cei care mai au proiecte de investiţii în Borhanci, aşteptăm lărgirea străzii pentru că pe studiul de trafic fără acest lucru nu se poate aproba proiectul. Adică, am făcut solicitare la Guvern de a prelua o suprafaţă de teren care să ne permită lărgirea la patru benzi a străzii Borhanci”, declara Emil Boc.

În continuare, extinderea străzii Borhanci este în lucru, în linie dreaptă, în analiză, oricum, dar din păcate, situația rămâne neschimbată.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *