In vizor

Bolnavii de diabet, printre cei mai vulnerabili în fața coronavirusului, nu găsesc Siofor în farmacii

Persoanele care suferă de boli crnoice sunt printre cele mai afectate în această epidemie de coronavirus. Pe lângă faptul că prezintă un risc mai crescut de îmbolnăvire, acestea întâmpină probleme în a găsi în farmacii medicamentele de care au nevoie. Ziar de Cluj atrăgea atenția asupra lipsei din farmacii a medicamentului Euthyrox (utilizat in controlul afectiunilor tiroidiene). Se pare că și bolnavii de diabet întâmpină aceeași problemă: găsesc tot mai greu în farmacii Siofor (destinat tratamentului diabetului non- insulinodependent la adulți).

În timp ce unele persoane și-au făcut stocuri pentru a nu fi nevoiți să iasă din casă atât de des, alte persoane bolnave de diabet colindă farmaciile pentru a găsi tratamentul de care au nevoie.

Lipsa medicamentelor din farmacii datează de câteva săptămâni și în ciuda asigurărilor venite de la autorități situația încă nu s-a remediat. 

”Medicamentele pe bază de clorhidrat de metformină  se comercializează în continuare, sub diferite denumiri comerciale: SIOFOR, GLUCOPHAGE, MEGUAN, METFOGAMMA. În Sistemul electronic de raportare (SER) al Ministerului Sănătății privind disponibilitatea medicamentelor pe piața farmaceutică din România, la data de 30.03.2020, s-au identificat stocuri în cantități diferite la mai mulți distribuitorii angro, pentru fiecare din aceste medicamente. Pentru SIOFOR 1000 mg (METFORMINUM), comprimate filmate: la patru distribuitori angro.”, potrivit Ministerului Sănătății.

La o căutare pe site-ul Ministerului Sănătății descoperim că Siofor sau înlocuitori se găsesc în județele: Ifov, Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș, Sibiu, Bacău și Botoșani.

La o căutare pe site-urile farmaciilor nu reușim să găsim Siofor. Mesajul este același : momentan indisponibil sau nu se mai găsește pe stoc. 

Medicii diabetologi recomandă pacienților să ia înlocuitori, dacă găsesc (Metfogamma, Glucophage, Meguan, Metformin), pentru a evita să le crească glicemia. 

Practic una dintre cele mai vulnerabile categorii de persoane sunt nevoite să iasă din casă mult mai des decât ar fi necesar și indicat în căutarea medicamentelor care îi țin în viață. 

„În contextul pandemiei de Coronavirus, a pune pacienții pe drumuri, să meargă din farmacie în farmacie pentru a întreba de disponibilitatea medicamentelor necesare, prezintă un risc semnificativ pentru sănătatea acestor pacienți vârstnici, cu boli cronice, cei mai afectați de infecția cu COVID-19. Mai mult, lipsa acestor medicamente de pe piață înseamnă pentru pacienți întreruperea tratamentului, ceea ce poate produce efecte considerabil negative asupra stării lor de sănătate. Solicităm de urgență ca statul român să ia măsurile necesare astfel încât acești pacienți să aibă acces la tratament, fără deplasări multiple, fără a intra în contact cu numeroase persoane și fără a suferi probleme majore de sănătate”, a precizat farm. Sânziana Mardale, președinte AFIE (Asociația Farmaciilor Independente Ethica).

Persoanele cu boli cronice, mai vulnerabile în fața COVID-19

Persoanele vârstnice și persoanele care au anumite condiții medicale pre-existente (precum diabet, boli cardiovasculare și astm) prezintă un risc mai crescut de îmbolnăvire cu COVID-19. Atunci când o persoană cu diabet dezvoltă o infecție virală, aceasta poate fi mai dificil de tratat datorită fluctuațiilor de glicemie cât și datorită posibilelor complicații asociate diabetului. Acest fapt poate avea două posibile explicații, astfel: 1. Sistemul imunitar al persoanelor cu diabet este de obicei compromis, fiind astfel dificil ca acesta să lupte repede și eficient împotriva virusului și 2. Virusul ar putea prospera într-un mediu cu valori crescute ale zahărului în sânge.

Prin urmare, pentru persoanele cu diabet, este extrem de important să își ia toate măsurile de precauție împotriva acestui virus, fiind de două ori mai important ATÂT PENTRU PERSOANELE CU DIABET CÂT ȘI PENTRU APARȚINĂTORII ACESTORA, să aplice toate recomandările generale de prevenție.

În România au existat decese cauzate de coronavirus în cazul unor persoane diagnosticate cu diabet. Inclusiv cea mai tânără persoană din România (27 de ani) victimă a coronavirsului avea diabet.

Pescripțiile medicale pe perioada stării de urgență pot fi eliberate fără o reevaluare a medicului specialist

Pentru pacienţii cu boli cronice cu schemă stabilă de tratament, medicii de familie pot elibera prescripție medicală fără a mai fi necesară o noua reevaluare a  medicului  specialist, respectiv fără a mai fi necesară reînnoirea scrisorii medicale iniţiale. Pentru emiterea prescripției medicale se pot acorda consultații la distanță în structurile ambulatorii ale spitalelor publice și private.

Medicul de familie poate emite prescripție medicală, în continuare, pentru pacienţii cu boli cronice cu schemă terapeutică stabilă, în baza documentelor medicale care au fost emise pacientului – scrisoare medicală și/sau confirmarea înregistrării formularului specific de prescriere – și pentru medicamentele care până la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri erau prescrise de către medicii specialişti.

Sfaturi pentru bolanvii de diabet pe perioada epidemiei de coronavirus

Pregătiți-vă în caz că vă îmbolnăviți.

Asigurați-vă că aveți la dispoziție toate datele de contact relevante în cazul în care aveți nevoie de ele.

Acordați o atenție suplimentară controlului glicemiei.

Dacă manifestați simptome asemănătoare gripei (temperatură crescută, tuse, dificultăți de respirație), este important să consultați un medic. Dacă tușiți flegmă, aceasta poate indica o infecție, deci trebuie să solicitați imediat asistență medicală și tratament.

Orice infecție vă va ridica nivelul de glucoză și vă va crește nevoia de lichide, deci asigurați-vă că puteți accesa o sursă suficientă de apă.

Asigurați-vă că aveți o rezervă bună de medicamente pentru diabet. Gândiți-vă ce veți avea nevoie dacă ar trebui să stați în casă timp de câteva săptămâni.

Asigurați-vă că aveți acces la suficientă mâncare.

Asigurați-vă că veți putea corecta situația dacă glicemia scade brusc.

Dacă locuiți singur, asigurați-vă că cineva pe care vă puteți baza știe că aveți diabet, deoarece puteți solicita asistență dacă vă îmbolnăviți. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *