Din oras

Bogdan Herea, fondatorul ACADEMY+PLUS: Universitatile si-au atins nivelul maxim, in fiecare an mai e nevoie pe piata clujeana de 500-1.000 de noi informaticieni

Nevoia de informaticieni e atat de mare la Cluj, incat e nevoie de initiative private pentru acoperirea deficitului. O altfel de solutie este ACADEMY+PLUS, scoala alternativa gratuita de IT, inaugurata in 2014 la Cluj in colaborare cu  Scoala 42 din Paris, in cadrul careia s-a deschis astazi oficial un nou an de studii. Bogdan Herea, initiatorul proiectului de la Cluj si CEO al companiei Pitech+PLUS a acordat pentru Ziar de Cluj un interviu in care vorbeste despre piata clujeana de IT, despre calitatile pe care trebuie sa le aiba un cursant, felul in care, de pilda, o persoana care lucra ca bucatar a ajuns sa se transforme in informatician, precum si modul in care va evolua aceasta scoala neconventionala. 

Reporter:Cand si cum s-a nascut idea acestui proiect?

Bogdan Herea: Noi am fondat academia in urma cu doi ani, ne-am intalnit cu partenerii nostri francezi de la Scoala 42 din Paris, i-am convins sa semneze un parteneriat cu noi si am deschis scoala efectiv in aprilie 2014. Am avut atunci 1.000 de candidati care au fost filtrati in diverse etape, mai intai online si apoi in etapa de testare la sediul nostru. La final, am inceput cu 60 de elevi. Anul acesta avem 140. 

Din ce zone vin cursantii?
Am avut si cativa elevi de liceu, destul de multi studenti, si, dupa reconversie, am avut 15 persoane care voiau sa treaca de la o meserie la alta. Erau ingineri intr-un alt domeniu, tehnic , avut si bucatari anul trecut, am avut muzicieni… Anul acesta avem si cursanti de la teologie. Vin din tote domeniile, nu doar din informatica. 

Au ajuns sa si lucreze in IT?

Da. Persoana de care spuneam ca era bucatar si a venit la cursurile noastre, deja de cateva luni lucreaza in IT. 

Cum va raportati la piata din Cluj-Napoca, oras universitar unde se preda informatica cel putin la doua universitati – UTCN si UBB?

Absolventii de aici nu sunt destui. Universitatile au ajuns, practic, la capacitatea maxima, si din punctul de vedere al studentilor pe care ii pot primi, si din punctul de vedere al spatiilor sau al resurselor umane si de aceea e nevoie de cat de multe initiative de genul acesta. Initiativa noastra nu e singura din Cluj, dar incercam sa o facem cat mai relevanta, capabila sa schimbe dinamica pietei. Este in continuare nevoie de cat mai multe resurse in Cluj. In fiecare an as zice ca lipsesc intre 500 si 1.000 de informaticieni pe piata Clujului. Intra aici companiile traditionale, start-up-urile noi care se lanseaza, companiile noi care vin pe piata clujeana, cam aici este deficitul. 

Ce resurse consuma compania pentru acest proiect si ce castiga de aici?

Noi aveam un program initial in care pregateam persoanele care intrau la noi in companie in anii trecuti. Programul ACADEMY+PLUS ne costa cam la fel. In anii trecuti noi angajam in jur de 30-50 de persoane pe an, in functie de crestere. Cu aceiasi bani, inainte pregateam 50 de persoane, iar acum vom putea pregati 500 de persoane.  Acum nu vom mai pregati doar persoane pentru noi, cum faceam inainte, ci o pregatim candidati care sa fie angajati de catre toate companiile din ecosistemul clujean.

Ce aduceti noi fata de datele si deprinderile pe care studentii le invata acum la facultate?

Oamenii care merg la facultate sunt formatati intr-un anumiti fel. Asteptam de la ei sa fie intr-un anumit fel, sa intre intr-o casuta. Ceea ce le dam aici este capacitatea de a rezolva probleme. Asta e primul lucru pe care il invata: sunt pusi in fata unei probleme, fara sa li se spuna cum se rezolva, iar ei trebuie sa gaseasca solutia. Este ceea ce se intampla in viata reala: in momentul in care esti angajat, de fapt asta ai de lucru, te lovesti de probleme. Acestia sunt colaboratorii cei mai valorosi, cei care stiu sa gandeasca si care se descurca in orice situatie. Acesta este diferentiatorul major. 

Ati mentionat ca foarte multi abandoneaza pe parcurs. Ce au in plus cei care raman?

Abandoneaza cei care nu se descurca, nu stiu sa lucreze in echipa. E un factor esential ca oamenii sa invete sa comunice si sa lucreze in echipa, sa se ajute unii pe ceilalti. Altii abandoneaza pentru ca programul este unul dificil. Nivelul de exigenta este unul foarte ridicat, proiectele trebuie rezolvate intr-un timp dat, iar daca nu depun destul de mult efort, nu vad un progres in ceea ce fac si din cauza asta se demotiveaza si abandoneaza programul. Raman cei mai motivati, cei carora le place IT-ul. Rata de abandon este mai mica la cei mai tineri si mai mare la cei mai in varsta, pentru ca formatarea este diferita. Cei care sunt acum in liceu au sanse mult mai mari sa devina persoane care se descurca, fata de cei care au trecut deja printr-un sistem educativ si care au fost formatati intr-un anumit fel. 

Nu va temeti ca veti produce mana de lucru pentru strainatate?

Nu prea cred. Chiar daca lucrurile se globalizeaza din ce in ce mai mult, pe de o parte ce se intampla este ca salariile in industrie in momentul de fata sunt destul de competitive, iar o persoana care incepe sa lucreze aici la Cluj are un nivel de trai comparabil sau mai mare decat cel din vestul Europei. Pe de alta parte, incercam sa ii impingem spre crearea de noi companii.  Le vor crea aici in Romania, nu intr-o tara pe care nu o cunosc si unde nu au suport. Va fi cu atat mai usor pentru ei sa ramana. Speram ca unii dintre ei sa faca companii atat de mari, incat sa ajunga companii globale, asa incat vor crea locuri de munca peste tot, si in Romania si in alte tari.

Cum se va dezvolta proiectul? Ce planuri aveti?

Planurile includ deschiderea anul viitor a unei scoli in Chisinau, alaturi de partenerii nostri de acolo. Se va numi tot ACADEMY+PLUS. Speram, daca vom gasi partenerii potriviti, sa deschidem o entitate si in Bucuresti. Avem foarte multe cereri de la companii mari de acolo care vor sa participe si sa profite de rezultatele programului.  Aici, la Cluj, vom continua sa crestem numarul de studenti. Anul viitor o sa incercam sa avem 250 si vom creste cam cu 100 in fiecare an.

ACADEMY+PLUS, scoala alternativa gratuita de IT, inaugurata in 2014 la Cluj in colaborare cu  scoala 42 din Paris, a deschis astazi oficial deschide noul an de studii. Evenimentul  a avut loc la sediul scolii, din cladirea Coratim, strada Campul Painii nr. 3-5. Curicula ACADEMY+PLUS a fost dezvoltata de specialistii scolii 42 din Paris. Reprezentantii acestei scoli, Nicolas Sadirac si David Giron, au fost prezenti la deschiderea festiva de miercuri seara. Dintre cei 60 de studenti din primul an, 30 au participat la internship-uri unde au avut rezultate exceptionale intr-un timp foarte scurt. Majoritatea acestora sunt angajati in cadrul unor companii clujene de IT.
Succesul ACADEMY+PLUS a crescut in acest an, numarul de candidati a trecut de 1.500 de persoane care au facut testele online: liceeni, studenti sau persoane aflate in proces de reconversie profesionala. Dintre acestia 350 au ajuns in etapa de preselectie numita Piscina, iar 137 s-au calificat pentru a incepe studiile in acest an. Atuul ACADEMY+PLUS ar fi, astfel, faptul ca metoda de predare este una alternativa si vine in completare la parcursul educational clasic. Curicula este axata pe practica si aplica elemente din jocuri in procesul de invatare (gamification). Este o scoala care nu are orar fix, nu are note sau profesori in sens clasic. 
Fiecare student parcurge materia in ritmul sau, in functie de cunostintele si aptitudinile sale. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *