In vizor

Boc nu a luat măsuri concrete împotriva coronavirusului: în plină criză, lipsesc aparatele pentru dezinfectanți din autobuze și din spațiile Primăriei

În timp ce toată lumea este îngrijorată pentru coronavirus și se iau măsuri pentru a preveni răspîndirea virusului, la Cluj Boc nu pare deloc preocupat de această problemă. În timp ce alte orașe din țară au montat dispensere cu dezinfectant în autobuze, la Cluj acestea lipsesc.

 

Nu există astfel de dispensere nici măcar în clădirea Primăriei, acolo unde sute de oameni merg zilnic la departamentele de Evidența Populației sau pentru plata taxelor și a impozitelor, dar măcar portarul are mască.

Gospodarul primar Boc este ocupat să planteze copaci, nu este el preocupat de coronavirus. Întrebat despre măsurile care sunt luare, el a menționat doar faptul că se dezinfectează mai des autobuzele și centrele unde au loc relații cu cetățenii. Ziar de Cluj a fost martor la o astfel de dezinfectare în clădirea Primărie unde funcționează serviciul de Evidența Populației și de stare civilă. O angajată a șters cu o cârpă îmbibată în alcool sanitar balustrada, masa și mânerele ușilor. 

”Pentru ce înseamnă igienă personală și colectivă recomandăm întărirea acestor măsuri la nivel personal, de la spălatul pe mâini, până la dezinfecția tuturor spațiilor cu caracter public, autobuze, centre de relații cu cetățenii. O grijă suplimentară pentru bătrânii care sunt la domiciliu. Noi avem un serviciu pentru persoanele singure și bătrânii la domiciliu. Acest serviciu este suplimentat cu număr de personal astfel încât să facă față solicitărilor. Mă adresez persoanelor de vârsta a treia să evite plimbările și ieșirile îm afara celor necesare de medicamente sau hrană pentru că așa cum arată toate analizele persoanele de vârsta a treia sunt cele mai expuse acestui virus și să ceară sprijinul primăriei și să evite la minim reducerea deplasărilor în spații publice”, a declarat Boc.

Am încercat să obținem un punct de vedere și de la directorul CTP privind măsurile pe care le va lua pentru a combate răspândirea coronavirusului. Montarea unor dispozitive cu dezinfectant s-a făcut deja la Timișoara, la Suceava și chiar și la Turda. La București Metrorex a luat deja decizia de a suplimenta garniturile de mtrou în orele de vârf. Așteptăm astfel de măsuri și la Cluj-Napoca.

UPDATE: Companie de Transport Public Cluj-Napoca transmite că se efectuează dezinfecția mijloacelor de transport în comun la capetele de linie.

”În vederea aplicării prevederilor Hotărârii nr. 6/ 09.03.2020  a Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență (CNSSU) în Contextul epidemiei de coronavirus 2019-nCoV, Compania de Transport Public Cluj – Napoca S.A.  a luat măsuri pentru a asigura dezinfecția mijloacelor de transport aflate în circulație la capetele de linie ,de regulă după încheierea fiecărui ciclu de transport.

În acest sens compania și-a dublat bugetul alocat pentru achiziționarea materialelor și a dezinfectantului necesare pentru dezinfecția mijloacelor de transport.

Produsul utilizat este un biocid de tipul 2, pentru dezinfecția suprafețelor. Produsul se numește EUFOR –ETERA  și este avizat de către Comisia Națională pentru Produse Biocide. 

Personalul care execută operațiunile de dezinfecție la capetele de linie este instruit asupra modului de utilizare a produsului biocid și dispune de mijloacele de protecție individuale, corespunzător riscurilor”, potrivit comunicatului transmis de CTP Cluj.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *