In vizor

Boc ne-a făcut din vorbe sală de sport. De fapt, ne-a făcut la buzunar FOTO-VIDEO

Sala de Sport a Colegiului Național „George Coșbuc” a fost inaugurată în 15 octombrie 2014. Într-un limbaj colocvial, așa-zisa investiție de 2,3 mil lei a fost triplată de altă alocare recentă, de 6 milioane de lei, ceea ce poate fi apreciată drept o mare „țeapă” dată din bani publici. Emil Boc însuși, primarul care inaugura „cea mai modernă sală de sport” în urmă cu 5 ani, care juca baschet, handbal și făcea alte ghidușii printre elevii instituției de învățământ a fost cel care, în mod OFICIAL, deschidea porțile acestei săli de sport, chiar dacă pe parcursul realizării acesteia au existat tot soiul de probleme, neglijate cu bună știință de administrația locală doar pentru a mai bifa un moment publicitar.

Pentru a-și face reclamă. 

Acum, același primar a alocat suma de 6 milioane de lei pentru consolidarea sălii inaugurate cu fast chiar de Emil Boc, sală ce a stat mai mult închisă. Să fie ăsta motivul pentru care sportivii clujeni au performanțe reduse, tocmai pentru că nu au unde să se antreneze și să practice sportul într-o instituție publică de învățământ?

Vă propunem să revedem împreună „momentul inaugural” din anul 2014, care și-a găsit un ecou și în presa națională a vremii: știrea că municipiul Cluj-Napoca, prin eforturile Primăriei și a edilului clujean Emil Boc în persoană, beneficiază de „cea mai modernă sală de sport” dintr-o instituție de învățământ, a făcut înconjurul internetului. 

Pentru a face această revizuire mai digerabilă, am asezonat-o cu imagini pentru că, nu-i așa?, de reclamă nu ducem lipsă. 

sursa captură: gcosbuc.ro

„Noua sală de sport a Colegiului Naţional “George Coşbuc” a fost inaugurată astăzi chiar de către elevii liceului. Primarul Municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc nu a ezitat şi îşi arate talentul în diferite sporturi. Elevii l-au aşteptat pe edil pregătiţi cu diferite momente”, semnalau ziarele locale în 15 octombrie 2014

„Emil Boc a fost încântat şi i-a aplaudat pe tineri. Acesta s-a plimbat în întreaga sală unde elevii se jucau diferite sporturi, astfel că primarul nu a ezitat să încerce câteva aruncări la poartă, sau la coş, dar nici să se joace tenis de masă”.

capturi: cluj24h.ro

Să-l ascultăm pe Emil Boc însuși, primar al municipiului Cluj-Napoca în anul 2014.

„Elevii au aici oportunitatea să facă handbal, fotbal, gimnastică, tenis de masă sau alte sporturi de acest fel în cea mai modernă sală de sport pe care o are municipiul în acest moment pregătită pentru unităţile şcolare. 

Lucrarea a costat puţin peste 2 milioane de lei, o investiţie realizată de către Primăria Municipiului Cluj-Napoca. 

De această sală se vor bucura aproximativ 5.000 de elevi de la liceul Coşbuc şi de la liceele din preajmă, dându-le acum şansa să facă sport chiar şi de performanţă. Construcţia acestei săli de sport nu a fost uşoară. Am avut probleme multe legate de drenuri, de alunecarea dealului, de devierea utilităţilor”, a spus primarul Emil Boc cu prilejul inaugurării noii săli de sport.

„Aflat în prima sală, Boc şi-a dat jos sacoul şi a tras de şase ori de la 7 metri, la poarta de handbal apărată de o elevă de clasa a IX-a, el marcând o singură data”, nota în aceeași zi festivă a inaugurăriii unei săli tocmite după ureche, Digi 24.

captură: digi24.ro

„Boc a aruncat apoi cu mingea de baschet la coş, dar a ratat, după care a jucat ping-pong cu un elev de 13 ani, care este campion naţional la acest sport”, nota sursa citată.

sursa capturi: digi24.ro

Lucrările la sala de sport a Colegiului Naţional “George Coşbuc” au durat peste doi ani de zile.

Mai jos puteți revedea Hotărârea de Consiliu local din 20 martie 2012 prin care administrația locală aloca peste 2.3 milioane de lei pentru modernizarea sălii de sport a CN „George Coșbuc”, lucrări ce au durat peste 2 ani de zile. De remarcat că pe parcursul realizării acestei investiții, Primăria Cluj-Napoca a monitorizat desfășurarea investiției, a luat act de problemele ivite pe parcurs, dar chiar și așa a preferat să efectueze un moment publicitar de excepție, cu Emil Boc în rolul principal, chiar dacă era evident că noua sală va ceda în timp din cauza deficiențelor constatate pe parcurs. 

Între timp, în septembrie 2018 – la 4 ani de la inaugurarea fastuoasă orchestrată de Primărie, cu Emil Boc în rolul principal – celebra sală de sport își închidea porțile pentru propriii elevi.

Necesitatea unei expertize tehnice reprezenta scuza invocată de conducerea acestui colegiu. De ce era necesară o expertiză la câțiva ani de la inaugurare? Culmea, expertiza venea exact la început de an, întrucât cele trei luni de vară se dovediseră insuficiente pentru asemenea operațiuni. 

Știți cum e vara? Concedii, lehamite, tânjeală…

Potrivit unui comunicat intern al colegiului, ultimul raport „a evidențiat unele modificări care necesită o expertiză tehnică prin care să se determine cu exactitate starea clădirii și măsurile care se impun”.

Și ca să fie mai clar despre ce fel de raport vorbim, în același comunicat, directorul explică:

„Din cauza soluției tehnice adoptată la proiectare/construire sala de sport a fost monitorizată prin rapoarte speciale de urmărire în timp.

9 rapoarte au fost efectuate din 2014 pana in prezent. Ultimul, din 20.09.2018, a evidențiat modificări”, se arăta într-un raport al conducerii instituției de învățământ din septembrie 2018, o explicație ieftină pentru părinții îngrijorați.

CITEȘTE ȘIȘcoală de prestigiu dată peste cap de un proiect eșuat al primăriei. Sala de sport a C.N. ”George Coșbuc”, închisă pentru expertize la doar 4 ani de la inaugurare

Este vorba așadar despre NOUĂ (9) rapoarte de verificare realizate într-un interval de 4 ani la o clădire predată la cheie de către Primăria Municipiului Cluj-Napoca. De ce această construcție a fost monitorizată în permanență? Probleme existau încă de la inaugurarea ei din 2014. Reamintim că este vorba despre o investiție de aproximativ jumătate de milion de euro. Directorul susținea că municipalitatea este cea care gestionează clădirea sălii de sport, iar colegiul doar o folosește. În consecință, conducerea habar nu avea când va fi redeschisă.

Potrivit constructorului S.C. Conimet Impex S.R.L., clădirea nu se mai află în responsabilitatea societății, iar expertizele se fac de către o firmă specializată contractată de Primăria Cluj-Napoca.

Cert este că această expertiză a dat peste cap intregul orar al elevilor și al dascălilor. 

Iată ce înștiințare primeau părinții din partea conducerii pe seama acestui subiect în septembrie 2018:

„Închiderea temporară a sălii de sport și proximitatea sezonului rece ne obligă să refacem orarul școlii astfel încât să oferim săli de clasă pentru elevii care în mod normal utilizau sala de sport și vestiarele aferente. Luând în considerare orarul deja existent, numărul de ore/săptămână pentru fiecare nivel de studiu și spațiul disponibil, Consiliul de administrație al colegiului a hotărât următoarele:

clasele din ciclul primar să urmeze cursurile de dimineață; clasele aflate la final de ciclu, a VIII-a și a XII-a, să aibă ore doar de dimineața; clasele a IX-a vor avea ore doar după masa; clasele a VI-a A și B vor veni 3 zile/săptămână după masa; restul claselor vor avea același număr de zile/săptămână după masa ca si până acum. în funcţie de specificul claselor o parte din orele de educație fizică se vor desfășura în sala de sport de la Palatul Copiilor.pentru a putea planifica orele în intervalul 08.00-19.00 vom solicita avizul ISJ pentru scurtarea orelor de curs cu 5 minute”.

Prin urmare, edilul clujean Emil Boc realiza puțină reclamă pe seama unei săli executate după ureche, iar elevii instituției de învățământ suportau consecințele amatorismului administrativ: aveau orarul dat peste cap, pe schimburi. 

Cine-și face reclamă și cine plătește, de fapt?

Din cauza infiltrațiilor din tavanul salii, aceasta a fost închisă. Constructorul clădirii declara că nu mai este responsabilitatea firmei, directorul scolii habar nu avea când va fi redeschisa sala, iar Primăria, care este proprietarul salii, trăgea te timp, evitând să ofere o explicație.  

Sala de sport este un proiect al Primăriei Cluj-Napoca și a fost inaugurată în octombrie 2014. Directorul colegiului susține că sala este gestionată de către municipalitate și dată liceului doar în folosință.

CITEȘTE ȘISala de sport a Colegiului Național ”George Coșbuc” din Cluj-Napoca este închisă din cauza unor ”probleme tehnice”

Moment solemn – octombrie 2014 – „cea mai modernă sală de sport”

sursa captură: mediafax.ro

„Lucrările la noua sală de sport au început în august 2012 şi au costat municipalitatea 2,1 milioane de lei. Clădirea are două săli, cea de la parter fiind destinată unor sporturi precum handbal, volei şi baschet, iar cea de la etaj urmând să fie folosită de elevii care practică gimnastica sau tenisul de masă”, notau publicațiile naționale în octombrie 2014.

Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj (ISJ) au declarat că în 90 de ani de funcţionare a şcolii nu a existat nicio sală de sport.

„După 90 de ani de funcţionare a şcolii în care practic nu a fost nicio sală de sport construită, acum 10 ani când s-a demolat acea sală mică de sport nu a mai construit nimeni. E un lucru benefic mai ales pentru copii, dar şi pentru noi ca societate, pentru că de aici copiii se vor dezvolta şi vor creşte frumos. Aştept următoarele investiţii pentru că municipiul Cluj-Napoca mai are nevoie de multe investiţii”, a precizat Mariana Pop, inspector adjunct ISJ Cluj.

Directorul Liceului George Coşbuc Lucian Popescu a declarat că elevii de la alte trei licee vor avea voie să practice sporturi în noua sală o singură dată pe săptămână.

„Mă bucur foarte mult că cei 1628 de elevi ai Colegiului nostru, precum şi elevii din Racoviţă, Şincai şi Bathory vor putea să utilizeze sala noastră de sport o zi pe săptămână, în special după-amiază. Instituţia noastră de învăţământ are un campion naţional la tenis de masă, echipa de baschet are 14 elevi legitimaţi la Clubul sportiv şcolar “Viitorul”, echipa feminină de handbal are 12 eleve legitimate la “Universitatea” Cluj, iar două eleve fac parte din lotul naţional. Bineînţeles că mai avem şi mulţi alţi elevi care fac sport, dar am menţionat rezultatele cel mai importante”, a afirmat Popescu, notau publicațiile locale cu copy-paste, rostogolind comunicatele instituțiilor implicate în această mare „realizare”.

captură: monitorulcj.ro

După ce orarul elevilor de la Colegiul Național ”George Coșbuc” din Cluj-Napoca a fost dat peste cap din cauza unor probleme legate de construcția sălii de sport, mai mulți părinți s-au adunat într-o seară de octombrie 2018, la școală, în semn de protest. Cu toate acestea, niciunul dintre părinți nu a dorit să facă nicio declarație în fața presei. Deși situația nu le convenea, aceștia tăceau mâlc.

CITEȘTE ȘI: Părinții tac mâlc și acceptă talmeș-balmeșul creat de conducerea C.N. ”George Coșbuc” din Cluj-Napoca

Când „succesul” devine un fiasco: doar reclamă

În octombrie 2018, sala de sport al colegiului Coșbuc a fost închisă pentru probleme tehnice. Ceea ce trebuia să fie o situație temporară s-a transformat într-o situație de lungă durată. Problemele au fost observate încă de la stadiul de construcție, dar nu a fost luată nicio măsură. 

În 2018, directorul școlii îi anunța pe părinți că sala de sport a fost închisă deoarece una din grinzile de susținere ale tavanului s-a crăpat. Directorul anunța că această situație este una temporară, iar până la soluționarea situației, elevii vor face sport în două săli de clasă. Această situație a determinat anul trecut ca unii elevi să fie nevoiți să meargă la cursuri după-masa.

Conducerea Colegiul George Coșbuc recunoaștea anul trecut că a fost monitorizată starea clădirii încă de la inaugurare. În decursul a patru ani au efectuate nu mai puțin de 9 rapoarte. Ultimul, cel din 20.09.2018, a evidențiat modificări, drept urmare a fost nevoie de o expertiză tehnică.

Se știa, practic, că soluția tehnică nu este cea mai bună, drept urmare s-a decis monitorizarea. Nu putem să nu ne întrebăm cine a permis inaugurarea unei săli de sport pentru elevi îăn condițiile în care se știa că pot apărea probleme? Cine răspunde pentru aceste decizii? 

Sala de sport a colegiului Coșbuc va rămâne închisă și în acest an, potrivit unui răspuns primit de la biroul de presă al Primăriei:

„În acest moment se lucrează la întocmirea documentației de avizare a lucrărilor de intervenție la sala de sport a Colegiului Național ”George Coșbuc”. Din păcate anul acesta nu va fi redeschisă această sală de sport”.

Practic, după un an de când a fost sesizată existența unei probleme, Primăria încă se află la stadiul de documentații, în condițiile în care această situație afectează sute de elevi.

În schimb, Emil Boc nu contenea să se laude cu investițiile din educație:

„La Cluj-Napoca, investiția în educație rămâne o prioritate: 20% din impozitele și taxele locale se alocă în fiecare an sistemului educațional: atât pentru dotarea unităților de învățământ preuniversitar cu logistica necesară, cât și pentru finanțarea complementară a activității educaționale”, susține Boc.

Iată de ce, același primar care în octombrie 2014 inaugura fastuos sala de sport, a decis alocarea unei sume triple, în valoare de 6 milioane de lei, necesară pentru consolidarea lucrărilor executate habarnistic în urmă cu 5 ani.

CITEȘTE ȘIConsolidarea sălii de sport de la Colegiul Coșbuc costă de trei ori mai mult decât a costat construcția sălii

Consilierii locali au aprobat un proiect de hotărâre pentru consolidarea sălii de sport, care costă 6 milioane de lei, adică de trei ori mai mult decât a costat construcția acesteia.

Astfel, municipalitatea clujeană mai bagă niște bani publici la bătaie pentru a drege busuiocul, urmând ca peste alți n ani, să își recupereze banii investiți.

„Mandatul meu este foarte clar și ferm: toți cei vinovați vor răspunde potrivit legii. Evident, noi trebuie să punem sala în funcțiune și să asigurăm cele necesare, inclusiv susținerea financiară, dar Primăria, după acest Proiect de hotărâre se va întoarce împotriva celor care se fac vinovați pentru a recupera prejudiciul pe care l-au produs din bani publici. Deci trebuie ca acest lucru să se-ntâmple și după acest moment vom fi în măsură de a intenta acțiune de recuperare a banilor care, repet…”, a declarat Emil Boc în ședința de Consiliu local de marți, 10 decembrie 2019.

Elevii Colegiului National „George Coșbuc” continuă să facă sport afară sau în condiții improprii, chiar dacă sala de sport a instituției de învățământ a fost monitorizată în permanență de către administrația locală de la început, din 2014 și până la finalizarea lucrărilor, când au fost constatate probleme care puneau viața elevilor în pericol.

Chiar în asemenea condiții, Primăria Cluj-Napoca a făcut recepția lucărilor, anunțând darea în folosință a „celei mai moderne săli de sport” dintr-un colegiu clujean, adică numai reclamă. 

Acum, în condițiile în care părinții elevilor sunt consternați de situația deplorabilă a sălii de sport, închisă accesului elevilor, edilul Emil Boc își declară preocuparea: 

„Știm, cu toții suntem foarte revoltați de această situație… dar acestea sunt procedurile legale, noi punem banii publici pentru a remedia situația, și vom recupera de la cel în cauză. Dar după acest moment de aprobare în Consiliul local”, și-a manifestat Emil Boc îngrijorarea amestecată cu nervozitate întrucât a fost luat la întrebări în privința acestei „investiții” de către consilierii locali. 

CITEȘTE ȘIPrimăria repară pe banii clujenilor o sală de sport, fără să știe când va recupera „investiția”

În concluzie, cine se face responsabil de modul în care sunt cheltuiți alți și alți bani publici, sume imense de bani, banii clujenilor, pentru acoperirea prostiei și incompetenței, pentru a drege aceleași lucrări inaugurate cu fast, dar imposibil de folosit de către copiii părinților plătitori de taxe și impozite?

Ce plătesc clujenii? Și de ce sunt nevoiți să sponsorizeze la infinit aceleași lucrări, aceleași săli de sport?

Acum Primăria mai investește alte 6 milioane de lei, urmând ca peste alți ani să recupereze această a doua investiție la aceeași sală de sport, cu tavanul spart, a Colegiului Național „George Coșbuc”. 

Banii publici sunt buni la toate. 

Iar cetățenii au ajuns să sponsorizeze momentele publicitare ale edilului clujean. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *