Focus

Boc își asigură un nou mandat cu un credit de 400 milioane lei. Primarul visează metrou și tren metropolitan, dar nu are bani să modernizeze un pod

Nici mai mult nici mai puțin de 400 milioane lei (87 milioane euro) va lua împrumut Primăria Cluj-Napoca pentru construirea Centrului Cultural Transilvania, un proiect prăfuit și uitat prin sertare de vreo 10 ani, pentru modernizarea unui pod și a trei clădiri. Boc recunoaște, în sfârșit, că nu are bani, dar asta nu îl împiedică să le promită clujenilor lucruri minunate, cel puțin o dată pe săptămână când merge la posturile de radio prietene. Creditul pe 30 ani îi va asigura un nou mandat pentru că cetățeanul naiv și ignorant nu va analiza vorbele fără fundament al lui Boc ci va fi impresionat de dăruirea și interesul primarului pentru binele orașului. De ce abia acum, în 2019, cu un an înainte de alegerile locale, este Boc interesat de Centrul Cultural Transilvania?

Emil Boc este atât de mare la vorbe încât nu îl întrece nimeni. În ultimele 2 mandate din cele 4, le-a promis clujenilor câte în lună și în stele, fără să se concretizeze mare lucru. A făcut un parking în 5 ani, a modernizat podul Traian, a cumpărat niște troleibuze și autobuze, a pus asfalt pe ici colo și cam aia e. Acum când se apropie o nouă tură de alegeri și îl ajung din urmă promisiunile goale, de teamă să nu rămână fără un nou mandat, primarul tuturor clujenilor a venit cu o idee ingenioasă: ia un credit de 400 milioane lei (87 milioane euro), cheltuie aproape tot creditul pentru construirea Centrului Cultural Transilvania, mai aruncă niște firmituri din credit pentru podul Locomotivei și modernizarea a 3 clădiri din centrul istoric și gata, le-a luat privirea cetățenilor naivi care îl vor ridica în slăvi.

Aprobarea contractării creditului de 400 milioane lei ar urma să fie votată în ședința de Consiliu Local de marți, 5 martie. Banii ar urma să fie returnați în termen de 30 de ani. Cei mai mulți bani, aproape 342 milioane lei vor fi folosiți pentru construirea Centrului Cultural Transilvania, iar restul pentru modernizarea unor clădiri și a Podului Locomotivei, de la gară.

Potrivit estimărilor din 2013, valoarea totală a proiectului Centrului Cultural Transilvania este de 288 milioane lei, iar durata de realizare a investiției este de 4 ani.

Potrivit Hotărârii de Consiliu Local, obiectivele pentru care vor fi folosiți acești bani „nu vor putea fi demarate în 2019 și nici în anii următori, întrucât sumele ce vor fi alocate pentru realizarea obiectivelor de investiții pentru anul 2019 sunt cu precădere obiective în continuare, care urmează a fi finalizate până la finele acestui an sau în anul 2020”.

În Hotărâre este motivată contractarea creditului de 400 milioane lei. De vină ar fi Guvernul care a modificat legile bugetare și ca atare a scăzut bugetul local.

„Finanțarea realizării investițiilor din surse proprii constituie o problemă actuală și de perspectivă la nivelul municipiului Cluj-Napoca, datorită modificărilor aduse de legile bugetare anuale care au diminuat semnificativ veniturile proprii, respectiv cota defalcată din impozitul pe venit. În anul 2018, diminuarea față de anul 2017 a fost de 76.509.000 lei. Pentru anul 2019, cota defalcată din impozitul pe venit estimată este la același nivel ca și în anul 2017. Totodată, se înregistrează o creștere continuă a cheltuielilor aferente secțiunii de funcționare, componentă obligatorie a bugetului, precum și a asigurării sumelor aferente susținerii proiectelor cu fonduri europene, precum și o creștere a cheltuielilor de capital. Tot datorită modificărilor legislative, respectiv OUG 114/2018, se înregistrează o creștere a salariilor minime în domeniul construcțiilor, respectiv salariul minim brut crește de la 1.900 lei la 3.000 lei, fapt care duce la o creștere semnificativă a cheltuielilor. Având în vedere cele reținute anterior, în vederea asigurării secțiunii de dezvoltare, în anul 2020 și în perspectivă, se impune contractarea unei finanțări rambursabile interne în valoare de 400.000.000 lei, astfel încât toate obiectivele de investiții să fie realizate. Pentru municipiul Cluj-Napoca, o prioritate importantă în următorii 2-3 ani o constituie realizarea unui volum de investiții cât mai mare”, scrie în Hotărârea de Consiliu Local.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *