In vizor

Boc indignat de urbanismul lui Boc

Scris de 126

Boc a fost lovit ieri de o epifanie urbanistică: există blocuri între case. Pe cale de consecință îi spunem să aibă încă o epifanie azi: există și case între blocuri. În orașul pe care îl conduce din punct de vedere urbanistic de 16 ani nu mai poți deosebi blocul de casă, casa de bloc. Nu știi ce a fost la început, casa sau blocul? Există cartiere întregi în care locuitorii nu știu dacă e stradă sau curtea lor cea pe care pășesc când ies din bloc sau din casă. Dar, lucrul cel mai frumos din toată această revelație avută de bravul nostru primar la dezbaterea privind Locuirea este faptul că municipiul Cluj-Napoca se dezvoltă armonios pe culori și culoare. La culoarea verde avem bloc, la roșu avem case si din când în când piste pentru biciclete.

Practic, Emil Boc este un Saul al urbanismului aflat pe drumul Damascului. Prin această epifanie urbanismul de cumetrie din Cluj-Napoca are șansa de a deveni unul mai curat, o adevărată piatră de temelie a urbanismului mondial.

Jos pălăria, Emile. Bravo!

În cadrul dezbaterii organizate de Centrul de Inovare și Imaginație Civică privind Locuirea, s-a adus în discuție problema care s-a acutizat în Cluj-Napoca de la an la an, respectiv cea a urbanismului haotic cu blocuri între case. Primarul Emil Boc, în mod surprinzător, a declarat că știe că oamenii sunt nemulțumiți, nici el nu este deloc încântat de modul în care se contruiește, iar aceste derapaje ar trebui rezolvate prin noul PUG. 

„Eu din poziția de conducător a Comisiei de Urbanism unde ascult pe de-o parte vocea arhitecților, pe de altă parte vocea cetățenilor, în dezbateri publice sunt la mijloc. Trebuie să respect o Constituție a orașului bună în foarte multe aspecte, pe de altă parte trebuie să constat nemulțumirea cetățenilor. Zonele acestea fie de restructurare, fie zonele închegate unde apare celebra formulă «înălțime la cornișă». Dacă facem pe Moților, Calea Mănăștur, Avram Iancu, acum pe Brâncuși. Eu zic că nu mai putem, trebuie respectată înălțimea la cornișă și vine cu P+6, P+5 sau P+4 și spun că artera nu face față, dar ei zic că «nu, așa arată din punct de vedere urban bine și așa trebuie să fie închegat». Mă uit cu un ochi, ce să le dau dreptate? Da, într-adevăr la ochi totul pare să fie în regulă, totul să fie la cornișă, totul lipit. Apropo de hotelul de pe Avram Iancu, înălțimea la cornișă de la liceul Șincai ca să respecte cea de acolo. Echipa de la noul PUG a pus niște reguli în multe domenii și a ajutat orașul. Dar trebuie să ne gândim acum când actualizăm PUG-ul cum putem evita adâncirea acestor lucruri, sesizate pe bună dreptate de către oameni și cu sprijinul vostru al specialiștilor să vedem ce facem. Eu sunt de acord că această tendință, lăsată la liber, poate să ne ducă la sufocare la un moment dat. Operația a reușit, pacientul a murit. Sunt de acord că trebuie să găsim un echilibru. Mă uit cu înfrigurare la strada Brâncuși. Dacă toți vor veni să îmi ceară P+6 cum s-a început, degeabă mă străduiesc eu să fac centură, totul va fi înghesuit aici, nu vom mai putea respira. Când va ajunge la 18 m Brâncuși? Când vom demola jumătate din stradă. ”, a declarat primarul Emil Boc.

Această situație nu este de ieri, de azi, ci de mai mulți ani, iar primarul a fost cel care a girat-o. De ce nu a avut această poziție și acum șapte ani când a fost realizat PUG-ul? Situația era aceeași și poate s-ar fi salvat niște zone. A devenit o problemă abia acum când situația este dezastruoasă, când toate cartierele Clujului sunt un amalgam de case și blocuri și nemulțumirea clujenilor crește. Boc conduce acest oraș de 16 ani, cum poate să creadă că noi toți suntem atât de naivi încât să credem că influența lui în modul în care orașul s-a dezvoltat din punct de vedere urbanistic este minimă, că și el ca și noi, a fos tras pe sfoară de arhitecții deștepți?ULTIMA ORĂ

 • Acum 1 hour PubliNews
  PREMIERĂ: Brandul românesc Donuterie și-a deschis o locație în capitala Ungariei
 • Acum 1 hour Sanatate
  Crește numărul spitalizărilor: 35 de copii sunt internați cu COVID-19. Au fost depistate 162 de noi cazuri de COVID-19 la Cluj.
 • Acum 5 hours General
  Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean: Supraimpozitarea contractelor part-time, ”o încălcare a libertății muncii”. În Constituție este definit ”dreptul la muncă”, nu ”obligația la muncă”
 • Acum 6 hours Justitie
  TÂRZIU, EXTREM DE TÂRZIU pentru o Justiție care se vrea europeană, Ion ”Ilici” Iliescu este retrimis în judecată pentru CRIME ÎMPOTRIVA UMANITĂȚII în Dosarul Revoluției din decembrie 1989. Dosarul ”loviturii” de stat începute după fuga lui Ceaușescu
 • Acum 6 hours FOTOGRAFILA
  CUM SE ”SCOATE” CTP din ”VINEREA VERDE”: Iar au lăsat tarif de metropolitan pe linia 35
 • Acum 8 hours Vocea ta
  Emil Boc şi administraţia sa îi abuzează administrativ pe clujenii care se lasă abuzaţi. Nici măcar despăgubirile mizerabile stabilite pentru exproprierile de la “La Terenuri” nu s-au plătit
 • Acum 8 hours Din oras
  Ploaia de vară a făcut ravagii în baza sportivă “La Terenuri” din Mănăștur. Aşa este când se lucrează cu “hei-rup, bum!”, ca la Bumbeşti-Livezeni…
 • Acum 8 hours PubliNews
  PESTE 300.000 DE EURO INVESTIŢIE ÎN PROMENADA ŞI PONTONUL DE PE MALUL LACULUI GHEORGHENI, DIN IULIUS PARC
 • Acum 9 hours Politica
  Marcel Ciolacu anunță că măsura compensării prețului la combustibil nu mai e necesară
 • Acum 10 hours Din oras
  Angajat al Primăriei Cluj-Napoca, care se dorea consilier județean, găsit în incompatibilitate de ANI
 • Acum 10 hours In vizor
  Autostrada melcului, cunoscută și ca Autostrada Transilvania, s-a mai târât 10 kilometri într-un an
 • Acum 11 hours Politica
  Marcel Ciolacu face acuzații incendiare: ”Pe piața energiei e o speculă. Sunt niște lucruri bizare”
 • Acum 11 hours Politica
  Polițiștii ies la proteste, considerându-se ”fraierii de serviciu”. Noi, contribuabilii, care i-am văzut de nenumărate ori abuzându-și uniforma, sunte adevărații fraieri!
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE