In vizor

Boc e foc și pară pe arhitecții care au refuzat proiectul UBB: ”N-am fost eu acolo, în momentul acela, în Comisie, că ieșeau scântei și mai mari”

Scris de 214

Șeful Boc tună și fulgeră împotriva subalternilor săi, arhitecții din Comisia de Urbanism, care lăsați nesupravegheați au îndrăznit să se împotrivească proiectului UBB de construcție a unei noi clădiri pentru Facultatea de Matematică Informatică.  

”E de neimaginat” faptul că arhitecții nu au acordat tot sprijinul lor Universității, motorul de dezvoltare, inima Cetății. Oare acei arhitecți nu au auzit același discurs al primarului prin care le aduce osanale universităților? De 16 ani discursurile primarului de tot repetă, doar dacă ai trăit într-o peșteră ai fi putut să nu le auzi. Și cu toate acestea acei arhitecți au avut curajul să se împotrivească unui proiect al UBB. Cât curaj! 

”Trebuie să muncim în fiecare zi să susținem universitățile. Vedeți au o problemă, spun cei de la UBB, pe bună dreptate. Vin arhitecții din Comisia de Urbanism și spun nu poate să construiască UBB Facultate de Matematică în Grigorescu. Dar stați un pic, ei sunt totuși parte fundamentală a orașului. Orașul acesta e doar pentru profit, numai pentru cei care aduc bani, sau și pentru Universități care ne dau șansa de a avea toți bani pe termen mediu și lung prin investițiile care se atrag. Sunt un susținător fără echivoc al universităților clujene. Când e vorba de Universitate, căutăm acul în carul cu fân. N-am fost eu acolo în momentul acela în Comisie că ieșeau scântei și mai mari. Universitățile trebuie susținute fără echivoc. România există în plan european și mondial în primul rând prin UBB. Nu doar Clujul, România. Și noi trebuie să ne punem întrebarea dacă sprijinim UBB să facă o facultate. E de neimaginat. Undeva, ceva nu e în regulă cu înțelegerea priorităților”, a declarat Boc la un post de radio local.  

Ce este ”de neimaginat” este modul în care Boc îi acuză pe arhitecți că nu înțeleg care sunt prioritățile atunci când acești vor să salveze un spațiu verde și vor să protejeze o clădire emblematică pentru oraș, Casa Radio. Însă când Boc are aceeași atitudine față de investitorii privați, atunci nu mai vorbim de priorități. În acea comisie de Urbanism toți ar trebui să fie tratați la fel, după aceleași reguli, nu după prioritățile primarului, a viceprimarului sau ale arhitecților.  

Arhitecții din cadrul Comisiei de Urbanism a Consiliului Local Cluj-Napoca nu au fost deloc încântați de proiectul Universității Babeș Bolyai prin care dorește să construiască în Grigorescu, lângă Casa Radio, un nou sediu pentru Facultatea de Matematică Informatică.

Arhitecții consideră că spațiu verde existent acum acolo ar trebui păstrat, iar o clădire de dimensiunile celei pe care UBB dorește să o ridice nu își are locul acolo. Aceștia au menționat faptul că UBB trebuie să reprezinte un exemplu, iar o clădire emblematică precum Casa Radio ar trebui să își păstreze parcul, chiar dacă acel teren aparține Universității. 

Conducerea Universității a reacționat apoi printr-o postare publică prin care își manifestau nemulțumirea față de decizia arhitecților pe care îi acuză că se împotrivesc oricărui proiect sugerat de ei.

”Când dorim să ne dezvoltăm în zona centrală a orașului ni se spune că acolo nu se mai poate. Când dorim să ne dezvoltăm în zona cartierelor orașului, dinamizând academic și socio-economic și acele zone, pentru a reduce discrepanțele și polarizările din oraș, aflăm iar că nu se mai poate. Când spunem că ne vom dezvolta în afara orașului, într-un nou campus, ni se spune că UBB este un „oraș în oraș” și astfel susținem comunitatea și economia clujeană și că ar fi bine să continuăm așa”; este punctul de vedere transmis de UBB.

 

 

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 4 hours Straineze
  După numărarea a 98% dintre voturi, Erdogan a câștigat alegerile prezidențiale inclusiv în numărătoarea opoziției
 • Acum 7 hours Politica
  STRÂNȘI DE ”OUȚE”, GUVERNANȚII SE MIȘCĂ: Premierul Ciucă i-a cerut ministrului Muncii să se întâlnească luni cu sindicaliștii pentru ca legea salarizării să fie finalizată mai repede iar profesorii să primească salarii mărite înainte de 15 iulie
 • Acum 12 hours In vizor
  Profesorii resping propunerile Guvernului și prevederile OUG anunțată duminică și transmit că vor continua greva: ”Un pic de bani și au redenumit primele, nu asta așteaptă colegii noștri”
 • Acum 13 hours Politica
  Cum vrea Guvernul să oprească greva profesorilor de marți
 • Acum 15 hours Din oras
  Greva generală din învățământ continuă. Profesorii din Cluj pregătesc noi proteste în fața Prefecturii
 • Acum 17 hours In vizor
  JOCURILE DE CABANĂ ALE SECURITĂȚII ÎN IMAGINI EXCLUSIVE: Coldea, Dîncu & finuțul Popică au prânzit cu doamnele la libanez! Claudiu Târziu a ”băgat” și el capul în tabloul aproape familial
 • Acum 1 day Politica
  FIE GREVA CÂT DE GREA, GUVERNUL UN BAN N-AR DA: Ministrul Muncii zice că ar vrea, dar nu poate că scârți-scarți rezolvă cu angajamentul din PNRR până marți
 • Acum 1 day Eveniment
  Roger Federer, în vizită în România
 • Acum 1 day In vizor
  OPTIMISM: În plină grevă a profesorilor, Ministerul Educației a anunțat datele pentru înscrierea la bacalaureat
 • Acum 2 days Jos palaria
  Profesoară din Cluj, mesaj către guvernanți: ”Așa arată școala mea, la o aruncătură de băț de Cluj-Napoca. Am amenajat sala de clasă pe banii mei”
 • Acum 2 days Eveniment
  Preşedinta Ungariei, Novak Katalin, a fost primită cu aplauze la locul pelerinajului de la Şumuleu Ciuc. Sute de pelerini din Ungaria au trecut prin gara Cluj-Napoca în drum spre pelerinaj
 • Acum 2 days Sanatate
  Sindicaliştii din sănătate reclamă „nedreptăţi” privind salarizarea asistenţilor medicali: Pentru debutanţi, salarii mai mici decât în educaţie, iar salariul mediu al asistenţilor este sub cel mediu pe economie
 • Acum 2 days General
  Protecția Consumatorilor a lansat o adresă de e-mail pentru consumatorii care vor să reclame probleme cu creditele bancare
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE