In vizor

Boc e foc și pară pe arhitecții care au refuzat proiectul UBB: ”N-am fost eu acolo, în momentul acela, în Comisie, că ieșeau scântei și mai mari”

Scris de 214

Șeful Boc tună și fulgeră împotriva subalternilor săi, arhitecții din Comisia de Urbanism, care lăsați nesupravegheați au îndrăznit să se împotrivească proiectului UBB de construcție a unei noi clădiri pentru Facultatea de Matematică Informatică.  

”E de neimaginat” faptul că arhitecții nu au acordat tot sprijinul lor Universității, motorul de dezvoltare, inima Cetății. Oare acei arhitecți nu au auzit același discurs al primarului prin care le aduce osanale universităților? De 16 ani discursurile primarului de tot repetă, doar dacă ai trăit într-o peșteră ai fi putut să nu le auzi. Și cu toate acestea acei arhitecți au avut curajul să se împotrivească unui proiect al UBB. Cât curaj! 

”Trebuie să muncim în fiecare zi să susținem universitățile. Vedeți au o problemă, spun cei de la UBB, pe bună dreptate. Vin arhitecții din Comisia de Urbanism și spun nu poate să construiască UBB Facultate de Matematică în Grigorescu. Dar stați un pic, ei sunt totuși parte fundamentală a orașului. Orașul acesta e doar pentru profit, numai pentru cei care aduc bani, sau și pentru Universități care ne dau șansa de a avea toți bani pe termen mediu și lung prin investițiile care se atrag. Sunt un susținător fără echivoc al universităților clujene. Când e vorba de Universitate, căutăm acul în carul cu fân. N-am fost eu acolo în momentul acela în Comisie că ieșeau scântei și mai mari. Universitățile trebuie susținute fără echivoc. România există în plan european și mondial în primul rând prin UBB. Nu doar Clujul, România. Și noi trebuie să ne punem întrebarea dacă sprijinim UBB să facă o facultate. E de neimaginat. Undeva, ceva nu e în regulă cu înțelegerea priorităților”, a declarat Boc la un post de radio local.  

Ce este ”de neimaginat” este modul în care Boc îi acuză pe arhitecți că nu înțeleg care sunt prioritățile atunci când acești vor să salveze un spațiu verde și vor să protejeze o clădire emblematică pentru oraș, Casa Radio. Însă când Boc are aceeași atitudine față de investitorii privați, atunci nu mai vorbim de priorități. În acea comisie de Urbanism toți ar trebui să fie tratați la fel, după aceleași reguli, nu după prioritățile primarului, a viceprimarului sau ale arhitecților.  

Arhitecții din cadrul Comisiei de Urbanism a Consiliului Local Cluj-Napoca nu au fost deloc încântați de proiectul Universității Babeș Bolyai prin care dorește să construiască în Grigorescu, lângă Casa Radio, un nou sediu pentru Facultatea de Matematică Informatică.

Arhitecții consideră că spațiu verde existent acum acolo ar trebui păstrat, iar o clădire de dimensiunile celei pe care UBB dorește să o ridice nu își are locul acolo. Aceștia au menționat faptul că UBB trebuie să reprezinte un exemplu, iar o clădire emblematică precum Casa Radio ar trebui să își păstreze parcul, chiar dacă acel teren aparține Universității. 

Conducerea Universității a reacționat apoi printr-o postare publică prin care își manifestau nemulțumirea față de decizia arhitecților pe care îi acuză că se împotrivesc oricărui proiect sugerat de ei.

”Când dorim să ne dezvoltăm în zona centrală a orașului ni se spune că acolo nu se mai poate. Când dorim să ne dezvoltăm în zona cartierelor orașului, dinamizând academic și socio-economic și acele zone, pentru a reduce discrepanțele și polarizările din oraș, aflăm iar că nu se mai poate. Când spunem că ne vom dezvolta în afara orașului, într-un nou campus, ni se spune că UBB este un „oraș în oraș” și astfel susținem comunitatea și economia clujeană și că ar fi bine să continuăm așa”; este punctul de vedere transmis de UBB.

 

 

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 3 hours General
  Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean: Supraimpozitarea contractelor part-time, ”o încălcare a libertății muncii”. În Constituție este definit ”dreptul la muncă”, nu ”obligația la muncă”
 • Acum 4 hours Justitie
  TÂRZIU, EXTREM DE TÂRZIU pentru o Justiție care se vrea europeană, Ion ”Ilici” Iliescu este retrimis în judecată pentru CRIME ÎMPOTRIVA UMANITĂȚII în Dosarul Revoluției din decembrie 1989. Dosarul ”loviturii” de stat începute după fuga lui Ceaușescu
 • Acum 5 hours FOTOGRAFILA
  CUM SE ”SCOATE” CTP din ”VINEREA VERDE”: Iar au lăsat tarif de metropolitan pe linia 35
 • Acum 6 hours Vocea ta
  Emil Boc şi administraţia sa îi abuzează administrativ pe clujenii care se lasă abuzaţi. Nici măcar despăgubirile mizerabile stabilite pentru exproprierile de la “La Terenuri” nu s-au plătit
 • Acum 6 hours Din oras
  Ploaia de vară a făcut ravagii în baza sportivă “La Terenuri” din Mănăștur. Aşa este când se lucrează cu “hei-rup, bum!”, ca la Bumbeşti-Livezeni…
 • Acum 6 hours PubliNews
  PESTE 300.000 DE EURO INVESTIŢIE ÎN PROMENADA ŞI PONTONUL DE PE MALUL LACULUI GHEORGHENI, DIN IULIUS PARC
 • Acum 7 hours Politica
  Marcel Ciolacu anunță că măsura compensării prețului la combustibil nu mai e necesară
 • Acum 9 hours Din oras
  Angajat al Primăriei Cluj-Napoca, care se dorea consilier județean, găsit în incompatibilitate de ANI
 • Acum 9 hours In vizor
  Autostrada melcului, cunoscută și ca Autostrada Transilvania, s-a mai târât 10 kilometri într-un an
 • Acum 9 hours Politica
  Marcel Ciolacu face acuzații incendiare: ”Pe piața energiei e o speculă. Sunt niște lucruri bizare”
 • Acum 10 hours Politica
  Polițiștii ies la proteste, considerându-se ”fraierii de serviciu”. Noi, contribuabilii, care i-am văzut de nenumărate ori abuzându-și uniforma, sunte adevărații fraieri!
 • Acum 10 hours Sanatate
  Scade numărul celor infectați, creşte numărul pacienţilor internaţi cu COVID-19. Profesorul Popovici: infecţia este ”o mare loterie”
 • Acum 11 hours Politica
  UN STAT ”ÎN FOAME”, MĂREȘTE AMENZILE: Din 20 august, amenzi drastice la lipsa rovignetei, de până la 11.900 de lei”
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE