Din oras

Bloc de ZECE ETAJE, în mijlocul unei zone verzi din Cluj-Napoca, unde PUG prevede un regim de înălțime de MAXIM PATRU ETAJE. Proprietar este Viorel Nuțu, unul dintre cei mai mari dezvoltatori imobiliari din Moldova

Un nou bloc de locuințe va apărea curând pe strada Plopilor, într-o zonă în care predomină spațiile verzi. În ședința de Consiliu Local de marți, 10 decembrie, va fi discutat un proiect referitor la aprobarea Planului Urbanistic Zonal pentru această stradă în vederea ridicării unui imobil cu zece etaje. Investiția aparține SC General Construct SRL Suceava, una dintre cele mai mari companii de construcții din Moldova. Firma este a soților Viorel și Maria Nuțu, care au participat inclusiv la realizarea unor proiecte imobiliare precum Aeroportul din Berlin sau Mercedes Benz Arena din Stuttgart.

Blocul cu zece etaje ar urma să fie construit în cartierul Plopilor, în mijlocul unei zone verzi importante. În vecinătatea viitorului imobil se află Parcul Iuliu Hațieganu și Parcul Rozelor. Deși în PUG este prevăzut un regim de înălțime de maxim patru etaje, prin PUZ se urmărește instituirea unui regim derogatoriu în ceea ce privește înălțimea clădirilor.

„Pe suprafaţa de teren reglementată de 9931 mp se propune construirea unui imobil de locuinţe colective cu spaţii comerciale şi servicii la parter, în concordanță cu funcțiunile admise prin PUG cu regim de înălţime de 1-2S+P+10E deservit de o stradă de inters local cu ampriză de 14 metri şi amenajări exterioare, spaţii verzi cu acces public nelimitat (zonă de loisir, spații de joacă pentru copii), platformă de parcare auto. Accesul auto şi pietonal se realizează din strada Plopilor, pe un drum de interes local regularizat la ampriză de 10 metri şi pod peste Canalul Morii, modernizat la ampriză de 10 metri.

Întrucât vecinătăţile adiacente conţin fond construit cu regim mare de înălţime (imobil de locuinţe colective P+10E în partea de est şi cămin studenţesc P+10E în partea de vest), prin PUZ s-a reglementat un regim de înălţime asemănător de maxim, având în vedere necesitatea conformării spaţiului volumetric. Astfel prin PUZ se instituie un regim derogatoriu în ceea ce priveşte înălţimea clădirilor, regimul maxim prevăzut prin PUG fiind de 4 nivele supraterane, respectiv P+2E+R. Majorarea regimului de înălţime a fost propusă în cadrul dezbaterii proiectului în şedinţele CTATU a județului Cluj și CTATU a municipiului Cluj-Napoca, preferându-se reducerea procentului de ocupare a terenului în favoarea creşterii pe vertical, respectiv realizarea unei singure construcţii tip lamă decât ocuparea terenului cu un ansamblu de locuit cu regim mediu de înălţime”, se arată în proiectul de hotărâre.

Din punct de vedere al evoluției istorice, zona studiată face parte dintr-o mică enclavă cu funcțiune mixtă, aflată într-o zonă puternic marcată de spații verzi precum Parcul Iuliu Hațieganu, ale cărui baze au fost puse în 1931 și Parcul Rozelor, un parc cu înființare mai recentă.

Spațiul verde înconjoară clădirea propusă și este compus dintr-o fâșie verde la vest de strada A nou propusă și la est de clădire, cuprinzând zona de joacă și de loisir, respectiv o promenadă pietonală care traversează sau este adiacentă UTR-urilor verzi.

Potrivit reprezentanților Primăriei, la dezbaterile publice pe tema aprobării PUZ nu s-a prezentat nimeni din partea publicului.

General Construct SRL a fost înființată în 1994 și are ca obiect de activitate lucrări de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale. Anul trecut, firma avea 336 de angajați, o cifră de afaceri de afaceri de aproape 137 milioane lei și un profit de 2,4 milioane lei. Firma este deținută de soții Viorel și Maria Nuțu, unii dintre cei mai mari dezvoltatori imobiliari din Moldova.

SC General Construct deține, din anul 2000, și o filială în Dusseldorf, prin care execută în subantrepriză lucrări de structură la construcții civile și industriale. Compania lui Viorel Nuțu a lucrat, printre altele, la construirea Mercedes Benz Arena din Stuttgart, Aeroportul din Berlin, Kongresszentrum Darmstadt, dar are în portofoliu multe alte construcții de birouri și spații comerciale.

sursa foto: ubbcluj.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *