Din oras

BEI finanțează proiectele de dezvoltare ale Universității Tehnice Cluj: „Aceste fonduri urmează să fie disponibile în perioada următoare”

Scris de 50

Trei universități românești vor beneficia de fonduri pentru finanțarea proiectelor depuse de la Banca Europeană de Investiții. Este vorba de Universitata Tehnică Cluj-Napoca, Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” București și Universitatea Politehnică București. Suma negociată cu Comisia Europeană pentru finanțarea învățământului românesc este de 4,4 miliarde de euro pentru tot exercițiul financiar actual, potrivit Ministerului Educației. 

Banca Europeană de Investiții finanțează dezvoltarea și modernizarea infrastructurii universitare din România. Banca a decis să finanțeze proiecte depuse de Universitatea Tehnică Cluj-Napoca, de Universitatea de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” din București și de Universitatea Polithenică din București.

Rectorul UTCN, Vasile Țopa, a apreciat implicarea Băncii Europene de Investiții pentru susținerea învățământului superior din România.

„Este un moment extrem de important pentru învățământul superior din România, prin suportul oferit de Banca Europeană de Investiții pentru universitățile românești”, a declarat rectorul UTCN, Vasile Topa. 

Acesta a amintit de acordul semnat la finalul anului trecut cu BEI pentru un suport financiar de 44 milioane de euro pentru programul de sprijinire a universităților românești, proiect din care face parte și Universitatea Tehnică Cluj-Napoca.

„Aceste fonduri urmează să fie disponibile pentru universitatea noastră în perioada următoare”, a afirmat Topa. 

„Suportul financiar reprezintă un important sprijin pentru implemetarea programelor noastre de dezvoltare”, a adăugat rectorul UTCN Vasile Topa. 

Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu a declarat că aceste finanțări sunt complementare sumelor asigurate din bugetul de stat, celor asigurate de universități din resurse proprii și celor oferite de Comisia Europeană. Suma negociată cu Comisia Europeană pentru finanțarea învățământului românesc este de 4,4 miliarde de euro pentru tot exercițiul financiar actual, a precizat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, citat de viacluj.tv

Oficialul a declarat că Ministerul Educației va premia performanța academică, astfel că universitățile care au domenii prezente în Top 500 Shanghai vor primi bani suplimentari.

Banca Europeană de Investiții (BEI) s-a angajat să susțină programul de modernizare a Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca (UTCN) printr-un împrumut încă de la finalul anului trecut. 

Investițiile preconizate vizează modernizarea infrastructurii educaționale și de cercetare, dar și îmbunătățirea condițiilor generale de viață pentru studenții și angajații Universității Tehnice din Cluj-Napoca. 

Aceste investiţii sprijină proiectele asociate unor obiective strategice majore de dezvoltare a instituției.

Programul lansat de BEI are drept obiectiv principal asigurarea resurselor necesare pentru îmbunătățirea condițiilor de predare, cercetare, inovare, dar și a condițiilor de viață ale studenților în universități din România, prin construirea de noi clădiri sau renovarea celor existente. Finanțările acordate susțin de asemenea, adaptarea infrastructurilor la noile tehnologii, îmbunătățirea mediilor de învățare, creșterea accesibilității persoanelor cu dizabilități, precum și îmbunătățirea eficienței energetice a clădirilor.

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 2 hours Sanatate
  Județul Cluj, locul 2 pe țară la numărul de cazuri COVID
 • Acum 4 hours Sport
  FC Victoria Cluj, campioana județului pentru Liga IV! Baraj de calificare cu județul Satu Mare pentru Liga III
 • Acum 5 hours Afacerea zilei
  Start-up-ul clujean Cyscale a reușit performanța obținerii unei finanțări de 3 milioane euro de la investitori străini
 • Acum 7 hours Vocea ta
  Arhitectura caselor din satul Aiton, exemplu de urmat
 • Acum 8 hours Vocea ta
  Cum este batjocorit cetățeanul de către statul român
 • Acum 10 hours Eveniment
  UPDATE – Băiat de 16 ani din Gilău, dat dispărut. Adolescentul a fost găsit în Someșul Rece
 • Acum 22 hours Politica
  Ministerul de Externe, replică dură pentru președinta Ungariei, care a pretins că îi reprezintă pe toți maghiarii: „Un stat nu poate să își aroge drepturi de orice fel în raport cu cetățenii altui stat. Astfel de declarații nu corespund standardelor europene”
 • Acum 1 day Reportaj
  INTERVIU – Claudiu Olenici, președintele Organizației pentru Protecția Mediului și Combaterea Braconajului: „E și rușine pentru un oraș care se compară cu Barcelona și mâine poate și cu New York, să aibă dejecții pe râul care trece prin mijlocul Grădinii Botanice!”
 • Acum 1 day Politica
  Ciolacu: Nu sunt un mare fan al reducerii TVA, trebuie să definim produse strategice la care să plafonăm prețul
 • Acum 1 day Justitie
  Evazioniștii de la Cridov au toate șansele să revină în forță, după ce Tribunalul Cluj a ridicat sechestrul pentru peste 2 milioane de lei
 • Acum 1 day Afacerea zilei
  1,3 MILIOANE EURO profit pentru Telenav Software Cluj-Napoca, cel mai mare profit din istoria firmei
 • Acum 1 day Justitie
  Soții Cătinean de la Gherla, condamnați pentru cămătărie. Adrian Cătinean a primit închisoare cu executare
 • Acum 1 day Din oras
  Calea Someșeni este inundată după fiecare ploaie. City managerul Gheorghe Șurubaru: “Situația este complicată pentru că va trebui să facem o săpătură”
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE