Din oras

BEI finanțează proiectele de dezvoltare ale Universității Tehnice Cluj: „Aceste fonduri urmează să fie disponibile în perioada următoare”

Scris de 50

Trei universități românești vor beneficia de fonduri pentru finanțarea proiectelor depuse de la Banca Europeană de Investiții. Este vorba de Universitata Tehnică Cluj-Napoca, Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” București și Universitatea Politehnică București. Suma negociată cu Comisia Europeană pentru finanțarea învățământului românesc este de 4,4 miliarde de euro pentru tot exercițiul financiar actual, potrivit Ministerului Educației. 

Banca Europeană de Investiții finanțează dezvoltarea și modernizarea infrastructurii universitare din România. Banca a decis să finanțeze proiecte depuse de Universitatea Tehnică Cluj-Napoca, de Universitatea de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” din București și de Universitatea Polithenică din București.

Rectorul UTCN, Vasile Țopa, a apreciat implicarea Băncii Europene de Investiții pentru susținerea învățământului superior din România.

„Este un moment extrem de important pentru învățământul superior din România, prin suportul oferit de Banca Europeană de Investiții pentru universitățile românești”, a declarat rectorul UTCN, Vasile Topa. 

Acesta a amintit de acordul semnat la finalul anului trecut cu BEI pentru un suport financiar de 44 milioane de euro pentru programul de sprijinire a universităților românești, proiect din care face parte și Universitatea Tehnică Cluj-Napoca.

„Aceste fonduri urmează să fie disponibile pentru universitatea noastră în perioada următoare”, a afirmat Topa. 

„Suportul financiar reprezintă un important sprijin pentru implemetarea programelor noastre de dezvoltare”, a adăugat rectorul UTCN Vasile Topa. 

Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu a declarat că aceste finanțări sunt complementare sumelor asigurate din bugetul de stat, celor asigurate de universități din resurse proprii și celor oferite de Comisia Europeană. Suma negociată cu Comisia Europeană pentru finanțarea învățământului românesc este de 4,4 miliarde de euro pentru tot exercițiul financiar actual, a precizat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, citat de viacluj.tv

Oficialul a declarat că Ministerul Educației va premia performanța academică, astfel că universitățile care au domenii prezente în Top 500 Shanghai vor primi bani suplimentari.

Banca Europeană de Investiții (BEI) s-a angajat să susțină programul de modernizare a Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca (UTCN) printr-un împrumut încă de la finalul anului trecut. 

Investițiile preconizate vizează modernizarea infrastructurii educaționale și de cercetare, dar și îmbunătățirea condițiilor generale de viață pentru studenții și angajații Universității Tehnice din Cluj-Napoca. 

Aceste investiţii sprijină proiectele asociate unor obiective strategice majore de dezvoltare a instituției.

Programul lansat de BEI are drept obiectiv principal asigurarea resurselor necesare pentru îmbunătățirea condițiilor de predare, cercetare, inovare, dar și a condițiilor de viață ale studenților în universități din România, prin construirea de noi clădiri sau renovarea celor existente. Finanțările acordate susțin de asemenea, adaptarea infrastructurilor la noile tehnologii, îmbunătățirea mediilor de învățare, creșterea accesibilității persoanelor cu dizabilități, precum și îmbunătățirea eficienței energetice a clădirilor.

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 4 hours PubliNews
  Prima finantare blue IFC sprijina, prin BT, folosirea sustenabila a apei
 • Acum 11 hours Din oras
  Fiindcă de peste un deceniu cablurile din Cluj-Napoca nu au fost integral îngropate, un clujean cere prin bugetarea participativă măcar înălțarea cablurilor care pot fi atinse cu mâna
 • Acum 12 hours Politica
  #ECHIPA_CÂȘTIGĂTOARE a pierdut și președinția Sectorului 3 București. Așteptăm, cu interes, ziua ejectării din fruntea Senatului
 • Acum 12 hours In vizor
  Hop și Boc să se lipească de imaginea celor 8 bacalaureați de nota 10 din acest an! Ar trebui să ne fie rușine, nu să ne felicităm!
 • Acum 13 hours Politica
  Guvernul, măciucă la buzunarele românilor: Crește impozitul pe dividende de la 5% la 8% începând de anul viitor. Cresc accizele la alcool și tutun, cresc impozitele la jocurile de noroc, TVA pentru băuturile cu zahăr crește la 19%
 • Acum 14 hours Sanatate
  În două săptămâni, numărul clujenilor internați cu COVID-19 s-a dublat. N-am scăpat de pandemie
 • Acum 14 hours Politica
  PSD declanșează alegeri în organizațiile care au câștigat alegerile locale din 2020, iar în celelalte organizații începe ”reorganizarea”. Filiala Cluj a ”înfrânt” pe linie
 • Acum 14 hours Din oras
  Încă un ”rând” de amânare de termen pentru licitația de proiectare și execuție a metroului din Cluj
 • Acum 14 hours Din oras
  Accident pe Regele Ferdinand, în față la Central: șoferul a pierdut controlul volanului și a intrat pe trotuar
 • Acum 14 hours Politica
  S-A DAT COMANDA: REPER, Dacian Cioloș, în barca noului partid, ADUNAREA! Încă trei parlamentari au părăsit azi USR
 • Acum 15 hours PubliNews
  Ferestre și uși la preț de producător, exclusiv pentru bistrițeni, de la TeraGlass
 • Acum 15 hours Din oras
  „Modernizarea locurilor de joacă” părăginite din Cluj-Napoca, solicitată prin procesul de bugetare participativă: „Unele locuri de joacă nu au mai fost modernizate de mult timp”
 • Acum 15 hours In vizor
  Sindicaliștii din Penitenciarul Gherla aduc acuze grave actualului șef al Secției Exterioare de femei Cluj-Napoca: ”Probleme cu alcoolul. Înjură subordonații. Nu a fost sancționat”
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE