Politica

Bătălia pentru ”Avocatul Poporului”: UDMR îl susține pe profesorul Gyula Fabian de la universitatea Babeș-Bolyai, PNL pe profesorul Flavius Antoniu Baias de la Universitatea din București

Liderii Coaliției au discutat, luni, despre propunerile pentru funcția Avocatului Poporului. PNL și UDMR au propus doi profesori universitari pentru fotoliul deținut în prezent de Renate Weber.

Conform news.ro, în discuțiile din Coaliție, UDMR l-a propus pe profesorul universitar Gyula Fabian de la Universitatea Babeș-Bolyai, iar liberalii, conform hotnews.ro, îl susțin pe profesorul universitar Flavius Antoniu Baias de la Universitatea din București.

  • Gyula Fabian este absolvent al Facultății de Drept a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (1994) și doctor în științe juridice în domeniul „Dreptului internațional public” (2001), bursier Herder al Universității din Viena și al Institutului Ludwig Boltzmann pentru drepturile omului din Viena. Acesta a fost și procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj.

  • Flavius-Antoniu Baias este doctor în Drept „Summa cum laude” la Universitatea din Bucuresti (2001) și a fost decanul Facultății de Drept a Universitatii din Bucuresti. Predă Drept civil. Drepturile reale, Drept civil. De asemenea este avocat în Baroul Bucuresti (din 1985). În timpul guvernării CDR, a fost secretar de stat la ministerul Justiției sub conducerea lui Valeriu Stoica (1998-2000) și a fost decorat cu „Steaua Romaniei” în grad de Comandor (2000).

UPDATE: Deputatul Csoma Botond a confirmat că UDMR îl susține pe Fábián Gyula pentru funcția de Avocat al Poporului, conform unei declarații făcute luni pentru publicația de limbă maghiară Maszol.ro. Deputatul UDMR Csoma Botond a spus că și PNL susține propriul candidat pentru acest post și încă nu a fost luată o decizie în cadrul coaliției pentru numirea finală. Botond l-a descris pe Fabian Gyula ca fiind un lider echilibrat cu un „CV impecabil”.

Numirea unui nou Avocat al Poporului a fost luată în discuție încă de la începutul anului, la pachet cu șefia TVR și Radio însă nu s-a luat nicio decizie în Coaliție din cauza procedurii complicate de demitere a persoanei care deține în prezent funcția.

Ludovic Orban anunța pe 16 februarie că a sesizat comisiile juridice pentru a elabora un raport în acest sens. Funcția e deținută în prezent de Renate Weber, care a fost atacată de PNL pentru sesizarile pe actele normative emise de guvern în perioada stării de urgență și stării de alertă.

PNL-USR-PLUS și UDMR dețin majoritatea atât în conducerea Parlamentului cât și în comisiile de specialitate unde are loc dezbaterea și adoptarea rapoartelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *