In vizor

BARNA, ACEST PINOCCHIO AL USR PLUS: RiseProject despre dosarele DLAF ale lui Dan Barna: „Trei cazuri sunt active, doar unul a fost clasat”

Jurnaliștii de la RiseProject, cei care au publicat în premieră informațiile despre anchetele DLAF ce vizează firmele lui Dan Barna, arată, într-o postare pe Facebook, că DLAF are trei dosare deschise în luna mai 2021 în care se fac cercetări in rem, și doar unul din ele este clasat.

”Ce n-a spus Dan Barna aseară la televizor:

Proiectele europene ale șefului USR au generat patru dosare DNA. Doar unul a fost clasat.

Cele trei cazuri active sunt:

1. Dosar penal nr. 197/P/2021 – proiectul Punți Comunitare (Cod Smis: 56760, ID Proiect: 146256)

Finanțare: 1,8 milioane de euro. Axat pe întreprinderi sociale pentru persoane vulnerabile. Firma lui Dan Barna (Grupul de Consultanță pentru Dezvoltare – DCG), administrată inclusiv de soția lui Barna, a fost partener finanțator în proiect. DIstribuia banii europeni pentru o parte dintre entități. Ceilalți parteneri au fost Consiliul Județean Alba (condus de liberalul Ion Dumitrel) și fundația Civitas din Cluj.

2. Dosar penal nr. 196/P/2021 – proiectul SES-am Deschide-te! (Cod smis: 56699, ID Proiect: 144808)

2 milioane de euro. Tot întreprinderi sociale. Într-una dintre acestea a fost implicată sora șefului USR. La fel, compania DCG funcționa ca partener finanțator și aloca bani pentru întreprinderile sociale. CJ Alba și fundația clujeană au fost parteneri și aici.

3. Dosar penal nr. 214/P/2021 – proiectul Biblioteca Bunelor Practici (Cod smis: 51031 ID Proiect: 125782)

2 milioane de euro. Firma lui Barna a fost beneficiar al finanțării europene și a gestionat acest proiect de antreprenoriat. Partener: Confederația Asociațiilor Țărănești CATAR. Trebuia să înființeze în țară 18 centre de consultanță camerală pentru fermierii interesați să acceseze fonduri UE. Proiectul a eșuat complet.

Aceste trei dosare au fost deschise în luna mai 2021. Sunt cercetări în rem: ancheta vizează fapte deocamdată, nu persoane.

Sesizările la DNA (secția de combatere a infracțiunilor asimilate corupției) au fost făcute de inspectorii DLAF (Departamentul de Luptă Antifraudă). Inspectorii s-au autosesizat în urma articolelor RISE și au verificat proiectele lui Dan Barna timp de un an și jumătate (octombrie 2019 – mai 2021).

Tot DLAF – instituție la care procurorii anticorupție apelează pentru expertiză în cazurile de fraudă cu fonduri UE – a constatat ca nu există indicii de ilegalități într-un al patrulea proiect vizat.

Asta a contribuit la clasarea în luna iunie a unui dosar penal mai vechi (nr. 233/P/2019) privind proiectul “Incluziune socială şi pe piaţa muncii prin întreprinderi sociale pentru persoanele vulnerabile și cu dizabilități” (Cod Smis: 21583, ID Proiect: 53560).

Speța asta a fost clasată și la Alba în trecut, apoi redeschisă în 2019 la DNA Central, clasată din nou acum în iunie. Se baza pe mărturiile unor persoane defavorizate. Finanțare: 3,5 milioane de euro. Proiectul în sine a fost derulat de CJ Alba și reprezintă totodată primul parteneriat public al companiei lui Barna, căreia i-a revenit o felie de 250 de mii € ca să administreze regional în numele instituției”, se arată într-o postare pe Facebook a RiseProject.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *