PORTRET

Avocatul Grigore Pop: „În orice domeniu, dacă ești foarte bun, vei avea succes. Niciun domeniu nu e suprasaturat de elite!”

Grigore Pop e un avocat ambițios și competitiv, un tânăr ce și-a ales profesia dintr-o profundă chemare interioară, un profesionist ce consideră acum că vocația sa este cea de a fi printre cei mai buni. Grigore Pop e asociat senior în cadrul Societății Civile de Avocați „Lăpușan, Moscovits, Șteopan și Asociații” și membru al Baroului Cluj din anul 2010. E un avocat pledant, ce se ocupă în special de litigii comerciale, acesta fiind domeniul juridic care se potrivește cel mai bine personalității sale. 

Până să ajungă să pledeze în instanță și-a exersat abilitățile, timp de 10 ani, în cadrul competițiilor naționale și internaționale de dezbateri academice, unde a câștigat două titluri de campion național, a ajuns în finala turneului de la Cambridge, în semifinala celui de la Oxford și a câștigat Turneul Campionilor. Și-a urmat pasiunea atunci când a trebuit să aleagă o carieră profesională, iar numărul mare de avocați din Cluj nu l-a descurajat, ci l-a provocat să devină tot mai performant, pentru a face parte din elita breslei în care activează:

„Eu sunt pe principiul că în orice domeniu, dacă ești foarte bun și dacă ești între elite, cu siguranță vei avea succes. Niciun domeniu nu e suprasaturat de elite și atunci întotdeauna numărul mare de avocați l-am privit ca pe o provocare: să fiu suficient de bun, pentru ca să fiu între cei mai buni, între elite.”

„Dintotdeauna am știut că asta vreau să fac”

Grigore Pop s-a născut în Cluj-Napoca, unde a urmat școala generală și apoi liceul la Colegiul Național Emil Racoviță. Din clasa a IX-a a început să practice debate-ul, pe care l-a continuat în facultate, acum fiind trainer de debate pentru studenți. A ales Facultatea de Drept pentru că și-a dorit dintotdeauna să devină avocat:

„În ceea ce privește avocatura, chiar aș putea spune că mai degrabă m-a ales ea pe mine. Dintotdeauna am știut că asta vreau să fac, iar asta a devenit foarte clar din clasa a IX-a, când participam și la dezbateri, pentru că îmi plăcea foarte mult contextul acesta, să fii forțat să găsești argumente sau să susții o poziție, indiferent de crezul tău personal, și astfel să realizezi că întotdeauna există argumente pentru o anumită problemă. Dezbaterile te forțau să faci lucrul acesta și practic așa e și în avocatură: trebuie să faci tot ce ține de tine pentru a susține poziția clientului tău.”

Competitivitatea e o trăsătură definitorie pentru Grigore Pop, dezvoltată prin activitățile sportive pe care le-a practicat la nivel de performanță: a făcut baschet, șah și tenis, iar spiritul de învingător pe care și l-a dezvoltat prin sport îl ajută acum și în activitatea profesională:

„În prezent văd fiecare proces ca un concurs în care trebuie să fac tot ce ține de mine pentru a-l câștiga. Am intrat în avocatură de 5 ani și înainte de asta, în timpul facultății, încă din anul I am făcut practică la un birou de avocatură. Din anul III am activat în cadrul Societății Civile de Avocați „Lăpușan, Moscovits, Șteopan și Asociații”. Nu am avut niciodată vreun dubiu asupra a ceea ce vreau să fac, sau către ce să mă îndrept în cariera juridică. Practic, nu am mers la Drept ca să am o carieră juridică, am mers ca să devin avocat.”

Grigore Pop a fost inspirat în alegerea avocaturii și de către mătușa sa, Maria Dragoste, care a fost avocată:

„Cu siguranță și ea m-a influențat să aleg meseria aceasta. Niciodată nu a încercat să mă convingă să aleg avocatura, dar, fiind în preajma ei și văzând ce face, mi-am dat seama că asta vreau și eu, să fac același lucru, să profesez în același domeniu.”

„Cea mai bună spontaneitate este cea foarte bine pregătită”

Grigore Pop consideră că măsura valorii unui avocat pledant e dată de munca depusă pentru pregătirea fiecărui dosar:

„Cea mai bună spontaneitate este cea foarte bine pregătită. Fiecare proces e bine să-l vezi ca pe un meci de șah și tot timpul să fii cel puțin cu o mutare în fața adversarului, să îi poți anticipa mutările. În felul acesta nu vei fi luat niciodată prin surprindere și vei ști să te adaptezi la orice situație. Privesc ca pe un eșec momentul în care sunt nevoit să fiu spontan în adevăratul sens al cuvântului, pentru că asta înseamnă că nu am reușit suficient de bine să anticipez ce urma să se întâmple.”

„Dorința de a mă perfecționa continuu mă motivează și îmi dă cea mai mare satisfacție”

Grigore Pop consideră că avocații care își practică profesia în Cluj sunt privilegiați, având în vedere nivelul instanțelor de aici, raportat la media națională. Cele mai multe probleme în justiție, după cum constată avocatul, derivă din cauza lipsei infrastructurii și nivelului de încărcare al judecătorilor:

„E mai degrabă o problemă de sistem, de la numărul de judecători, la cel al sălilor de instanță. Având în vedere nivelul de încărcare, sunt evident și ei oameni și atunci e foarte posibil să nu se dedice total unui anumit dosar, să nu aibă timp fizic să îl aprofundeze sub toate aspectele. Și această problemă cred că e una sistemică, nu e a judecătorului, pentru că acesta ar trebui să facă un efort aproape supraomenesc, mai ales la nivelul instanțelor de grad inferior. La nivelul instanțelor de grad superior, numărul dosarelor fiind mai mic, și nivelul de analiză și de profunzime al soluțiilor crește, pentru că au mai mult timp să dedice fiecărui dosar.”

Pe avocatul Grigore Pop fiecare proces câștigat îl motivează să meargă mai departe în efortul său de a deveni tot mai bun, prin perfecționare continuă:

„Toți avem continuu de învățat în profesia aceasta, aproape de la oricine. Dorința de a mă perfecționa mereu mă motivează și îmi dă cea mai mare satisfacție.

Multe din ambițiile sau din mentalitatea pe care le am eu s-au potrivit foarte bine cu abordarea firmei: dorința de a deveni cei mai buni, de a progresa în permanență prin calitatea serviciilor pe care le oferim. Avocații cu foarte multă experiență, considerați de succes, sau vârfuri în meserie, au ca numitor comun dorința de autoperfecționare continuă.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *