In vizor

Autostrada A 10 Sebeș-Turda, cu doar 60% șanse de a fi deschisă în acest an: „Mi-e teamă să vă spun sigur că terminăm…”

Lotul 1 al autostrăzii A10 Sebeș – Turda face parte din secțiunile de infrastructură ce ar fi trebuit să fie gata la finalul anului. Sau cel puțin așa arată detaliile consemnate pe hârtie. Din nefericire, stadiul în teren, precum și mobilizarea destul de redusă a constructorului face puțin probabilă deschiderea celor 17 km de autostradă. „Aș merge mai degrabă pe 60% șanse de deschidere”, a recunoscut până și șefa Companiei de Autostrăzi, Mariana Ioniță, în cadrul unui interviu.

Constructorul de pe acest lot, Impresa Pizarotti, anunța înainte de Paște că termenul de finalizare a lotului rămâne stabilit conform calendarului inițial: 30 noiembrie 2020.

DRDP Cluj însă semnala o situație contrarie: în cazul în care firmele de construcție nu vor lucra în două schimburi, volumul lucrărilor rămase de executat va face imposibilă deschiderea în acest an.

Până și șefa CNAIR e rezervată în a mai înainta tronsonul drept unul care să fie gata la final de an și dă mai degrabă 60% șanse de deschidere: 

„Pe Lotul 1 avem de 2-3 ori pe săptămână discuție cu reprezentanți ai societății Impresa Pizzarotti. Am avut o discuție săptămâna trecută și cu conducerea din top a firmei din Italia. Le-am spus că este vital ca acest proiect să se închidă – nu mai avem posibilitatea susținerii financiare a unui proiect care intră de ani de zile prin toate bugetele.

Mă uit și pe mobilizarea pe care o au constructorii.

Pe Lotul 1 fără o mobilizare minimă de circa 500 de persoane și câteva sute de utilaje nu au cum să termine.

Ei ne comunică zilnic, numărul de muncitori și utilajele.

Încă sunt foarte nemulțumită de numărul acesta. Directorul general al companiei din Italia mi-a promis că imediat la început de Mai va transmite companiei din România o sumă de bani.

Noi suntem cu plățile la zi. Pentru a mări efectivul de muncitori și utilaje.

Mi-e teamă să vă spun sigur acum că terminăm în data de 30 noiembrie. Aș merge mai degrabă pe 60% șanse de deschidere”, ar fi recunoscut Ioniță într un interviu pentru hotnews.ro

A10 Sebes – Turda – Lotul 1 – 17 km – de la intrarea pe autostradă de la Sebeș până la Pârâul Iovului (km 0+000 – km 17+000)

Valoare: 541.739.137 lei

Constructor: Impresa Pizzarotti

Contract: Semnat pe 14 noiembrie 2014

Termen de finalizare (contractual): Octombrie 2016

Deschidere posibilă: Q1-Q2 2021

Stadiu fizic / stadiu financiar (aprilie 2020): 84,6% / 71,48%

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *