Din oras

Astăzi începe a cincea ediție a bugetării participative a la Cluj. Cum au influențat „calitatea vieții” proiectele realizate din prima ediție

Astăzi a început la Cluj-Napoca a cincea ediție a bugetării participative. Procesul online de depunere a proiectelor va dura până în data de 3 iulie, între 4 iulie și 2 octombrie se va realiza analiza proiectelor, în intervalul 3-6 octombrie proiectele vor fi votate, iar în 14 noiembrie vor fi afișate rezultatele finale.

„Începând de marți, 14 iunie 2022,  toți cei care locuiesc, muncesc sau studiază în Cluj-Napoca și au împlinit vârsta de 18 ani pot depune proiecte pentru dezvoltarea orașului pe platforma www.bugetareparticipativa.ro.

Propunerile de proiecte trebuie să se încadreze într-unul dintre următoarele domenii:

  1. Alei, trotuare şi zone pietonale;
  2. Mobilitate, accesibilitate şi siguranţa circulaţiei;
  3. Spații verzi și locuri de joacă;
  4. Amenajare spaţii publice (mobilier urban, iluminat public etc.);
  5. Infrastructură educațională și culturală;
  6. Oraşul digital.

Cetățenii pot depune câte un proiect pentru fiecare din cele 6 domenii menționate mai sus. Valoarea fiecărui proiect nu trebuie să depășească 400.000 euro (TVA inclus)”, a anunțat astăzi Primăria.

Pe platforma de depunere a proiectelor pot fi consultate proiectele în implementare, rezultate în urma edițiilor din 2017, 2018 și 2019.

La debutul celei de-a cincea ediții, vă prezentăm ce proiecte propuse la prima ediție, din 2017, au fost realizate, după 5 ani.

Proiectele realizate din ediția 2017:

Creșterea siguranței pietonale la trecerile de pietoni – au fost suprailuminate în total 111 treceri de pietoni.

Amenajarea spațiilor publice cu unități de colectare inteligentă a gunoiului – au fost achiziţionate 16 unități inteligente pentru colectarea selectivă a deșeurilor stradale, pentru colectarea separată a deșeurilor de hârtie/carton și a deșeurilor din plastic. Mult prea puține, pentru o populație de sute de mii de persoane.

Trotinete electrice – sistem de închiriat – la nivelul municipiului Cluj-Napoca furnizarea serviciului de închiriere de trotinete electrice este asigurat de către operatori privați.

În luna noiembrie 2020, a fost aprobat de către Consiliul local al Municipiului Cluj-Napoca prin Hotărârea nr. 790 primul Regulament care vizează condițiile de utilizare a trotinetelor electrice închiriate prin intermediul unei platforme online, în regim self-service, pe domeniul public al municipiului.

Până la aprobarea regulamentului, Clujul a fost un vest sălbatic al trotinetelor de care ne loveam peste tot.

 

ClujWay, o aplicație software pentru smartphone-uri, care să constituie o platformă în timp real cu toate mijloacele de transport în comun (busuri, trolebuze, tramvaie, mașini GetPony, Uber, taxi-uri), cu o interfață prietenoasă și accesibilă pentru toți cetățeni – Primăria a realizat aplicația Tranzy. La secțiunea de evaluări și recenzii, clujenii se plâng că aplicația oferă date inexacte, atunci când funcționează.

Demolare garaje și înlocuirea lor cu parcări și spațiu verde – în zona str. Agricultorilor – Calea Florești au fost demolate 48 garaje, în urma parcurgerii procedurilor legale privind demolarea garajelor de pe raza Municipiului Cluj-Napoca. În prezent, sunt amenajate 78 locuri de parcare. Au putut fi demolate doar garajele aflate în domeniul public al Municipiului Cluj-Napoca.

Acum, mașinile stau parcate sub cerul liber, iar din cer soarele vara coace autoturismele, iar grindina anual le bate bine.

Toalete pentru toți – toalete au fost amplasate în următoarele locații: Parcul Rozelor, Parcul Central „Simion Bărnuțiu”, Baza Sportivă Gheorgheni, Parcul de pe Bulevardul 1 Decembrie 1918 (malului Someșului, cartierul Grigorescu).

Nu sunt toalete chiar pentru toți, dar pentru ceilalți sunt clasicii boscheți.

Clujul verde – un copac la trei parcări – Au fost plantaţi un număr de 224 salcâmi (arbori cu balot) în locaţiile unde configurația terenului a permis acest lucru. Activitatea de plantare de arbori continuă în fiecare an la nivelul întregului oraş. Tigrul de platan are deja la Cluj-Napoca „cea mai bună calitate a vieții”.

Autobuze/microbuze școlare cu circuit închis – Proiectul pilot a fost implementat pentru început pe 12 trasee. În urma implementării acestui proiect pilot de bugetare participativă, Primăria continuă extinderea traseelor pentru elevi și a achiziționat în 2019 10 autobuze noi dedicate pentru transportul elevilor. Unul dintre puținele proiecte de anvergură din cadrul procesului de bugetare participativă.

Piste biciclete Observatorului și Nicolae Titulescu – Pe Bulevardul Nicolae Titulescu s-a amenajat banda dedicată pentru transportul în comun pe care circulă și bicicliștii, pe sensul de mers dinspre Septimiu Albini înspre Piața Cipariu.

Pe strada Observatorului comisia de sistematizare a circulație nu a aprobat pentru moment amenajarea unei benzi dedicate de autobuz/biciclete.

În urma implementării acestui proiect, trotuarele au devenit loc de parcare pentru mașini, pietonii fiind nevoiți să facă slalom printre autoturisme.

Artă în curtea școlii – lăsați artiștii stradali să coloreze Clujul – Proiectul a fost implementat cu sprijinul Școlii Gimnaziale „Octavian Goga”, unitate de învățământ aleasă în urma consultărilor cu Inspectoratul Școlar Județean Cluj. Picturile murale de pe pereţii şcolii au fost realizate pe o suprafaţă de aproximativ 750 mp.

Într-un oraș mânjit pe toate părțile cu grafitti, este discutabil dacă acest tip de „artă” ar trebui încurajată, chiar la nivel de școală. Dintre tinerii artiști stradali se pot selecta mai târziu și tinerii vandali, care spoiesc zidurile publice într-un mod scandalos și incontrolabil, așa cum vedem astăzi în Mănăștur.

Parkingul Negoiu:

Așadar, dacă analizăm proiectele realizate după 5 ani de la data propunerii lor, constatăm că puține sunt inițiative de anvergură, că unele s-au dovedit nefuncționale, iar altele chiar dăunătoare pentru „calitatea vieții” tuturor. Asta în ciuda faptului că procesul Primăriei tocmai asta promite – creșterea calității vieții:

„Bugetarea participativă este un proces derulat de Primăria Cluj-Napoca, prin care ideile şi iniţiativele comunităţii clujene se manifestă şi se transformă în realitate. Este un proces deschis, incluziv şi transparent prin care membrii comunităţii se implică direct în formularea deciziilor privind priorităţile de cheltuire a banilor din bugetul local.

Gândiți-vă la bugetul familiei dumneavoastră și la modul în care vă dobândiți și vă cheltuiți banii. Apoi imaginați-vă o familie de câteva mii de ori mai mare (comunitatea locală în care trăiți și munciți) care are de colectat și de cheltuit o sumă mai mare de bani (bugetul local).

Bugetarea participativă este un proces similar, care urmăreşte îmbunătăţirea calităţii vieţii din oraşul nostru, prin încurajarea cetăţenilor să se implice în definirea priorităţilor şi a obiectivelor de investiţii din bugetul local”, scriu reprezentanții municipalității pe site-ul bugetareparticipativa.ro.