In vizor

Associated Press: ”În caz de atac nuclear, vizitați salina Turda”

Associated Press, una din cele mai mari agenții de știri din lume, vorbeşte într-un articol despre cum amenințările rusești cu bombele nucleare, reînvie vechile temeri în Europa centrală privind adăposturile antiatomice. 

Obiectivul turistic Salina Turda din judeţul Cluj a fost menționat de agenția de știri Associated Press, în contextul informațiilor care fac referire la eventualitatea lansării unei bombe nucleare tactice de către Rusia, în războiul cu Ucraina.

Subiectul adăposturilor antiatomice pentru populaţie care ar conține măști de gaz, tărgi, truse de prim ajutor și alte articole menite să ajute liderii apărării civile să supraviețuiască și să ghideze operațiunile de salvare în caz de atac nuclear sau alte dezastre este deja unul de interes în întreaga Europă.

”În România, o fostă mină de sare imensă, Salina Turda, acum o atracție turistică, se află pe o listă guvernamentală de potențiale adăposturi.”, se menționează în articolul publicat vineri ”Amenințările rusești reînvie vechile temeri nucleare în Europa centrală”.

Subiectul a fost tratat și de EuroNews Romania, care scrie că ”minele de sare din România ar putea fi folosite în calitate de adăposturi în cazul unui atac sau a unei catastrofe nucleare în Europa. Deși spațiile subterane permit adăpostirea unui număr mare de oameni, legislația națională nu reglementează folosirea salinelor în caz de urgență nucleară”.

Minele de sare, inclusiv Salina Turda, se află în lista celor 4.500 de adăposturi civile din România. Mina, care în prezent este o importantă atracție turistică, a fost folosită în calitate de adăpost și în perioada celui de-Al Doilea Război Mondial, mai scrie EuroNews Romania.