In vizor

Asociatiile si adaposturile de animale, coplesite de numarul mare de pui abandonati la poarta de clujenii "binevoitori"

Abandonarea puilor de caine sau pisica pe treptele unei asociatii, clinica sau adapost de animale nu e o fapta buna, atrag atentia specialistii. Sunt luni in care asta se intampla de zeci de ori, iar cei aflati in situatia de a-i salva sunt covarsite de efortul si cheltuielile necesare. Sterilizarea animalelor ar fi solutia cea mai potrivita, mai ales ca puii nedoriti nu mai provin de la animale fara stapan, insa oamenii refuza, pentru ca ar fi pacat. Lipsa de responsabilitate a stapanilor de animale este completata de atitudinea politicienilor care, potrivit lui Radu Termure, unul dintrei cei mai cunoscuti iubitor ai cainilor din Cluj, refuza masuri drastice din populism.

Cei de la Asociatia iCare au primit o tura de pui de pisica care aveau abia trei zile. Se intampla in 12 martie 2014, cand tinerele care administreaza organizatia s-au pomenit cu o cutiuta cu pui, adusa de niste copii care au gasit-o pe strada. 

„Toate asociatiile au de-a face cu aceasta problema, ca se abandoneaza animale la usa ori se arunca peste gard. Din pacate, unii asa considera ca ajuta. E adevarat, decat sa ii arunce in apa e mai bine asa, dar nu e o solutie”, a declarat Ramona Axinte, presedinte al Asociatiei iCare. 

Singura solutie: sterilizarea animalelor

Finuca Bora, administrator al asociatiei „Arca lui Noe” a precizat ca i s-a intamplat de foarte multe ori sa gaseasca pui de caine sau pisica la intrarea in asociatie, dar si acasa. 

„Mi s-au pus patru puiuti intr-o vara in gradina casei unde locuiesc. Mai intai doi, apoi inca pe atata. E clar ca cine i-a adus stia cu ce ma ocup”, a marturisit aceasta. 

Dupa ani de munca pentru salvarea animalelor, clujeanca e convinsa ca decizia de a abandona pui la poarta organizatiilor e atat de uzuala, incat nici nu ar mai trebui explicatii pe aceasta tema. 

„Asociatiile nu pot sa ajute nelimitat. Au spatii si resurse reduse, nu e corect sa fie pusi mereu in situatia de a cauta solutii pentru iresponsabilitatea altora. Sunt situatii in care sunt abandonati pe sosea, chiar recent ni s-au adus patru catelusi gasiti intr-o cutie la Bontida. Viata lor e in pericol: e frig, uneori ploua, pot fi calcati de masini, le este foame sau sete”, a atras atentia administratorul de la „Arca lui Noe”. 

Pentru Finuca Bora, totul este cat se poate de clar: animalele abandonate provin din gospodarii, iar stapanii lor evita sterilizarea, singura solutie pe termen lung al fenomenului. Asociatia a sterilizat in ultimul an peste 500 de caini si pisici, in Cluj-Napoca si mediul rural. 

„E clar ca daca stiu unde sa aduca puii de care nu au nevoie, stiu ca ar putea si sa aduca pisica sau catelusa la sterilizat. Tu esti singurul care decide sa lasi animalul sa nasca pui, nu ar trebui apoi sa ii pasezi catre altii. Cei care se impotrivesc sterilizarii spun ca ne batem joc de animale, il invoca pe Dumnezeu. Daca ar fi sa comparam asta cu raul pe care il fac atunci cand lasa niste pui neajutorati in voia sortii, cu siguranta e un pacat mai mare abandonul”, atrage ea atentia. 

Ne aflam in plina perioada de manifestare a fenomenului, pentru ca in primele doua luni ale anului, plus toamna, se nasc cei mai multi catei. 

„Nu ii parasim niciodata animalele cu care ne trezim peste noapte, desi e un efort si o cheltuiala mare sa ii preiei. Trebuie sa ii ducem in adapost, sa le facem minimum doua-trei deparazitari si, pe cat posibil, sa le gasim apoi stapani. La noi sterilizarea e gratis, urmeaza sa punem o taxa de 10 lei pentru transport, pentru ca ii luam, ii aducem la operatie si apoi ii ducem inapoi la stapani. Multi de-abia fac efortul sa ni-i dea noua. Asta e singura solutie: sa isi sterilizeze toata lumea animalele, nu e asociatie care sa refuze asta”, a precizat clujeanca.  

Studentii salveaza puii abandonati la spitalul USAMV

Si cei de la Spitalul de Urgenta a Facultatii de Medicina din cadrul Universtatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) au  parte de aceste „surprize”, de animale abandonate pe prag inca de la deschiderea unitatii. 

„Ni se intampla sa avem de-a face cu asemenea acte de pseudo-responsabilitate din partea clujenilor. Acum mai rar, pentru ca am plasat niste afise in acest sens la intrare, insa, de-a lungul timpului am gasit multe animale abandonate la usa. In general sunt catei nou-nascuti”, a precizat Mircea Mircean, managerul institutiei, doctor in medicina veterinara. 

Cei care au salvat aceste animale au fost, pana la urma, studentii. 

„Ei au fost debuseul nostru. Adoptau animale, cautau stapani pentru ele, insa nu e o solutie. Noi suntem un spital de urgenta. Abia avem loc pentru cazurile de care ne ocupam, nu putem gazdui catei. E ca si cum ai gazdui oameni ai strazii in sala de asteptare de la sectia de Anestezie si Terapie Intensiva a unei clinici”, a apreciat acesta. 

Termure acuza: lasitate si populism din partea politicienilor care ar putea impune obligativitatea sterilizarii si pedepse pentru abandon

Radu Termure, presedintele Federatiei pentru Protectia si Controlul Animalelor si administratorul unui adapost cu peste 800 de catei se confrunta si el cu acest fenomen. 

„E ceva ce se intampla, iar noi nu avem solutii miraculoase. De cate ori ni s-au abandonat animale la poarta am incercat sa le gasesc cazare si sa le tratez. De cele mai multe ori sunt suprainfectate cu paraziti intestinali si trebuie sa le administram urgent tratament, e nevoie de foarte multe medicamente. Avem cateva zeci de animale care ajung la noi in fiecare an pe aceasta cale, dar sunt si perioade in care sunt cateva zeci pe luna”, a precizat el. 

Cazurile sunt foarte diverse si, de multe ori, animalele ajung prea tarziu la specialisti. 

„Sunt si oameni care au proasta inspiratie sa ne aduca animale muribunde, in ultimul stadiu al diferitelor boli netratabile, in special la pui”, a precizat acesta. 

Vinovatii pentru aceasta situatie sunt, in opinia sa, politicienii. 

„Clasa politica de la noi nu doreste sa schimbe mentalitati, ci doar sa manipuleze masele in scopuri electorale. Nu o sa uit niciodata cum a fost in urma cu cativa ani, cand am participat la dezbateri si intalniri in Parlamentul Romaniei pe tema modificarii legii in privinta animalelor. E clar ca era imperios necesara sterilizarea, tratarea, identificarea si monitorizarea animalelor, precum si instituirea de sanctiuni aspre pentru abandon. Politicienii s-au opus propunerii noastre pe motiv ca nu dorim sa generam nemultumiri sociale si nici sa instituim taxe suplimentare. Situatia a ramas cum o stim, si asa s-a ajuns la tragedia de anul trecut, cand un copil a fost sfasiat de caini intr-un parc din Bucuresti. S-au cautat vinovati printre asociatii si animale, cand vinovati erau parlamentarii. S-au eutanasiat zeci de mii de patrupede dupa acel episod”, a apreciat Termure.

Foto: adoptiipisici.ro, adoptiicaini.ro, citynews.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *