Din oras

Asociatia Create.Act.Enjoy are unda verde la “vandalizat” masini – o Dacia 1300, colorata de clujeni pe Bulevardul Eroilor

Incepand de azi, cei de la asociatia Create.Act.Enjoy si-au dat intalnire cu publicul clujean pe Bulevardul Eroilor. Ca element de recunoastere au ales o Dacia alba 1300 si un stand cu spray-uri, acuarele, markere si alte instrumente de colorat. Initiatorul proiectului, Cristian Pascariu, a vrut sa implice comunitatea clujeana intr-un proiect artistic colectiv. Miza lui a fost aceea de vandalizare artistica. Optiunea pentru Dacia 1300 o motiveaza numind masina “simbol national” si, mai ales, masina copilariei. Pentru ca aproape toti cei ce tin de generatia cu cheia la gat au cate o amintire legata de ea, Cristian le ofera acum libertatea de a o desena. Propune construirea unei amintiri comune care sa lege generatii. Parinti, studenti, copii, batrani, toti au sansa de a schimba masina dintr-un obiect utilitar intr-unul artistic. 

Tinerii din cadrul asociatiei Create.Act.Enjoy s-au bucurat de atentia publicului inca de la ora 13, de cand au amplasat masina. Intr-o ora si jumatate atat adulti cat si studenti si copii s-au oprit in dreptul Daciei pentru a o colora. Majoritatea si-au scris numele, altii au desenat chipuri, floricele sau stelute. 

“Am vazut pe Facebook si am venit”, spune Ana Vera, studenta la UMF

 “Proiectul e foarte ingenios pentru ca ofera foarte multa libertate si daca oamenii sunt catusi de putin deschisi inspre arta atunci ei reactioneaza si se implica. Imi place foarte mult chestia asta cu culorile, orice ar fi ele, ca sunt spray-uri, ca sunt acuarele, nu e nimic fix aici, nu e o regula si asta pune in functiune creativitatea fiecaruia. Ma face sa ma simt libera, libera sa ma pot exprima, sa vada cineva steluta mea, care nu a iesit exact cum trebuia”, marturiseste Ana Vera.

De cealalta parte a masinii, unii aleg sa stea confortabil si se aseaza langa ea pentru a putea desena mai bine. In jurul ei se strang si multi copii, unii insotiti de parinti, altii singuri.

“Ana, vezi sa nu-ti murdaresti uniforma”, isi apostrofeaza o mama copila.

Dupa cateva minute, un alt parinte se opreste in dreptul masinii. De indata ce copilul incepe sa deseneze, tatal se apropie si el.

“Eu am avut candva masina de asta, dar in veci nu m-am gandit ca as putea sa o desenez”, zice parintele cu melancolie. “Daca eu n-am putut atunci, macar asta micu’ sa o coloreze acum”, completeaza el. 

Dacia 1300 a fost toata ziua in atentia publicului. Majoritatea trecatorilor si-au scris numele pe ea in timp ce altii au desenat chipuri, floricele sau stelute. 

Unii si-au notat chiar formatia preferata, scriind mare in nuante de rosu: “ACDC”. Copiii au adresat mesaje de dragoste catre dinozauri, “iubti dinozaurii (love dinosaurs)”, iar altii clasicul “fii fericit (be happy)”.

Daca nu si-au scris numele, atunci au preferat sa mentioneze data, ca un moment cheie in istoria masinii care, iata, si-a depasit conditia, devenind obiect de arta prin contributia artistica a comunitatii clujene.

Nici pretul masinii nu a fost uitat, unii estimandu-i valoarea la 100 de euro, pret scris de mai multe ori, in diferite locuri. Astfel, “100 euro”, “KFC”, “Creativ”, “Cluj”, “Smile”, “Bo$$”, “I love Sonia”, “Mama”, “Dragos”, “Sebi”, “Ale”, “Ma cheama Mihai, pe tine?” sunt doar cateva dintre cuvintele scrise pe masina. Treptat, masina a devenit un mozaic de semnaturi, culori, desene, care se amesteca creand un design modern al Daciei 1300.

Evenimentul a fost creat de Asociatia Create.Act.Enjoy in cadrul Comm’on Cluj-Napoca cu sprijinul Fundatiei Comunitare Cluj, a Grupului Pont, al Primariei si al Consiliului Local Cluj-Napoca. Masina se va afla pe Bulevardul Eroilor pana duminica urmand ca membrii asociatiei sa-i gaseasca o destinatie pe masura.

“Dacia Art Project este facut de asociatia Create. Act. Enjoy. Ideea a pornit de la dorinta oamenilor de a fi creativi , de a se exprima liber. Am dorit sa luam un simbol national, Dacia 1300 si foarte multi am avut amintiri placute intr-o masina de genul acesta, foarte multi am mers intr-o vacanta cu ea, a fost masina copilariei, intr-un fel pentru generatia noastra. Asa ca am dorit sa o aducem aici, in centru si sa oferim oamenilor posibilitatea de a se exprima cum doresc. In mod normal nu avem voie sa coloram masini, nu avem voie sa facem nimic in spatiul public, mai mult sau mai putin. Prin urmare, noi oferim oamenilor o nebunie si ideea este sa facem un proiect artistic colectiv, ea e o opera de arta a Clujului, a comunitatii si e facuta pe un canvas, pe o panza nationala. Tot week-endul va fi aici pana seara, inca nu ne-am decis exact ce vom face cu ea dupa aceea”, explica initiatorul proiectului, Cristian Pascariu.

Pentru ca e un proiect de suflet pe care tanarul si-a dorit de cativa ani sa-l puna in aplicare, Cristian spera ca inclusiv adultii sa se piarda in aceasta “nebunie”, dupa cum o numeste el. A colora o masina, inseamna pentru acesta mai ales o posibilitate de a iesi din constrangerile zilnice, o forma de eliberare din acestea

“Cu siguranta o sa iasa ceva frumos. S-au oprit si oameni mai in varsta, s-au oprit studenti, s-au oprit parinti care au inceput sa deseneze impreuna cu copiii. Nu stiu, copiii sunt mult mai dornici sa se exprime, sa se bucure, dar speram ca si adultii sa se elibereze putin din constrangeri si sa “vandalizeze” masina”, spune el zambind.

Proiectul ofera sansa ca, timp de un weekend, trecatorii sa deseneze liberi pe o masina. Pentru ca, asa cum spune si Crina Andriuca, membra a asociatiei Create.Act.Enjoy, majoritatea oamenilor s-au oprit macar o data sa scrie ceva cu degetul prin praful lasat pe masini. 

“Chiar nu ma asteptam, dupa aceea m-am gandit ca fiecare dintre noi, macar o data in viata am scris pe o masina “wash me” sau am facut o steluta sau o inimioara pe praful de pe masina. Asta a fost prima chestie care mi-a venit in minte cand i-am vazut pe oameni cum vin. Mi se pare foarte, foarte tare. Lumea e receptiva, doar intr-o ora, o ora si ceva s-a umplut aproape toata masina si sunt multe maini aici”, povesteste Crina cu entuziasm.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *