Analiza

Ar fi de râs dacă nu ar fi de plâns. 14 provocări pe care consilierii liberali i le-au lansat primarului Emil Boc în 2014 și nu sunt realizate nici acum

În 2014, consilierii liberali, aflați atunci în opoziție cu primarul Emil Boc, au lansat 14 pariuri cu edilul șef. Aceștia erau convinși că pe parcursul anului 2014, primarul nu va face nimic din cele 14 provocări pe care i le-au lansat. Ați fi surprinși dacă vă arătăm că cele 14 pariuri nu au fost realizate nici acum, la patru ani de la acel pariu?

Să luăm pe rând cele 14 pariuri:

1.În 2014, Emil Boc și echipa sa nu va reuși să implementeze niciun studiu de trafic și niciun proiect pentru fluidizarea traficului în zona centrală și pe principalele artere de circulație.
Studiul de trafic a fost făcut, dar nu în 2014, ci doi ani mai târziu. Soluții pentru fluidizarea traficului nu s-au găsit până acum. Singurul lucru care s-a făcut pentru decongestionarea traficului au fost câteva benzi dedicate transportului în comun. Bineînțeles că acestea nu au rezolvat problema traficului.

2. În 2014, primarul Clujului și echipa sa nu va reuși să identifice nicio locație pentru vreun parking în zona centrală și nu se vor începe lucrările pentru nici un parking în zona centrală.
Au trecut patru ani și nu a fost îndeplinit punctul doi.

3. În 2014, deși a alocat 5.000.000 de lei pentru noile parkinguri de cartier, primarul Emil Boc împreună cu echipa sa nu va identifica nicio locație și nu va începe lucrările la niciun astfel de parking; Singurul parking la care se va lucra în 2014 este cel din Mănăștur – str. Negoiu.
Vă mirați foarte tare dacă vă spunem că suntem în 2018 și parkingul Negoiu încă nu este dat în folosință din cauză că lipsește avizul de la Pompieri?
Locații pentru noi parkinguri de cartier nu au fost găsite în 2014, ci peste trei ani. Acum, Primăria are o listă de 10 locații pentru parkinguri noi în cartiere.

4.Deși s-au cheltuit peste 163 milioane lei pentru reabilitarea liniei de tramvai din Cluj Napoca, în acest an nu se vor mai achiziționa tramvaie noi. Din păcate pe linia nouă vor circula doar cele 4 tramvaie noi și numeroasele tramvaie vechi ceea ce va duce, inevitabil, la deterioarea liniei noi. De asemenea, Emil Boc va abandona ideea extinderii liniei de tramvai până în Florești, deși acesta a fost unul dintre proiectele cu care a câștigat în campania electorală pentru primăria Clujului din 2012.
Tramvaie noi nu avem nici în 2018. Există în schimb promisiunea că anul acesta vor fi cumpărate tramvaie noi, dar de promisiuni e plin podul.

5. Deși a plătit 350.000 de lei pentru consultanță privind implementarea în transportul public local a 10 autobuze electrice pe care autoritățile locale au declarat că au intenția de a le achiziționa anul acesta din fonduri elvetiene, nici acest proiect nu va fi finalizat de către primarul Emil Boc și echipa sa.
Bineînțeles că nu avem nici acum autobuze electrice. Avem în schimb promisiunea că anul acesta vor fi cumpărate. La fel ca și în anii anteriori?

6. Deși s-a lăudat la ședința de aprobare a bugetului că în acesta a fost cuprins, la propunerea grupului de consilieri liberali, și studiul de fezabilitate pentru realizarea unui monorail pe albia Someșul, în 2014 Emil Boc și echipa sa nu vor reuși să facă acest studiu.
Nu numai că nu s-a făcut studiul pentru monorail, s-a așternut tăcerea totală peste acest proiect. Se va face în schimb amenajarea malurilor Someșului. Deocamdată, avem câștigătorii concursului de soluții.

7. Deși în 2014 s-au alocat, prin buget, peste 5.000.000 de lei pentru reabilitarea clădirilor din zona centrală, acești bani nu se vor cheltui în acest an din cauza procedurii complicate de finanțare propuse de către municipalitate.
O parte din clădiri au fost reabilitate de către proprietari, după ce au fost supraimpozitați de către Primărie cu 500%. Deci, parțial, punctul 7 a fost îndeplinit.

8.Deși vorbește de peste 2 ani despre reabilitarea zonei Piața Mihai Viteazul și despre realizarea unui parking subteran în această zonă, nici în 2014 primarul Emil Boc și echipa sa nu vor demara acest proiect. Mai mult, vor scoate bani din buzunarele clujenilor pentru a plăti despăgubiri pentru un contract de asociere prost întocmit.
Abia în 2018 au început lucrările de modernizare a Pieței Mihai Viteazul, sub presiunea Centenarului Marii Uniri.

9. Nici în 2014 nu se va finaliza nimic în veșnicele proiecte de Cartiere ale Tineretului, transformate când în parcuri foto-voltaice, când în Centre ale Cinematografiei Mondiale, când în parcele pentru tinerii căsătoriți sau pentru revoluționarii din decembrie 1989, fie că vorbim despre terenurile din Lomb sau cele din Dâmbul Rotund. În schimb, prin procese pe contracte de asociere prost concepute, sau procese pentru promisiuni neonorate, municipalitatea va pierde din patrimoniu ca daune și iar va scoate bani din buzunarele clujenilor pentru a plăti despăgubiri.
Nu există niciun cartier al tineretului, nici locuințe pentru revoluționari, nici Centrul Regional pentru Industrii Creative.

10. Deși a declarat că Centrul Cultural Transilvania este o prioritate, nici în 2014 nu se vor începe lucrările la această investiție.
Nu numai că nu au început lucrările în 2014, nu au început nici în 2018. Și nu există nici măcar nici cel mai mic semn că ar demara anul acesta. Primăria nu a găsit nici măcar investitorul privat pe care îl caută de ani buni. A făcut în schimb o parcare pe locul unde va fi ridicat sediul Centrului Cultural Transilvania.

11. În 2013 primarul Emil Boc a venit în fața Consiliului Local cu un proiect pentru amenajarea dealului Cetățuie. În 2014 nu se vor executa lucrări de amenajare a acestei zone, proiectul rămânând abandonat după reabilitarea scărilor, așa cum s-a întâmplat și cu proiectul de AquaPark din Grigorescu pentru care au fost alocați 1.000.000 ron în 2013.
Amenajarea Cetățuiei a rămas un proiect nerealizat nici acum, la patru ani distanță de la pariul liberalilor cu primarul Emil Boc.

12. În 2014 Emil Boc și echipa sa nu va reuși să înceapă lucrările la Complexul de Agrement str. A. Vaida Voevod pentru care în 2013 au fost alocați 2.000.000 lei, iar în 2014 alte 2.300.000 lei. De asemenea nu va reuși să realizeze nici patinoarul permanent pe care s-a lăudat că l-a bugetat la propunerea consilierilor liberali.
Lucrările la complexul de agrement (baza sportivă) au fost încheiate între timp, dar patinoarul permanent nu există nici acum.

13. Număr cu ghinion: nici în 2014 nu se va finaliza Planul Urbanistic General și nu va fi supus spre aprobare Consiliului Local deși, pe tot parcursul anului 2013, consilierii locali au venit cu propuneri și amendamente.
Planul Urbanistic General a fost adoptat la sfârșitul anului 2014. Consilierii locali au pierdut punctul 13 din lista de pariuri cu primarul. Număr cu ghinion! Totuși, Planul Urbanistic General are hibe, dovadă fiind numărul mare de plângeri al cetățenilor, ca urmare a situațiilor aberante – au fost „confiscate” terenuri pentru a fi transformate în zone verzi, s-a aprobat construirea de drumuri care trec prin casele oamenilor, se construiesc în continuare blocuri între case etc.

14. La sfârșit am lăsat pariul numărul 14: Emil Boc – primarul Clujului nu va fi în 2014 nici democrat și nici liberal. Dacă el ar fi democrat și liberal ar reuși să impuna hotărâri de consiliu local fără pumnul celor 14, fără acest abuz de majoritate. Ar ști să organizeze și răbdarea să participe la dezbateri democratice în Consiliul Local, să negocieze, să țină cont de amendamentele opozitiei și să dovedească că e în primul rând un bun administrator și manager. Dar atâta timp cât se va ascunde dupa votul celor 14 va fi cel mult “populist”, nici măcar “popular”.

Vom reveni cu punctul de vedere al conducerii Primăriei Cluj-Napoca, cu soluțiile referitoare la aceste proiecte care nu sunt făcute nici la patru ani de la provocarea lansată de liberali.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *