In vizor

Aproape 5.000 de elevi clujeni susțin Bacalaureatul

Examenul de maturitate a început astăzi, cu proba orală de Limba Română, în toate centrele de Bacalaureat din țară. La nivelul județului Cluj, Inspectoratul Școlar a estimat în jur de 5000 de candidați înscriși în cele peste 60 de centre de examen. În total, la nivel național, Ministerul Educației anunța un număr de 135.655 de absolvenți de liceu – 116.37 din promoția actuală și 19.618 din anii anteriori. 

Bacalaureatul a început luni, cu proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română (proba A).

Potrivit calendarului aprobat prin Ordin de Ministru, proba va continua marţi şi va fi urmată de evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, miercuri şi joi.

În zilele de 7, 10 şi 11 iunie este programată evaluarea competenţelor digitale (proba D), iar în 12 – 13 iunie se va desfăşura evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională (proba C).

Subiectele pentru examenul oral de Limba română și Limba maternă sunt elaborate de Ministerul Educației, prin Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare, şi “cuprind texte literare și nonliterare, funcționale și nonfuncționale, cu un grad de complexitate care permite tratarea lor integrală în maximum 10-15 minute“, precizează Ministerul.

Rezultatele la examenele orale de Bacalaureat nu sunt exprimate prin intermediul notelor sau prin calificative admis/respins, ci prin stabilirea nivelului de competență corespunzător grilei aprobate la nivel național: experimentat/avansat/mediu.

În situația în care un absolvent de liceu refuză să răspundă sau să rezolve subiectele propuse la una dintre probele orale de limbă sau la proba digitală, “se consideră că acesta nu a susținut proba”, precizează MEN.

Examenele orale și cele de competențe digitale sunt monitorizate audio-video.

Nu este permis accesul candidaților în sălile de examen cu manuale, dicționare, notițe, însemnări sau orice materiale care ar putea fi folosite pentru rezolvarea subiectelor. De asemenea, este interzisă intrarea în examen cu telefoane mobile, cu căști sau cu orice mijloc electronic de calcul/comunicare. Iar elevii care încalcă regulile și intră în examen cu materiale interzise sunt eliminați din sală, “indiferent dacă materialele interzise au fost folosite sau nu”, avertizează Ministerul Educației.

Conform datelor publicate de Inspectoratul Școlar Județean Cluj, la nivelul municipiului Cluj-Napoca funcționează un număr de 45 de centre de examen, iar la nivelul întregului județ sunt deschise un număr de 64 de centre de examen. Numărul total al elevilor înscriși la examenul de Bacalaureat, la nivelul județului Cluj, este de cca 4.784 de elevi. 

De asemenea, în Cluj sunt funcționale trei centre zonale de evaluare în cadrul Colegiului Tehnic De Transporturi „Transilvania” Cluj-Napoca, a Colegiului Tehnic de Industrie Alimentara „Raluca Ripan” Cluj-Napoca și a Colegiului Tehnic Energetic Cluj-Napoca.

 

sursa foto: dej24.ro

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *