Eveniment

Aplicatia de smartphone care depisteaza HIV-ul si sifilisul in doar 15 minute

O echipa de cercetatori din Columbia a dezvoltat o aplicatie de telefon care analizeaza mostre de sange si poate depista HIV-ul si sifilisul in doar 15 minute.

Aplicatia creata de expertii de la Universitatea Columbia analizeaza sangele prelevat cu ajutorul unui dispozitiv atasat prin USB la smartphone si care are un ac cu ajutorul caruia se inteapa degetul, informeaza Daily Mail. Kit-ul, care se poate atasa si la calculator, actioneaza la fel ca un test de laborator si poate da diagnosticul in doar 15 minute, lucru care poate salva milioane de vieti din intreaga lume.

Dispozitivul este de aproximativ 540 de ori mai ieftin decat aparatura de laborator speciala si a fost deja testat pe pacienti din Rwanda, in timpul unui studiu pilot, potrivit sursei citate. Cercetatorii l-au creat la dimensiuni mici, cat sa incapa intr-o mana, iar energia necesara pentru functionare este preluata din smartphone.

„Aceasta posibilitate poate transforma felul in care serviciile de sanatate sunt oferite in toata lumea”, a declarat profesorul Samuel Sia, de la Universitatea Columbia.

Productia kit-ului revolutionar va costa aproximativ 30 de euro, in comparatie cu 14.000 de euro, cat costa aparatura speciala de laborator.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *