Analiza

Apartamentele din Cluj-Napoca se îndreaptă vertiginos spre 2 500 de euro/mp

Cu toate că, la Cluj, „calitatea vieții” este la cote înalte doar în Centru, ea e plătită scump în toate zonele orașului, chiar și în Mănășturul plin de gunoaie și de paragină, în Mărăștiul supraaglomerat, în Bună Ziua lipsită de infrastructură, în Soporul noroios ș.a.m.d.

Politica strălucită de PR pe care o practică Primăria de ani de zile (cu promovarea proiectelor de modernizare cu mult înainte de a se realiza, în paralel cu festivalizarea urbei) a dus la prețuri imobiliare (și nu numai) pe care clujenii de rând cu greu și le mai permit.

Potrivit celui mai recent raport asupra pieței, realizat de imobiliare.ro pentru ultimul trimestru al anului trecut, la nivel național, cel mai semnificativ avans trimestrial al prețurilor, de 5%, a fost consemnat la Cluj-Napoca. Brașovul, unde prețurile au crescut cu 3,7%, este pe locul II în clasamentul scumpirilor.

În urma acestor scumpiri, Cluj-Napoca ocupă în continuare prima poziție în topul prețurilor imobiliare piperate, cu o medie de 2.060 de euro pe metru pătrat util, la o distanță detașată de București (cu 1.640 de euro pe metru pătrat), cele două orașe fiind urmate de Brașov (1.430 de euro pe metru pătrat) și Constanța (1.380 de euro pe metru pătrat). Pe locul al cincilea în top se situează Timișoara (cu 1.340 de euro pe metru pătrat).

Comparativ cu perioada similară a anului anterior, datele imobiliare.ro ne arată că „cel mai semnificativ avans a avut loc în Brașov (+16,9%), marje de creștere de două cifre fiind consemnate și în Cluj-Napoca (+13,6%), București (+11,7%), Constanța (+10,6%) și, respectiv, Craiova (+10%). Pe următoarele locuri în topul scumpirilor se află Oradea (+9,5%), Iași (+8,7%), Ploiești (+7,9%), Brăila (+6,8%), Galați (+6,3%) și, respectiv, Timișoara (+5,5%).

Comparativ cu doi ani în urmă, cea mai mare diferență de preț, respectiv +23,7%, poate fi observată în Brașov, în vreme ce Cluj-Napoca se situează pe poziția secundă în clasament, cu 22,2%, iar Capitala ocupă poziția a patra, cu +17,8%, după Craiova (+18,7%).”

Statisticile imobiliare.ro ne arată, în buricul târgului Cluj-Napoca, prețuri medii de aproape 2500 de euro/mp. „Calitatea vieții” din Centru costă scump, dar foarte scumpe sunt apartamentele și în cartiere, unde „calitatea vieții” e greu de întâlnit:

„În orașul de pe Someș, apartamentele scoase la vânzare în zona centrală și cea ultracentrală costă, în medie, 2.455 de euro pe metru pătrat util, după ce au consemnat un avans trimestrial de 3,9% și unul anual de 12,8%. În arealul semicentral, o locuință la bloc are o valoare medie de listare de 2.208 euro pe metru pătrat (+4,6% la trei luni și, respectiv, +15,2% la 12 luni).

În cartierele mărginașe ale orașului, pretențiile vânzătorilor se situează la 1.903 de euro pe metru pătrat util, în creștere cu 5,7% față de cele trei luni anterioare și, respectiv, cu 13,5% față de perioada similară din 2020.”

Prețurile exagerat de mari fac ca la Cluj proprietarii să stea mult timp cu apartamentele pe piață. La nivel național, cea mai îndelungată perioadă de vânzare a fost înregistrată în Cluj-Napoca – 84,5 zile (în scădere de la aproximativ 86,5 zile în urmă cu 12 luni).

Cu toate că apartamentele se vând greu, proprietarii clujeni sunt dispuși să lase puțin din preț – marja de negociere înregistrată de specialiștii imobiliare.ro la Cluj-Napoca a fost de 3%. La un apartament de 2 camere, de 100 000 de euro, 3% înseamnă 3000 de euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *