Din oras

Aparatură cinematografică de 400.000 EURO pentru un laborator în Buftea de Cluj. Drumul de acces încă nu este gata

Primăria cumpără aparatură pentru realizarea de laboratoare de creație în Centrul Regional de Excelență pentru Industrii Creative (CREIC), cunoscut și sub numele de Buftea de Cluj, deși încă mai este de lucru la drumul de acces cu patru benzi. Investitorii care vor dezvolta afaceri în spațiile din Lomb vor folosi un drum improvizat, cu o singură bandă, îngust și neasfaltat pe alocuri. Să nu uităm că din 2013 de când au început lucrările, atât pentru drum cât și pentru construirea imobilelor au fost cheltuiți bani suplimentari din cauza alunecărilor de teren.

Astăzi a fost publicat anunțul pentru licitația privind cumpărarea de aparatură video și cinematografică pentru dotarea laboratorului „CGI & VFX” din cadrul proiectului „Cluj Future of Work” – 3 loturi. Practic, în CREIC va fi realizat un laborator pentru susţinerea dezvoltării unor noi produse şi servicii în industria CGI & VFX (Computer Generated Imagery & Visual Effects). Valoarea aparaturii care urmează să fie achiziționată este de 1.980.960 lei (aproximativ 400.000 euro).

“Având în vedere obiectivele proiectului Cluj Future of Work, finanţat prin UIA-URBAN INNOVATIVE ACTIONS, respectiv promovarea unor “specializări inteligente” în sprijinul industriilor cu potenţial de exploatare a creativităţii, precum şi pentru dezvoltarea unor servicii conexe pentru susţinerea competenţelor necesare tranziţiei la locul de muncă, s-a analizat impactul pe care l-ar putea avea infrastructurile suport pentru dezvoltarea unor noi produse şi servicii, precum şi pentru desfăşurarea unor activităţi de testare şi validare industrială a noilor produse şi servicii, dar şi a proceselor automatizate. În contextul evidenţiat mai sus, se propune crearea şi dotarea unui laborator pentru susţinerea dezvoltării unor noi produse şi servicii pe lanţul de valoare în industria CGI & VFX (Computer Generated Imagery & Visual Effects)”, scrie în caietul de sarcini.

Pentru dotarea laboratorului vor fi cumpărate după cum urmează: mobilier și hardware pentru studiouri CGI/VFX; stații de lucru animație și VFX; pachet hardware și software pentru studioul de StopMotion; pachet hardware pentru HDRI & Stereoscopic Environment.

Aceasta este a doua licitație pe care o organizează Primăria în ultima perioadă pentru realizarea de laboratoare în Lomb. În februarie, a fost publicat un anunț pentru trei laboratoare în vederea modernizării industriei mobilei din Cluj-Napoca. Fiecare din cele trei laboratoare costă aproximativ 2 milioane lei și va avea în dotare echipamente pentru testarea pieselor de mobilier și calculatoare.

Administrația publică locală vrea să facă aceste laboratoare deși drumul de acces spre Buftea de Cluj nu este gata. Deși are o lungime de doar 1,6 kilometri, iar lucrările au început în 2015, cu termen de finalizare finalul anului 2015, nici în 2020 nu s-a reușit încheierea lucrărilor.

La două luni de la deschiderea șantierului lucrările au fost oprite din cauza alunecărilor de teren din amonte, pe o porțiune de 300 de metri. Reprezentanții Primăriei au spus atunci în 2015 că vina este a proiectantului, care a precizat în proiectul tehnic că nu este nevoie de lucrări de consolidare, deși studiile geo arătau clar că este nevoie de așa ceva.

„Întreaga zona geografică unde ne aflăm este o zonă cu riscuri punctuale de alunecări și aceste lucruri au fost relevate în studiile geo însă proiectul livrat de proiectant nu prevedea anumite lucrări de consolidare care iată se impun acum”, declara Oana Buzatu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca, în 2015, imediat după ce au apărut alunecările de teren.

În Lomb, funcționează atât CREIC cât și centrul de sprijinire a afacerilor TEAM. Anul trecut, porțiunea de teren pe care au fost construite imobilele TEAM a fost afectată de alunecări, astfel că pereții unor clădiri s-au fisurat, iar parcarea a fost distrusă complet. A fost nevoie de fonduri suplimentare pentru remedierea problemelor apărute.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *