In vizor

Angajatii Inspectoratului de Stat in Constructii au prosperat in 2013. Cei mai "intreprinzatori" isi tin salariile la secret

Scris de 2,985

Salariatii Inspectoratului de Stat in Constructii (ISC) Nord-Vest Cluj se pot lauda ca au avut anul trecut salarii mari, astfel ca si-au achizitionat case si terenuri, au deschis conturi in banci si au incasat bani din chirii. In cateva cazuri, cum ar fi al lui Ioan Berchisan, sef al serviciului in anii trecuti, tranzactiile sunt uriase, insa venitul obtinut in cadrul institutiei e secret, fiind notat in declaratia de avere doar “conform fisei fiscale”.

Laurentiu Ruen, inspector-sef regional al ISC Cluj are mai multe terenuri si imobile decat casutele prevazute in declaratia de avere. El a mostenit in 2013 un apartament de 52 de metri patrati in Cluj-Napoca. Ruen si-a mai cumparat doua apartamente si o casa si mai are inca o casa mostenita, toate in Cluj-Napoca. Este detinatorul a sase terenuri in Cluj. Declaratia sa de avere mai cuprinde bijuterii achizitionate intre 1991 si 2001carora nu le-a precizat insa valoarea. Tot in 2013, seful ISC Cluj a vandut si a instrainat prin partaj doua bunuri imobile a caror natura nu se intelege din declaratia de avere, insa pentru unul a primit 44.000 de euro. De asemenea, Ruen si-a deschis anul trecut si un cont bancar in valoare de 14.599 de euro. Venitul obtinut in cadrul institutiei in 2013 a fost de 48.987 de lei, adica 4.082 de lei lunar, al care s-au adaugat 9019 lei (sau euro, nu a precizat unitatea de masura in declaratia de avere) obtinuti din inchirierea unui spatiu pe Calea Motilor.

Dan-Leonard Subtirica, inspector-sef  judetean al ISC Cluj a avut in 2013 un venit de 57.984 de lei, adica 4.832 de lei lunar. Si sotia sa, Ligia Ileana Subtirica are activitate in cadrul institutiei, pentru care anul trecut a primit 1.489 de lei, pe langa salariul primit de aceasta de la primarie, pentru activitatea de arhitect-sef  suma de  65.613 de lei, adica 5.467 de lei lunar. Cei doi detin un apartament de 87 de metri patrati si o casa de 100 de metri patrati in Cluj-Napoca, achizitionate in 1993, respectiv 1991, doua masini, un Opel si un Volkswagen Golf. De asemenea, Dan-Leonard Subtirica si-a mai notat in declaratia de avere un pian Wiena 1955 si obiecte vechi, carti si documente din familie care in 1995 valorau 7.000 de euro.

Dorin Badea, inspector in constructii in cadrul institutiei clujene si-a deschis in 2013 un credit de 90.000 de lei. Salariul sau pe anul trecut a fost de 36.759 lei, adica 3.063 de lei pe luna.

Ioan Berchisan, de asemenea inspector al ISC Cluj, fost sef al inspectoratului in anii trecuti a achizitionat in 2013 un teren intravilan de 800 de metri patrati in Cluj-Napoca, alaturandu-se celorlalte patru terenuri pe care acesta le detine in Turda, intre 153 si 8.800 de metri patrati. Tot anul trecut, Berchisan si-a cumparat si o casa in Cluj-Napoca, de 214 metri patrati. El mai are o casa si un spatiu comercial in Turda, plus un apartament in Cluj-Napoca. In 2014, inspectorul si-a deschis un cont de 113 euro si un fond de investitii in valoare de 48.544 de lei. Pe langa acesta, el mai are un depozit bancar de 200.000 de euro, deschis in 2009. Ioan Berchisan si-a notat la veniturile obtinute in cadrul institutiei doar “conform fisei fiscale”, apoi a mentionat obtinerea in 2013 a 4.800 din inchirieri si 3.000 din “cereale si animale”. In plus, a notat ca sotia sa, Marcela Berchisan a obtinut 200.000 de euro din “imprumut si donatii, vanzari indirecte”.

Nici Radu Danut Cosma,  tot inspector al institutiei, nu si-a notat salariul obtinut de la ISC, nici banii obtinuti din expertize judiciare sau inchirieri de apartamente si spatii comerciale. Acesta detine 6 terenuri in Floresti, Sacalaia si Bontida, o casa si un apartament in Floresti, precum si un apartament si un spatiu comercial in Cluj-Napoca. Cosma are doua automobile cumparate in 2010, Skoda si Suzuki, precum si bijuterii de 25.000 de lei. Mai are un depozit bancar de 90.000 de euro si un fond de investitii de 4.200 de lei.

Inspectorul de specialitate Maria Craciunas si-a notat, conform legii, venitul pe 2013, acesta fiind de 40.400 de lei, adica 3.366 de lei lunar. A mai primit 19.000 si din evaluari imobiliare pe care le-a realizat prin PFA, activitate “in curs de suspendare”, dupa cum a notat in declaratia de avere. Ea a mai mentionat un contract de inchiriere a unui spatiu, fara sa noteze suma primita. Craciunas detine patru terenuri in Campenesti si Corpadea, un apartament in Cluj-Napoca de 240 de metri patrati si o casa in Corpadea, o masina Toyota Rav4 si un credit de 30.000 de euro scadent in 2024.

Nicolae David, inspector in constructii in cadrul institutiei si-a deschis in 2013 un cont bancar de 17.000 de lei, pe langa celelalte trei mai vechi, cu sume intre 32.000 si 136.000 de lei. El mai detine un teren si o casa de vacanta in Rasca, un apartament in Cluj si un automobil Volkswagen Golf cumparat in 2000. Salariul primit de la ISC a fost de 43.000 de lei, adica 3.583 de lei.

Oana Cristina Petruta, consilier juridic in cadrul ISC a primit un salariu de 38.217 lei. Ea detine doua terenuri in Cluj-Napoca si Apahida, un apartament si o casa la Cluj-Napoca si un alt apartament in Bucuresti, precum si doua autoturisme, Skoda si Volkswagen.

Maria Turc, referent de specialitate la ISC Cluj a achizitionat in 2013 un teren intravilan in Cluj-Napoca, de 500 de metri patrati. Ea mai detine, alaturi de sot, inca unul , de 497 de lei, plus inca doua, unul la Belis si celalalt la Saulia de Campie. Familia mai are o casa in Cluj-Napoca, una la Apoldu de Sus si una de vacanta la Belis. In 2012, cei doi au cumparat doua masini, un Renault si un Nissan. Salariul Mariei Turc a fost de 21.300 de lei, adica 1.775 de lei lunar.ULTIMA ORĂ

 • Acum 4 hours Vocea ta
  CLUJ-NAPOCA, VÂNDUT DE BOC. CLUJENII ALUNGAȚI DIN PROPRIILE PARCURI ȘI PIEȚE. Zice organizatorul mizeriei de Târg de Crăciun din Piața Unirii: ”Nu vă integrați” și alungă Asociația NUCA din spațiul public. Că doar a dat trei lulele, trei surcele la buget, e stăpân!
 • Acum 6 hours Editorial
  A minți și a fura constituie avantaj la angajare, la numirea în funcții, la cățărarea pe scara profesională și socială. Imposture este dorită, că poate fi controlată
 • Acum 8 hours Politica
  ÎNCĂ O MITĂ SALARIALĂ PENTRU BUGETARI: La ”Prima de Osânză” se mai dau 10 procente majorări salariale. Punctul de pensie se majorează cu 12,5%. Să aibă nesimțiții de cumetrie, pensionari de lux ai statului interlop român și pensie majorată, și salariu majorat
 • Acum 21 hours Vocea ta
  URBANISM DE CUMETRIE: ”Solicităm ca  Primarul Emil Boc să își ceara scuze public față de petent pentru că mai mulți ani nu i-a răspuns în scris în legatură cu hotărârea luată și nu l-a primit în audiență”
 • Acum 23 hours PubliNews
  The magic of giving: cumpără cadourile perfecte pentru cei dragi și câștigă premii uimitoare la Iulius Mall Cluj
 • Acum 1 day FOTOGRAFILA
  Încă un deștept din partidul lui OSĂ: Patinoar la Florești cu copacii înglobați în gheață. Care OSĂ înghețe și, prin urmare, OSĂ fie tăiați la anul că s-au uscat
 • Acum 1 day Rautacisme
  S-a dat cu gazon rulat să se acopere mântuiala lucrărilor de pe treptele de pe care Emil Boc ne va arăta mândria de a fi român
 • Acum 1 day FOTOGRAFILA
  “Doreii” municipalităţii în Oraşul de 5 muşchi prea încordaţi ai lui Boc
 • Acum 1 day Politica
  Stoltenberg: „NATO este pregătită să apere fiecare centimetru de teritoriu aliat” (…) „Cu toţii plătim preţul pentru războiul Rusiei împotriva Ucrainei, dar preţul nostru este în bani, în timp ce ucrainenii plătesc cu sânge”
 • Acum 1 day Analiza
  Achimaş Cadariu crede că noi am uitat cum au fost trataţi bolnavii de cancer în pandemie şi-şi face publicitate politică cu “umanitatea” faţă de refugiaţii ucraineni
 • Acum 1 day Politica
  Gabriela Firea despre certificatele de virginitate: “Un barbarism”
 • Acum 1 day Politica
  Demisie din Consiliul Județean Cluj
 • Acum 1 day Politica
  Sondaj CURS: PSD conduce detașat, PNL, dublu față de AUR. PNL plătește costurile guvernării, minciunile pe care s-a cățărat la guvernare
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE