Uncategorized

ANALIZA. Judetul Cluj in ultimii 10 ani: aceeasi viziune, aceleasi planuri vechi

Continuam cu seria de analize ce nu s-au mai efectuat niciodata in presa locala. Luam la purecat bugetele orasului si ale judetului din 1993 pana astazi, pentru a ne lamuri de ce Clujul a evoluat atat de putin in ultimii 20 de ani, desi are semnificativ mai multe resurse. E vorba de incompetenta administratorilor publici, e vorba de resurse prost dramuite sau de timpuri in care Clujul a fost blocat la nivel politic? In ultimii 10 ani, auzim de aceleasi planuri de dezvoltare, dar nimeni nu prezinta nicio strategie noua pentru evolutia judetului.

Nu stim daca vom rezolva ceva cu aceste analize, dar, cu siguranta, ele nasc multe intrebari…
In zece ani bugetul, Consiliului Judetean a crescut de zece ori. Prioritatile sunt insa aceleasi. Judetul are mult mai multi bani in 2013, cu toate acestea “grosul” se duce in aceleasi directii ca si in 2003: transporturi, asistenta sociala, invatamant si cultura.

Fata de 1993 posibilitatile sunt mult mai vaste, cu toate acestea nu au intervenit mari schimbari in domeniile de dezvoltare.
Alesii judeteni aveau de facut in 2003 planuri pentru un buget de 88,4 milioane de lei, mai putin decat s-a alocat in 2013 pentru transporturi sau asistenta sociala. In urma cu 10 ani, directiile de dezvoltare principale erau reprezentate de transporturi, care au primit cei mai multi bani atunci – peste 25 de milioane de lei; asistenta sociala cu 17 milioane de lei, invatamantul cu aproape 15 milioane si cultura cu 10,5 milioane.

In 2013, aceleasi domenii primesc 130 de milioane de lei,  113 milioane, 49 de milioane, respectiv 31 de milioane. Cel mai putin avantajate atat de bugetul de acum un deceniu, cat si de cel actual, sunt agricultura – in ciuda faptului ca 2012 a fost unul dezastruos din cauza secetei – dar si sanatatea, care anul acesta primeste 6,5 milioane de lei.

Vesnicul aeroport si eternele drumuri judetene

Fostul presedinte de Consiliu Judetean, Marius Nicoara, cel care a condus Clujul intre 2004 si 2008, spune ca in urma cu 10 ani parcurile industriale, aeroportul, drumurile judetene si retelele de apa-canal erau problemele cele mai arzatoare.

“Am facut in asa fel incat sa atragem investitori din mai multe domenii, de aceea am construit trei parcuri industriale. Am dus apa in Campia Transilvaniei, in Mociu, Frata si in toate celelalte localitati care nu erau racordate. Am legat toate drumurile comunale de cele judetene si nationale si nu am mai avut niciun drum neasfaltat. Cea mai mare reusita a fost cresterea numarului de pasageri pe Aeroportul International de la 200.000 la un million. Am construit terminale noi, am avut viziune. Cu bani putini am reusit sa facem foarte multe. E adevarat, am beneficiat si de fonduri europene si credite pe care le-am restituit esalonat”, a spus Nicoara.

In opinia fostului presedinte de CJ, sumele mult mai mari acordate in 2013 ar trebui sa duca la rezultate extraordinare.

“Trebuie sa se mizeze in continuare pe crearea de locuri de munca, pe dezvoltarea de parcuri industriale noi. Trebuie refacuta infrastructura de la sate pentru a se putea dezvolta si acolo activitati economice. Trebuie finalizata cat mai repede pista de 3.500 de metri, ca altfel aeroportul ramane in urma”, a mai spus Nicoara.

In 2013, Aeroportul International Cluj-Napoca va incasa de la CJ suma de 61 de milioane de lei.

Desi in urma cu 10 ani a reprezentat un segment important pentru judet, agricultura  primeste cea mai mica suma din buget: putin peste 200.000 de lei. Asta in conditiile in care fermierii si agricultorii s-au plans tot anul trecut de productia proasta. Vremea nefavorabila a facut ca recoltele sa fie minime si nici predictiile pentru 2013 nu arata mai bine.

In judetul Cluj, fie ca analizam dezvoltarea la o distanta de 10 sau de 20 de ani, lucrurile par sa nu se schimbe deloc. Judetul are aceeasi viziune pe care o avea dupa caderea regimului communist, iar in prezent nu exista niciun plan de dezvoltare pe termen lung in afara de „clasicul” aeroport si de carpirea permanenta a drumurilor judetene.

 

Foto: stiridecluj.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *