Analiza

ANALIZĂ: Cum ”OSĂ” avem la Paștele Cailor patru spitale noi-nouțe la Cluj. ALBA-NEAGRA cu promisiuni: ”Asta are, asta n-are… spitale regionale”

O necesară analiză asupra minciunilor Boc-Tșe cu privire la spitalele pe care ”osă” le aibă Clujul (undeva, conjugat la viitor), face Szakats Istvan pe pagina de Facbook Clujul Civic, pe marginea materialului publicat de Ziar de Cluj: ”Prin urmare, cele patru spitale, care s-ar fi construit în patru ani la Cluj, erau trei: nici unul și ce mai vrei? Spitalul de Copii din Cluj NU ARE FINANȚARE prin PNRR”, în care se devoalează pentru prima dată că s-au visat cai verzi pe pereți sau, mai grav, administrația locală a mințiti cu nerușinarea-i caracteristică, vânzând gogoși investiționale.

Prin urmare, aprofundând ce există ”scripta manent” în PNRR, vedem că: ”Se dezumflă încă o cacealma marca Boc-Tișe, și anume aia cu patru spitale “prinse” în PNRR – o expresie care, precum ne amintim, s-a tradus deja în “cam o șasime de buget, din împrumuturi” în cazul metroului și în “nici vorbă” în cazul centurii. Dacă metroul clujan a intrat la spital, acum e rândul spitalelor ctitorite din PNRR să se facă și ele de metrou.

Nu vă speriați, „osă” înceapă să se facă ceva din PNRR pe partea de sănătate și la Cluj. Dar în niciun caz 4 spitale.  Iar cea mai mare ironie nu este că Clujul “nosă” ctitorească 4 spitale mari și late și noi. Cea mai mare ironie este că în mai marea schemă a lucrurilor, PNRR  tocmai încearcă să repare damage-ul dat întreg sistemului medical din România, chiar de guvernul ghidonat de primarul pardon premierul Boc în 2010 – când cu desființarea spitalelor în toată țara. Acum le-ar reînființa, dar… să nu punem căruța în fața cailor.

Detalii.

Să-i ascultăm prima dată pe dealerii noștri locali de „osă”.

  • ”Demersurile făcute de către mine la nivelul prim-ministrului și a europarlamentarilor s-au concretizat prin finanțarea Spitalului de copii cu suma de 150 de milioane de euro.” – declara Tișe în mai 2021.

Bam! Doar că din păcate (precum o să vedeți imediat) de fapt nu era nimic „concretizat” atunci – precum nu e „concretizat” nici azi. Niciun șfanț. Declarația e doar (încă) un superbullshit marca Tișe. Apoi,

  • „Pe infrastructura spitaliceasca, as vrea sa tineti cont ca, dincolo de cele doua proiecte pe care le are Consiliul Judetean, Centru de Transplant de pe Babes si Spitalul Pediatric Monobloc din Borhanci, unde avem si noi HUB-ul educational, doua spitale care sunt cuprinse pe lista PNRR, mai sunt doua mari obiective unde Primaria s-a implicat total in sprijin si le sustine, este vorba despre Centrul de Neurochirutgie, cel pe care profesorul Florian il face in Cluj-Napoca si in Lomb, acolo unde noi am alocat teren, in domeniul Oncologie, sunt toate aceste proiecte cuprinse pe lista PNRR sau a Programului Operational Sectorial pe Sanatate, cum este Spitalul Regional de Urgenta din Floresti. Acum se finalizeaza proiectarea” – zicea Boc în iunie 2021.

Doar că din păcate, precum o să vedeți, tot ce a existat în realitate, și există și azi, e o listă de 49 propuneri de proiecte pe toată țara, băgate la vrac în PNRR pe modelul „hai să treacă asta, și după aia vedem cine ce înșfacă”.

În lista de 49 proiecte propuse (nu și aprobate) spre finanțare, Clujul apare de 4 ori:

– la poziția. 16. Centrul Regional de Boli Cerebrovasculare și Neurochirurgie, Cluj – spital nou

– la poziția 24. Centrul de transplant multiorgan, Cluj – spital nou

– la poziția 28. Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare „Nicolae Stănicioiu” Cluj-Napoca – secție nouă, și

– la poziția 40. Spitalul Pediatric Monobloc, Cluj – spital nou.

Dar, din păcate, asta nu înseamnă o mai mare „concretizare” decât gen:

– „băă, ia bagă și tu acolo spitalu ăla de copii pă listă”

– „gata șefu. La buget cât pun?”

– „150 mileoane. Ai băgat?”

– „da șăfu”

– „bun, amu hai rapid cheamă presa să-i fac și pă ăia cu un ”am concretizat”.

Acum, după un an, iese la iveală și această cacealma. Nu puteai să „concretizezi” tu nimnica, Aline – că pentru aia trebuia aplicată o Hotărâre de Guvern care să fi adoptat o metodologie cu niște criterii de selecție într-însa. Și ce să vezi? Din toată înlănțuirea asta nu există nimic, nici azi.

Tot ce există, este ciotul primului pas – o propunere de metodologie –  ea nefinalizată și abea scoasă în consultare publică. Și pe care, prin spate, voi tocmai dați o megabătălie acolo în coaliție, voi și PeSzeDe, nu că n-ai ști Aline.

Dar hai să vedem ce conține acest draft de Metodologie de selecție.

  • Conform Art. 1. se vor finanța „minim 25 de investiții în infrastructura spitalicească publică nouă din lista de 49”. Alese pe 8 criterii, precum urmează:
  • Criteriul Nr. 1. (Interes Național/Regional/Local): Investiție de interes național: 10 puncte, Investiție de interes regional: 5 puncte, Investiție de interes local: 2 puncte;
  • Criteriul Nr. 2. (Patologie primară): Cardiologie și chirurgie cardiovasculară: 10 puncte, Oncologie: 10 puncte, Pediatrie / Neonatologie: 10 puncte, Boli infecțioase: 10 puncte, Psihiatrie: 10 puncte, Alte patologii: 0 puncte,
  • Criteriu Nr. 3. (Bugetul investiției, Euro fără TVA): 0-150 milioane Euro: 20 puncte, 151-206,87 milioane Euro: 5 puncte;
  • Criteriu Nr. 4. (Factor de corecție punctaj): Spital Regional în județ: – 15 puncte, altă investiție majoră în domeniul investiției, în localitate, pentru care se face aplicația de finanțare: – 5 puncte;
  • Criteriul Nr. 5. (Centru universitar medical: București, Iași, Cluj, Mureș, Timiș; Dolj): investiția este situată într-o localitate a unui centru universitar medical: 1 punct, investiția nu este situată într-o localitate a unui centru universitar medical: 5 puncte;
  • Criteriul Nr. 6. (Maturitate proiect / etape proiect): existența dreptului de proprietate sau a altui drept asupra terenului care permite realizarea lucrărilor de construcții, confirmat prin înscrierea ca atare în cartea funciară: 5 puncte, existența certificatului de urbanism și a avizelor și acordurilor necesare în cadrul procedurii de emitere a autorizației de construire: 10 puncte;
  • Criteriul Nr. 7. (Număr paturi spitalizare continuă din cadrul investiției): < 50 paturi: 1 punct, 51-150 paturi: 3 puncte, 151-300 paturi: 5 puncte, 301-400 paturi: 7 puncte, >400 paturi: 9 puncte;
  • Criteriul Nr. 8. (Eficiență energetică aproape zero, NZEB): respectă cerințele de eficiență energetică aproape zero (NZEB) conform legislației naționale: 2 puncte, respectă cerințele privind necesarul de energie primară cu cel puțin 20 % mai mic decât cerința pentru clădirile al căror consum de energie este aproape egal cu zero (NZEB-20%), conform legislației naționale: 5 puncte.

Buuun. Și acum. Puteați să știți dumneavoastră, distinși dileri ai drogului „osă”, prin 2021, că în acel sistem de punctaj care va deriva în viitor din acest draft, toate cele 4 proiecte ale Clujului vor ajunge între cele finanțate? Nuuuuu.

Oof, dar puteați să ne-o spuneți fix așa și atunci, dragilor. Nu era nicio rușine , Aline. Nu era nicio rușine, Emile. Că nu putea ști nime’. Na, da’ nu-i bai, noi tot vă iubim, copilașii noștri roșii-n obrăjori, haidați încoaci, giuuugiu mugiu.

Acestea fiind lămurite,  hai să trecem la partea cu adevărat delicioasă. Prin 2010-11, guvernul liberal condus de Emil Boc desființa 67 spitale. Argumentul includea: “România are cea mai mare densitate de paturi de spital la mia de locuitori din UE” – și pe atunci cam așa și era, deși discuția despre calitatea serviciilor medicale e mai complexă. Guvernul pretindea că așa o să fie mai mulți bani per pat rămas. Enfin.

Știm ce-a urmat. Ca efect direct al desființărilor, oamenii de prin sate au început să se transhumeze, cu anii și deceniul, către spitalele din marile orașe. Pe banii lor de la țară.

După 8 ani de la Marea Demolare a sistemului medical, surpriză! Ghici cu ce începea noua listă a promisiunilor electorale PNL? Cu reînființarea spitalelor regionale. Buuuun. Și, oare s-au reînființat multe de-atunci? Ăăăă… nu. Că știți, nebanii.

Dar hei, veste bună, ce noroc, a bătut covidul! Și au apărut bani-în-principiu, magia PNRR! Și deci o să fie spitale? Ceva o să fie, că pă banii ăia tot o să-i spargem.

Dar. Uitându-ne la ce anume și prioritizează criteriile din Metodologia citată, vedem că ele prioritizează, pe alocuri clar, pe alocuri vag

  • investiții de interes național (C1) – neconvenabil de vag
  • cu bugetul cât de mic (C3) – foarte clar
  • preferabil înafara unui centru universitar medical (C5) – clar
  • și cu acte-n regulă (C6)- convenabil de vag

Na.

Din setup-ul asta inițial, neprielnic și vulnerabil interpretării, o să scoată acum PNL-ul – cu o cotă de 60% față de PSD, 4 (!) spitale numai la Cluj? Biiinie băă!

Oricât dă Clujul pe dinafară de cetățeni zombificați cronic de atâta „osă”, asta cu patru spitale ctitorite numa’ la Cluj – poate peste încă 3 mandate de diluit, Alino-Emile. Dar, hei, talent aveți, experiență aveți, „osă” tot produceți, iar timp, vorba aia, este. Sănătate să fie.”