In vizor

Alte două concursuri de soluții inutile marca Emil Boc: pentru reabilitarea Liceului Blaga și a Liceului de Informatică

Boc se folosește în continuare de țeapa numită concurs de soluții pentru a amâna la nesfârșit realizarea unor proiecte de interes pentru oraș. Concursul de soluții lasă impresia că se face ceva, dar implementarea acestor proiecte se întinde pe ani de zile. Presa locală anunța cu mare entuziasm faptul că două licee din Cluj-Napoca vor beneficia de lucrări de reabilitare, doar că de la idee și până la implementarea proiectului va mai curge multă apă pe Someș. Milioane de lei din bani publici au fost cheltuiți de către administrația locală pe aceste concursuri de soluții inutile, având în vedere că nici măcar un singur proiect ce ar fi trebuit realizat în urma unui astfel de concurs nu a fost implementat. 

În acest moment, Primăria a lansat licitația în vederea contractării serviciilor de consultanță pentru pregătirea, organizare și jurizarea concursurilor de soluții pentru reabilitarea Liceului Lucian Blaga și a străzilor adiacente și a Liceului de Informatică Tiberiu Popoviciu și a străzilor adiacente.  

Deci oricât de mult am vrea să ne entuziasmăm pentru aceste proiecte, este destul de greu știind că o să treacă câțiva ani până ce elevii se vor putea bucura de școli modernizate.  

Ce presupune proiectul de modernizare a Liceului Lucian Blaga 
Proiectul cuprinde modernizarea Liceului Lucian Blaga și a străzilor adiacente, respectiv aleea Băișoara și aleea Băița.  

Investiția propusă urmărește realizarea unui spațiu dotat corespunzător pentru desfășurarea procesului educativ în cele mai bune condiții. În ceea ce privește cele două alei, acestea vor avea trotuare late, fără obstacole, vegetație – plantație de aliniament, mobilier stradal de calitate și piste pentru bicicliști.  

În ceea ce privește Liceul de Informatică Tiberiu Popovici, proiectul vizează lucrări de modernizare a clădirii liceului și a străzilor adiacente, respectiv Meteor, Cometei și Sputnic.  

Costurile serviciilor de consultanță în vedere organizării celor două concursuri de soluții se ridică la suma de 400.000 de lei.  

Aceste contracte au fost adjudecate până acum de Ordinul Arhitecților din România.  

În urma concursurilor desfăşurate în anii anteriori, Parcul Feroviarilor, reamenajarea străzii Mihail Kogălniceanu și a zonei adiacente, reabilitarea malurilor Someşului, amenajarea Parcului Cetățuia și noul cartier Sopor se află în faza de proiectare sau licitație, iar reabilitarea Turnului Pompierilor se află în faza de execuţie a lucrărilor.  

Primul concurs de soluții inițiat în 2016 de municipalitate a fost pentru Turnul Pompierilor, iar câștigătorul a fost anunțat în februarie 2017. În noiembrie 2018 Primăria a semnat contractul de finanțare din fonduri europene, iar execuția lucrărilor ar urma să fie finalizate în 24 de luni. De câteva luni bune nu mai lucrează nimeni la turnul Pompierilor care începe iar să se degradeze. 

Celelate proiecte ce vor fi realizate ca urmare a unor concursuri de soluții se află fie la faza de proiectare, fie la cea de licitație, dar încă nu a fost demarată execuția, deși concursurile de soluții s-au încheiat pentru unele proiecte și de doi sau trei ani. 

Citește mai multe: 

Boc își ascunde incompetența în spatele concursurilor de soluții: proiecte bombastice, doar pe hârtie 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *