In vizor

Alin Vaida, creatorul "Jazz in the park": "Criza economica se simte foarte tare pe piata evenimentelor"

La numai 24 de ani, Alin Vaida a reusit sa organizeze unele dintre cele mai reusite evenimente de cultura din Cluj, in ultimii ani. A inceput, in clasa a 12-a cu “Miraje”, un eveniment dedicat persoanelor nevazatoare si ajuns, deja, la a saptea editie. A continuat cu prima editie a Swimathon si inaugurarea Cluj Arena. Anul trecut, tanarul a pus bazele “Jazz in the Park”, un eveniment unic, cu mare succes de la prima editie, care a readus la viata parcurile din oras.

Alin Vaida se ocupa de organizarea de evenimente din 2007, iar prima experienta cu acest domeniu a avut-o in clasa a 11-a, cand s-a inscris voluntar in programul “YouthBank”.

“Acest program mi-a schimbat viata. Atat de multe experiente, atat de multe abilitati am descoperit atunci, pe care nici nu credeam ca le am. Din entuziasm, am fost pus coordonatorul unui eveniment de strangere de fonduri. Eram intr-o perioada in care nu stiam ce vreau de la viata, nu stiam ce vreau sa ma fac <>. M-am descurcat decent si mi-a placut foarte mult. In timp, pasiunea a crescut, la fel si know-how-ul si experienta”, isi aminteste tanarul.

Un an mai tarziu, avea sa puna bazele Festivalului Miraje, impreuna cu niste prieteni de la Liceul pentru deficienti de Vedere. A fost poate cel mai „din suflet proiect” al sau, o experienta ce nu o va uita, spune el. Festivalul a ajuns acum la sapte editii.

Imediat dupa absolvirea liceului, tanarul a trecut prin cateva agentii, unde a lucrat ca manager de proiecte. Atunci, a avut ocazia sa se implice in organizarea primei editii Swimathon, la care a si inotat, de altfel. 
“In paralel cu acest job, am avut proiecte personale, cel mai notabil din ele fiind U FEST 90, in 2009,  singurul festival dedicat unui club sportiv din Romania”, spune Alin Vaida.
In  2010, tanarul s-a decis sa faca totul pe cont propriu, devenind freelancer, timp de doi ani. In acest timp, Alin Vaida a organizat inaugurarea Cluj Arena, cu meciul de fotbal “U” Cluj – Kuban Krasnodar si a fost implicat in organizarea unui alt eveniment, “Noaptea Devoratorilor de Publicitate”

De doi ani, s-a alaturat echipei de tineri de la “Fapte”, unde este manager al departamentului de evenimente. Aici, a avut ocazia sa dezvolte proiectul “Jazz in the Park” , dar s-a implicat si in organizarea “Photo Romania”.

“Ideea mi-a venit in 2011, cand ma gandeam la potentiale noi proiecte. Vroiam foarte mult sa identific o locatie noua de evenimente in Cluj. Mi-am dat seama ca parcurile nu sunt exploatate. De aici a inceput totul”, spune tanarul.

Alin Vaida este absolvent al Facultatii de Studii Europene, sectia Management institutional European. 

“M-am apucat de evenimente fiindca a fost primul lucru la care am fost bun. Continuu sa fac evenimente fiindca te tin in suspans si au o finalitate”, spune el. 
“Festivalurile sunt ceva aparte. De regula, ele sunt visul, idealul cuiva. E greu sa faci un festival, gandindu-te la el strict ca la un business (asta nu inseamna ca nu se poate trai din asa ceva). Dar e clar ca o faci din suflet daca esti dispus la un asemenea efort si risc. Si atunci, ele merita vazute, merita ascultate, fiindca sunt mai sincere”.

Cat de greu este sa organizezi evenimente in contextul crizei economice? Alin Vaida recunoaste ca oamenii de afaceri locali nu se implica destul, chiar daca evenimentele  sunt un mijloc bun de exprimare a unei idei, a unui mesaj. 

“Se simte foate tare criza economica, mai ales pe aceasta piata, cea a evenimentelor. Dar, lucrul firesc de facut este sa te adaptezi la contextul actual si sa valorifici la maxim resursele pe care reusesti sa le mobilizezi. Primim sprijin din partea afaceristilor locali, nu cat ne-am dori insa. Probabil mai trebuie sa treaca putin timp, sa aratam stabilitate prin evenimentele noastre si sa transmitem incredere. Se simte o diferenta in resurse mobilizate in 2014 fata de 2013”, concluzioneaza clujeanul.

Tanarul este, totusi, de parere ca termenul de „festival” este foarte „abuzat” la noi. 

“Eu cand aud festival, ma gandesc la multe persoane, varietate mare, mixuri de evenimente, perioada mare de desfasurare etc.  Ori nu este asa in cazul multor proiecte din Cluj. Se fac prea multe compromisuri, din lipsa de resurse. si este pacat, fiindca dauneaza calitatii evenimentului. Contextul creat in Cluj de a face evenimente este deocamdata la nivel mental doar. Finantarile au crescut putin, stakeholderii privati sunt tot aceiasi, publicul e tot acelasi. Cred ca vor rezista aceia care nu sunt oportunisti, care nu o fac doar pentru ca avem un titlu” (de Capitala Europeana a Tineretului 2015, n.r.).

Jazz in the Park, ajuns anul acesta la a doua editie si conceput de Alin Vaida, asteapta 20.000 de spectatori in cele 3 zile, la cele 3 scene: Parcul Central, Iulius Parc, Opera Maghiara. 

“La nivel de spectacol, festivalul va arata foarte bine. Line-up-ul este foarte bun (Teodora Enache, Melanie Pain, Moonlight Breakfast ), avem multe activitati pregatite in parc si ne dorim ca oamenii sa nu vina doar la concerte, ci sa vina si sa petreaca intreaga zi la noi. si ne asiguram sa aiba tot ce e nevoie pentru asta. La nivel social, vrem sa ne folosim de popularitatea evenimentului. Vom anunta in scurt timp cum”, promite organizatorul.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *