Meniurile pentru scaderea in greutate (slabire este impropriu spus, chiar daca se foloseste aceasta formulare in marea majoritate a cazurilor) nu sunt o inventie sau un moft al vremurilor noastre, ci au existat si inainte, in epoci mai vechi, atunci cand, de exemplu modelul feminin sau masculin foarte apreciat era cel purtator de rosu in obraji, pe langa belsugul considerabil de kilograme.
Ratiunea stabilirii unor recomandari sau restrictii alimentare anume este pastrarea sanatatii la un standard suficient de ridicat, pentru a nu fi nevoie de serviciile medicului. Va prezentam in continuare principalele alimente recomandate si interzise, de folos pentru toti cei care doresc sa-si pastreze silueta, dar mai ales sanatatea, la cotele optime.
Alimente permise
Painea, foarte putina si prajita.
Ouale, de consumat rareori.
Sosurile, cele cu lamaie, cu otet obtinut prin fermentatie naturala, cu zeama obtinuta in urma fierberii carnii.
Peste – stiuca, salau, pastrav, calcan numai fierti, nu prajiti si fara grasime.
Carnea, doar sub forma de friptura la gratar si slaba.
Legumele permise: varza, ceapa, ciupercile, tomatele, vinetele, telina, conopida, salata verde, spanacul, patrunjelul, sparanghelul.
Fructele se pot consuma aproape fara exceptie, dar se recomanda evitarea celor prea dulci sau a celor uleioase.
Branzeturile de consumat sunt doar cele nefermentate, adica urda si branza proaspata de vaci.
Bauturile au si ele oprelisti clare, permitandu-se doar consumul vinurilor reci, combinate cu apa minerala sau sifon, al sucurilor neindulcite si al cafelei fara zahar.
Alimente interzise
Painea, de nici un fel.
Ouale, foarte rar si fara paine.
Sosurile, de nici un fel.
Peste, fript sau in sos: somn, scrumbie, nisetru, crap, tipar.
Supele de orice fel, cu exceptia celei de pasare (slaba) sau de vita (slaba), fara paste fainoase.
Carnea de porc grasa, mezelurile, slanina, maruntaiele, ficatul, vanatul.
Pastele fainoase, interzise toate.
Legumele nepermise: cartofi, fasole alba, mazare, linte.
Branzeturi, toate oprite, cu exceptia celor nefermentate, mentionate mai sus.
Fructe – nuci, alune, castane, smochine, curmale.
Bauturile interzise: berea, siropurile, lichiorurile dulci.
Deserturile sunt toate interzise, aici fiind incluse si dulceturile, inghetata, siropurile, bomboanele.