Diete

Alimentatia si regimul de viata in boala ulceroasa

Boala ulceroasa are in general o evolutie cronica, de lunga durata, intretaiata de puseuri acute care survin in special primavara si toamna, durand cate 2-3 saptamani. Chiar daca semnele endoscopice sau radiologice si durerile dispar, aceasta nu inseamna ca boala s-a vindecat. Prin urmare, bolnavul are datoria sa urmeze cu regularitate tratamentul in continuare, sa respecte toate prescriptiile privind alimentatia si regimul de viata, spre a se pune la adapost de acutizarea bolii si de complicatii.

 

Alimentatia

 

Desigur, fiecare bolnav isi cunoaste tratamentul medicamentos prin care se urmareste oprirea infectiei cu bacilul Helicobacter Pylori, indepartarea spasmului, calmarea durerilor, reducerea sau anihilarea aciditatii sucului gastric, diminuarea inflamatiei mucoasei gastrice si sedarea sistemului nervos central. Insa principalul factor al tratamentului este regimul alimentar. Acest regim este unul de “curatire gastrica” si urmareste aceleasi scopuri ca ale tratamentului medicamentos.

 

 

Alimentele interzise in regimul antiulceros sunt:

 

–    Carne: carne grasa, sarata, afumata, mezseluri, carnati si slanina afumata.
–    Peste: peste gras, sarat, afumat, in conserve.
–    Branzeturi: branzeturi fermentate, sarate, afumate.
–    Zarzavaturi: crude sau cu multa celuloza tare: castraveti, ridichi, varza alba si rosie cruda, fasole alba, linte, mazare uscata; picante: ceapa, usturoi, ardei iute.
–    Grasimi: untura, alimente preparate in grasimi incinse, rantas, maioneze etc.
–    Condimente: orice condimente iuti si iritante, piper, boia, mustar, otet, muraturi.
–    Bauturi: alcoolice tari, ceai rusesc, cafea neagra, bauturi fierbinti sau reci, bauturi carbogazoase sau de tip coca.

 

Alimente premise:

 

–    Carne: carne slaba proaspata, de vaca, vitel, pasare; sunca slaba.
–    Peste: peste alb slab, numai rasol.
–    Branzeturi: branza de vaci proaspata, cas, urda.
–    Lapte: lapte simplu sau fiert cu fainoase;
–    Oua: oua proaspete, fierte moi, ochiuri romanesti, omleta dietetica preparata in baia de apa.
–    Grasimi: unt proaspat, untdelemn, smantana degresata sau frisca proaspata.

 

–    Zarzavaturi: cu celuloza (fibra) moale, cartofi copti sau sub forma de pireu, morcovi, dovlecei, fasole verde tanara, spanac, mazare verde, salata verde.
–    Fainoase: gris, orez, fulgi de ovaz, paste fainoase de buna calitate.
–    Dulciuri: fructe dulci bine coapte, fara coaja si samburi, crude sau compot dat prin sita, coapte la cuptor. Lapte fiert cu fainoase, lapte de pasare. Budinci de gris sau de orez, prajituri de casa cu aluat uscat, pandispan sau aluat fiert (ecler). Gelatina de suc de fructe, lapte, branza de vaci. Spuma de gris cu fructe. Creme de vanilie. Zahar sau miere in cantitati mci inglobate in desert.
–    Bauturi: ceai de menta, musetel, sunatoare, ape minerale alcaline.

 

Prepararea alimentelor

 

Alimentele se prepara in asa fel ca sa fie usor de digerat, sa nu mareasca secretia sucului gastric si sa nu favorizeze stationarea lor indelungata in stomac.

 

Supele se vor prepara din zarzavaturi bine fierte, zeama fiind ingrosata cu gris, orez, pireu de cartofi sau chiar cu zarzavaturile folosite dupa ce au fost date prin sita (creme).

 

Legumele verzi trebuie bine fierte si servite in forma de pireuri, soteuri, la care se adauga la servire grasime cruda (unt, untdelemn). Se mai servesc in budinci sau sufleuri preparate la baia de apa.

 

Carnea se prepara fiarta, inabusita sau sub forma de perisoare fierte la abur. Se serveste cu garnitura din pireuri de legume verzi, macaroane, gris, orez.

 

Sosurile se prepara cu grasime niciodata incinsa, ci numai cruda sau fiarta.

 

 

Regimul de viata:

 

–    Luati masa la ore fixe si alimentati-va mai des (5-6 mese pe zi). Evitati mesele abundente. Tineti minte alimentele care va sunt interzise si ocoliti-le totdeauna, fara imprudente.

 

–    Luati masa in liniste, fara graba si mestecati si insalivati bine hrana. Ingrijiti-va de functionarea impecabila a danturii. Cautati sa nu fiti prea obosit sau nervos cand va asezati la masa.

 

–    Evitati eforturile intense, fizice si intelectuale, stresul cotidian si agitatia prelungita.

 

–    Folositi timpul liber intr-un mod cat mai avantajos si agreabil: plimbari pe jos, eventual sporturi usoare, spectacole distractive, lecture si auditii muzicale placute, hobby etc.

 

–    Respectati cele 7-8 ore de somn, noapte de noapte, si repausul de dupa masa de pranz.

 

–    Evitati medicamente nocive pentru stomac neindicate de medicul dvs.: aspirina, salicilati, butazolidina, cortizonul etc.

 

.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *