In vizor

ALERTĂ de INUNDAȚII, primită în miezul nopții de locuitorii din Gilău și satele din zona de munte

Mii de clujeni au fost treziți noaptea trecută de un mesaj de altertă primit pe telefon care îi avertiza că există pericol de inundații și erau sfătuiți să evacueze imediat zona de inundabilitate. 

„ATENȚIE! PERICOL DE INUNDAȚII! datorită deversării barajului Someșul Rece 1. Evacuați urgent zona de inundabilitate! Luați măsuri de adăpostire și protecție. Urmați instrucțiunile autorităților”, este mesajul transmis de autorități. 

Din  primele informații se pare că a fost dar drumul controlat la barajul de la Someșul Rece 1, iar apa a crescut foarte mult, existând pericol de inundații. În acest moment se pare că situația este ținută sub control.

„Am sunat la 112 . Este vorba de barajul de la Maguri Racatau , momentan situatia este controlata . Daca se intampla ceva mai rau , o sa fim anuntati din nou cu un alt mesaj”, potrivit unuia dintre clujenii care au primit meszajul RO Alert. 

Oamenii recunosc că s-au speriat când au primit mesajul, mai ales că era atât de de târziu și erau și avertizați să evacueze zona. 

Primarul comunei Măguri Răcătău, una dintre localitățile direct afectate de alertă de inundanții au transmis că s-a găsit o soluție petru a scădea nivelul apei, iar în aces moment nu mai exist risc de inundații.

„Mai este putin și deverseaza peste baraj, am discutat cu dl prefect sa facă tot posibilul sa deschidă vana de la Soimu prin cei in măsura,adică sa oprească apa de la Valea Ierii, altfel exista riscul de debit mare de apa la Maguri Racatau. Nivelul apei in baraj a crescut destul de alarmant, momentan e deschis 4m cubi pe secunda! Acum merg echipa sa opreasaca apa de pe galeria de la Valea Ierii. Consider ca nu mai este risc de inundații in perioada urmatoare, a transmis primarul Prigoană Petru.

UPDATE

Pe parcusul nopții trecute a fost înregistrată o creșere a acumulării apei în barajul Someșul Rece I, situat în Defileul Someșul Rece, peste cota de siguranță a acestuia, ca urmare a precipitațiilor abundente și a topirii zăpezii din zona de munte.

A fost constituit Comitetul Județean pentru Situații de urgență, iar o comisie din cadrul acestuia, condusă de către prefectul județului Cluj, alături de specialiști din cadrul Hidroelectrica și reprezentanți ai autorităților locale s-au deplasat la fața locului, începând cu ora 22.00, pentru a evalua situația și eventualele pericole care ar putea fi pentru populația din zonă.

Au fost luate măsuri de închidere a vanelor a două dintre aducțiunile suberane către barajul de acumulare, pe lângă deschiderea vanelor de fund ale barajului care asigurau un debit de scirgere de peste 3 mc/s. Vu toate acestea, acumularea de apă a crescut în continuare, ajungând, în jurul orei 01.00, la peste 1 cm peste deversorul de suprafață, fiind înregistrată o deversare peste cotele de siguranță ale barajului și în aval de barajul de acumulare. 
Astfel, a fost luată decizia de a se transmite, preventiv, un mesaj prin sitemul RO-Alert către terminalelel mobile, situate într-o arie selectată geometric de-a lungul râului Șomeșul Rece, între localitățile Măguri Răcătău și lacul de acumulare din localitatea Gilău, prin care se solicita populației să ia măsuri de autoevacuare din zonă.

Din fericire, creșterea nivelului de acumulare s-a oprit aici, iar în aceste momente este în scădere, iar locuințele și locatarii acestora din zona respectivă sunt în siguranță.

La fața locului comisia de specialitate, evaluează în contiunare situația privind eventualele modificări care pot să apară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *