Analiza

Alegeri in doua tururi, modificari ale Codului Electoral si mai putine semnaturi de sustinere pentru urmatoarele alegeri locale

Alegerile locale care au avut loc in 5 iunie 2016 au venit cu o serie de noutati, principala fiind desfasurarea in cadrul unui singur tur de scrutin. Expert Forum, o organizatie infiintata de experti cunoscuti in politici publice si reforma administratiei a monitorizat alegerile si a lansat astazi raportul de monitorizare. La ce concluzii au ajuns specialistii?
 
In primul rand, nevoia unei discutii imediate despre revenirea la doua tururi de scrutin. De asemenea, au identificat si nevoia de a modifica legislatia cu privire la strangerea de semnaturi de sustinere, in sensul reducerii acestora si introducerii de mecanisme de verificare in lege.

Verificarea drepturilor electorale ale candidatilor in timpul procedurii de validare, de catre birourile electorale de circumscriptie, prin date preluate din cazierul judiciar sau din Registrul Electoral si eliminarea prevederii din legislatia privind partidele politice ( referitoare la radierea partidelor daca nu au desemnat candidati in 75 de circumscriptii pentru locale sau o lista completa intr-o circumscriptie sau candidati in 3 circumscriptii electorale la parlamentare in doua campanii consecutive), care este abuziva.

Raportul elaborat de Expert Forum recomanda eliminarea unor articole neclare sau contradictorii din legea electorala, precum pe cele legate de acreditarea observatorilor, dar si elaborarea Codului Electoral care sa centralizeze procedurile tehnice de organizare a alegerilor, astfel incat sa nu mai existe discrepante sau neclaritati.

Includerea in legislatia electorala a unor reglementari care sa impuna incompatibilitati pentru operatorii de calculator, avand in vedere ca pe 5 iunie 2016 un numar de 177 de persoane indeplineau in paralel si pozitia de candidat, iar 56 erau pe lista de rezerve a fost considerata importanta si semnalizata ca atare in cadrul raportului.

In cadrul aceluiasi raport au mai iesit in evidenta nevoia de consolidare a Corpului Expertilor Electorali prin seminare de pregatire eficiente, inclusiv prin module de invatare on-line, dar si prin monitorizarea acestora si evaluarea in functie de activitatea desfasurata la alegerile locale, publicarea de date deschise legate de organizarea alegerilor (costuri, sanctiuni, sesizari, acreditari etc) si finantarea partidelor (imprumuturi, donatori, datoriii, sanctiuni, rambursari, subventii), precum si  nevoia unor proceduri unitare si centralizate de acreditare a observatorilor electorali.

„In perioada urmatoare este esential sa continuam discutiile despre revenirea la doua tururi de scrutin, de reducere a numarului de semnaturi de sustinere, dar si cu privire la adoptarea unui Cod Electoral”, sintetizeaza autorii principalele probleme aparute.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *