Diete

Alaptarea si dieta

In timpul sarcinii, majoritatea femeilor formeaza un depozit de grasime (2-4 kg) in vederea alaptarii. In timp ce alaptati, nevoia de energie este mai mare, iar apetitul poate fi mult crescut. Laptele de mama este un aliment care ofera multa energie, de aceea aveti nevoie de mai multa mancare care va ajuta sa produceti in medie 750 ml lapte pe zi in primele 4-6 luni de alaptatre – un plus de 450-550 de calorii pe zi. Daca nu mancati suficient, veti fi extenuate, iar cantitatea de lapte se va reduce. De asemenea, dieta trebuie sa fie corespunzatoare, astfel incat laptele sa contina toate principiile alimentare de care copilul are nevoie.

Cantitatea de lapte produsa depinde de dieta lor si de frecventa suptului. Suptul frecvent stimuleaza productia de lapte. Puteti verifica daca bebelusului ii ajunge laptele, urmand cresterea lui in greutate. In jurul varstei de 6 luni, laptele matern nu mai este suficient si puteti introduce alimente solide. Pana acum, greutatea copilului ar trebui sa fie dubla fata de cea de la nastere.

Diverse studii au demonstrat ca bebelusii alaptati au un IQ mai ridicat fata de cei hraniti cu alte tipuri de lapte. Probabil din cauza ca laptele matern contine un acid gras numit DHE (acid decosahexeonoic) care ajuta la dezvoltarea corecta a creierului si sistemului nervos. Sistemul neurologic se dezvolta in primele 18 luni de viata.

Alergia la laptele matern este extrem de rara, dar substantele continute de alimentele pe care le consumati patrund in lapte si pot crea probleme. Majoritatea alergiilor alimentare la copii sunt produse de laptele de vaca, grau, oua si ciocolata.

Ce ar trebui sa mancati? Intre 5-8 % din caloriile laptelui matern rerprezinta proteinele, deci nu aveti nevoie  de multe proteine in plus – majoritatea femeilor occidentale consuma prea multe proteine fata de cat ar avea nevoie. Aveti nevoie de un aport crescut de calciu, intre 800-1250 mg pe zi, pe toata durata alaptarii. Prin alaptarte, ar trebui sa oferiti copilului 210 mg calciu pe zi, in primele sase luni – deci aveti grija sa consumati suficient.

Inca nu este sigur daca cantitatea mare de calciu consumata de mama inseamna un aport crescut pentru copil. Dar, in mod sigur, daca dvs. nu consumati destul calciu, atunci acesta va fi preluat din oase, astfel incat concentratia  calciului din laptele matern sa fie adecvata, ceea ce este nociv  pentru sanatatea oaselor dvs.

Compozitia laptelui matern depunde de alimentatie. Femeile vegetariene sa consume vitamina B12 in plus, pentru a preveni defiecienta acesteia la copil (afectiune numita anemie pernicioasa). Sursele de vitamina B12 sunt; drojdia, laptele de soia, ficatul, rinichi, uleiul de peste, ouale, laptele si branza.

De asemenea, trebuie sa consumati mai multe lichide: apa minerala, apa filtrate, suc de fructe diluat, ceaiuri din plante. Ceaiul de urzica sporeste secretia de lapte si poate preveni anemia, deoarece urzicile contin fier – va veti obisnui repede cu gustul. Ceaiul de macese contine multa vitamina C, 250 ml lapte contin peste 300 mg calciu.

Intre suplimentele alimentare care ar trebui luate din surse naturale sub supravegherea doctorului se numara:

–    Vitamina A – aflat in uleiul din ficat de peste, ficatr, rinichi, oua, legume verzi si galbene;
–    Vitamina C – din citrice, kiwi, rosii, coacaze capsune;
–    Vitamina D – din ulei de peste si oua;
–    Zinc – din germeni de grau si crustacee;
–    Cupru – din nuci si semnte.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *