Daca acum cativa ani n-as fi indraznit sa replic nimic cuiva care mi-ar fi spus “vai, ce slaba e presa locala clujeana”, ei bine, in ultima vreme, am tot mai multe argumente sa spun clar si raspicat: presa clujeana isi revine si e tot mai buna.
Mihai Prodan scrie dumnezeieste reportaje despre oras. Cosmina Fernoaga sau Luminita Silea abordeaza subiecte curajoase. Horea Soica ramane, inca, departe ca lider de trafic, cu Stiri de Cluj, cucerind un public interesant. Dupa o perioada de amorteala, Ziua de Cluj revine cu materiale bune, iar Clujust.ro al lui Alin Golban este un proiect foarte misto, facut din pasiunea jurnalistului de investigatii. Gazeta de Cluj face de peste un an agenda unor exclusivitati inedite, Transilvania Reporter scrie ponderat despre subiecte grele.
Desigur, o sa fiu subiectiv cand vorbesc despre Ziar de Cluj, dar chiar cred ca suntem cel mai complex produs editorial din oras. Ziar de Cluj are atitudine, are o echipa matura, are curaj sa critice de la stanga la dreapta, are bun simt sa se implice in cauze sociale.
Criza economica a lovit serios in media locala si inca nu s-a terminat. Ce am invatat eu sau Cosmina Fernoaga, Alin Golban ori Horea Soica acum, cand trebuie sa gestionam propriile noastre proiecte, este ca nimeni nu-i tine minte pe morti. Traiesti, contezi. Scrii, contezi. Te adaptezi, traiesti.
Fiindca sunt pasionat de meseria mea, mintea febrila rasuceste mereu idei si cauta noi piste. Sunt mereu preocupat sa gestionam cum trebuie forta pe care o avem, sa construim la capitolul credibilitate, sa inovam din punct de vedere editorial. Este si motivul pentru care am decis, in ultimele luni, sa intram in zone prea putin explorate de media locala, care le-a privit cu destula suficienta, cred eu.
De cateva saptamani, am strecurat intre reportajele si anchetele Ziar de Cluj si cateva cronici de teatru. Au prins fenomenal la public, au fost citite de sute de clujeni, tocmai pentru ca nu am abordat sforaitor munca artistilor, ci i-am mai si criticat.
Obisnuiti sa respire aerul rarefiat al scenei, unii dintre actorii Teatrului National Cluj se cred adevarate institutii umblatoare de cultura, uitand, pana la urma, ca cei care le valideaza valoarea sunt spectatorii. Desigur, Florin Moldovan, care scrie aceste cronici acidulate, are si studiile necesare ca sa-si dea cu parerea. Si in curand ii vom oferi un contract stabil si ii vom largi raza de actiune. Vom participa la toate evenimentele posibile, ca sa va aratam cat de goala este lumea culturii clujene: lansari de carte unde autorii se ling in fund cu criticii literari – papa niste uscatele si beau un pahar de vin vrac, nu produc altceva decat cartulii – maculatura. Simpozioane triste despre metodologia clitorisului de furnica si dezbateri pe teme de spritzuri europene – nu sunt altceva decat niste suse de cultura urbana. Iar noi va vom arata cat de penibile sunt. Vom critica tot ce credem ca trebuie criticat, dar, mai ales, vom purcede la cautarea adevaratelor valori culturale ale Clujului. Fiindca ele exista, produc, creeaza, dar nu apuca sa iasa in fata din cauza dinozaurilor.
In curand vom crea o rubrica de portrete. Ne propunem sa va aducem pe site povestile unor oameni extraordinari pe care presa nu ii cauta niciodata. O sa cititi povestea sefului de operatiuni de la fostul RATUC. O sa aflam impreuna povestea unei anesteziste modeste ce lucreaza cu moartea zi de zi fara sa se dea mare. O sa va aducem ascunsa poveste a unui portar de la Facultatea de Litere. Si o sa-l aplaudam impreuna pe omul care “repara” copiii balbaiti. Si cred ca vom face multe lucruri extraordinare cu aceasta rubrica.
Apoi, vom continua periplul nostru in randul antreprenorilor clujeni. Povestile companiilor implicate in industria IT au avut un succes enorm. Ziar de Cluj a adus la lumina oameni ce nu au vorbit niciodata cu presa sau care au preferat sa o faca, pana la Ziar de Cluj, prin intermediul agentiilor de PR. Va vom aduce pe monitoare proiecte de afaceri extraordinare, gandite de oameni cu adevarat valorosi. Va vom arata cine sta inspatele unor brand-uri care duc Clujul inainte.
De ce facem toate acestea? Fiindca vrem sa crestem. Fiindca vrem sa sadim in mintea clujenilor nevoia de perspectiva. Cautam sustinerea cititorilor ca sa ne validam munca si cautam sa spargem neincrederea agentilor economici in presa. Este cercul vicios in care ziarele si societatile comerciale care nu aveau incredere sa isi faca publicitate s-au invartit ani buni. Si despre asta voiam sa vorbesc in acest text, cu o introducere cam lunga.
Fiindca, dragi agenti economici, aceasta neincredere in presa nu se mai justifica. Aveti nevoie, ca si noi, de putin curaj ca sa rupem aceasta bariera a neincrederii. In cei 25 de ani de existenta in libertate, presa a ramas un partener constant al prezentarii realitatii societatii romanesti. Avem si noi uscaturile noastre, dar, in esenta, societatea romaneasca ar fi aratat mult mai murdar, ar fi fost mult mai corupta daca presa nu si-ar fi facut datoria.
Avem nevoie de sustinerea financiara a agentilor economici prin actul comercial de publicitate. Avem nevoie sa ramanem departe de banii murdari ai politicului ca sa scriem independent. Nu cerem de pomana, ci oferim un lucru pe care agentii economici nu-l pot face fara noi: comunicarea valorii acestora, oferind vizibilitate pentru initiativele si produsele lor.
Este ultima referire pe care o fac la adresa concurentei noastre. Va indemn, dragi agenti economici, sa sustineti, prin publicitate curata, ziarele locale. Ca Prodan sa scrie fara calus, trebuie sa-si primeasca in continuare salariul din surse curate. Si managerii de presa trebuie sa inteleaga, e adevarat, ca trebuie sa-si miste fundul, ca trebuie sa indrazneasca, ca trebuie sa inoveze. Chiar si un ziar are nevoie de branding si de marketing pentru a construi increderea din jurul sau. Daca vreti sa fiti de folos agentilor economici, ganditi-va la ce v-am spus.
In ceea ce priveste Ziar de Cluj, cred ca suntem de departe cel mai interesant exemplu de crestere in audienta si in interes dintre toate publicatiile online lansate in ultimii doi ani.
Am investit in marketingul ziarului, facandu-l cunoscut.
Am investit in pozitionarea ziarului, care acum este perceput asa cum ne-am dorit: incisiv, demn de luat in seama, cu respect pentru antreprenoriat, modern, angajant, de tinut minte. Nu practicam presa tabloida, nu punem stiri cu morti si nu privim doar dintr-un singur unghi Povestea.
Am investit in oameni. Echipa de la Ziar de Cluj este una platita la timp, fara intarzieri, este o echipa matura din punct de vedere profesional, compusa din jurnalisti care nu stiu ce e frica si care-si constientizeaza puterea de a informa, de a influenta, de a ajuta. E o echipa vesela si sudata. O echipa care functioneaza pe baza de suflet.
Avem foarte multi fani in acest oras. Mii de clujeni care ne transmit feedback pozitiv despre ceea ce scriem, care ne admira curajul, care tin minte expresii sau ironii usturatoare pe care le adresam politicienilor. Avem mii de oameni care ne spun ca Ziar de Cluj a devenit pentru ei o adictie. Tocmai pentru ca inversunarea cu care ne straduim ca, zi de zi, si credeti-ma e greu, sa cautam subiecte, sa surprindem prin informatii exclusive. Contribuie la asta mult si incapatanarea mea, de “never surrender”, dar si flerul colegilor mei, care au construit aceasta perceptie prin munca lor.
Va invitam sa aveti incredere in noi in continuare. Sa investiti in Ziar de Cluj citindu-ne si, daca sunteti agenti economici, sa va “jucati cu noi”, dandu-ne posibilitatea sa va fim de folos prin a va face publicitate onesta, pe contract.
In ceea ce ma priveste, am demonstrat deja ca sunt unul dintre cei mai buni oameni de marketing din Cluj. Vocea mea este auzita de zeci de mii de urechi si a venit momentul sa impartim aceasta putere pentru a demola conceptiile agentilor economici despre presa, pentru a sterge cu radiera cercul vicios al neincrederii.
Nu o sa faceti o investitie proasta, fiindca stim sa ne facem treaba alegand tonul potrivit si pastrand echilibrul. In urmatoarele luni, vom lansa niste proiecte extraordinare pe partea de reclama. Vom oferi agentilor economici mici si medii un pachet de publicitate atat de ieftin, incat va fi de nerefuzat. Un pachet de servicii publicitare in care sa se regaseasca atat reclama pe televizor, cat si pe online, dar si pe outdoor. Un pachet care altfel ar costa mii de lei si pe care noi il vom oferi la un pret incredibil de mic. Ii vom invata pe sefii de firme si pe directorii de marketing ai acestora sa consume din nou reclama, sa inteleaga cat de important este vehiculul numit mass-media.
Aveti incredere in presa locala. Investiti in ea. Dati-i putere, puterea de a ramane independenta si va garantez ca nu va va dezamagi. Noua generatie pe care o reprezint poate mai vizibil, compusa din jurnalisti de peste 30 de ani, dar nu mai in varsta de 45, este descatusata de cenzura, de frica, de ochelari de cal, de limbaj de lemn.
Daca vreti un Cluj mai bun, haideti sa dam mana.