In vizor

Agenția Națională de Integritate îi caută la integritate pe doi consilieri locali din județul Cluj

Ciobanu Octavian Andrei, Consilier Local în cadrul Consiliului Local al Municipiului Câmpia Turzii, Judeţul Cluj și Matiș Traian, fost Consilier Local în cadrul Consiliului Local al comunei Rîşca, Judeţul Cluj sunt cei doi politicieni clujeni aflați în atenția Agenției Naționale de Integritate pentru încălcarea mai multor prevederi legale.

Potrivit ANI, Ciobanu Octavian Andrei (foto) ar deține simultan, începând cu data de 22 iunie 2016, funcţia de consilier local şi calitatea de angajat cu contract individual de muncă în aparatul propriu al Primăriei Municipiului Câmpia Turzii, încălcând astfel dispoziţiile art. 88, alin. (1), lit. c) din Legea nr. 161/2003.

Anul trecut, în luna aprilie, Octavian Ciobanu a declarat pentru TurdaNews că este angajat al Primăriei, ca muncitor calificat. ”Sunt angajat al Primăriei, ca muncitor calificat. Nu sunt în stare de incompatibilitate, pentru că nu sunt funcționar public”, s-a justificat consilierul PSD. Chestionat pe această temă, primarul PNL Dorin Lojigan a spus că ”nu e treaba lui” să stabilească cine este sau nu este incompatibil.

Conform Legii 161/2003, care prevede incompatibilitățile consilierilor locali, se menționează următoarele:

”Art. 88 (1) Funcţia de consilier local sau consilier judeţean este incompatibilă cu:

c) calitatea de funcţionar public sau angajat cu contract individual de muncă în aparatul propriu al consiliului local respectiv sau în aparatul propriu al consiliului judeţean ori al prefecturii din judeţul respectiv;”

Aici trebuie făcută o precizare: prin Legea 286/2006, sintagma ”aparat de specialitate al consiliului local” s-a înlocuit cu sintagma ”aparat de specialitate al primarului”. Cu alte cuvinte, simplul fapt că un consilier este angajat al administrației publice locale îi aduce starea de incompatibilitate, fără să aibă nici o legătură cu calitatea de funcționar public!

Mai multe explicații juridice pe această temă se regăsesc în mai multe spețe pe care Agenția Națională de Integritate le-a câștigat, în cazuri similare.

În cazul fostului consilier Matiș Traian, ANI cercetează faptul că în perioada 03 august 2016 – 30 mai 2017 (data la care i-a încetat mandatul) a deţinut simultan cu funcţia de consilier local şi pe cea de consilier al primarului, în cadrul aparatului de specialitate al primarului comunei Rîşca, încălcând astfel dispoziţiile art. 88, alin. (1), lit. c) din Legea 161/2003.

Matiș mai apare într-un scandal declanșat în 2006 de către prefectul (pe atunci) Alin Tișe cu privire la niște concesiuni dubioade în zonă. Matiș îexplica corespundentului EvZ ce este cu Lista prefectului Tișe privind o serie de concesiuni dubioase pentru protipendada județului în zona Beliș – Fântânele.

Persoanele evaluate au fost informate despre declanşarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum şi drepturile de care beneficiază – de a fi asistate sau reprezentate de un avocat şi de a prezenta date sau informaţii pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. Matiș Traian nu au depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare.

Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat încălcarea obligaţiilor legale privind conflictul de interese ori starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementării aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective.

Persoana faţă de care s-a constatat existenţa conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *