Sanatate

Afectiuni curente ale ochiului

Aproape toata lumea are modificari ale vazului o data cu varsta. Tot varsta creste riscul dezvoltarii unor probleme oftalmologice mai grave. Unele dintre aceste probleme pot fi prevenite, dar medicamentele sau chirurgia le poate incetini sau opri evolutia.

 

 

Cataracta este o opacifiere a cristalinului, care, normal, este limpede. Opacifierea cristalinului altereaza vazul. Un anumit grad de formare a cataractei este normal odata cu inaintarea in varsta, dar unele expuneri sau afectiuni pot accelera procesul. Expunerea timp indelungata la lumina ultravioleta (UV), diabetul, o leziune oculara in antecedente, expunere la raze X si administrarea prelungita de corticosteroizi cresc riscul. Fumatul poate creste riscul pentru cataracta si aspirina il poate scadea. Cand cataracta interfera cu activitatile dvs. zilnice, cristalinul poate fi inlocuit chirurgical.

 

 

Autoingrijire: reduceti expunerea la lumina stralucitoare. Preveniti sau incetiniti aparitia cataractei, purtand ochelari de soare ce ecraneaza UV cand va expuneti la soarele stralucitor. Asigurati iluminatul adecvat.

 

 

Glaucomul inseamna deteriorarea nervului ochiului (optic), datorita cresterii presiunii in globul ocular. Presiunea creste cand porii minusculi care, in mod normal, permit lichidului sa dreneze din interiorul ochiului, devin blocati. Deteriorarea nervului optic determina scaderea lenta a vederii laterale. Netratat, glaucomul poate duce la orbire.

 

 

 

Avertizare. Pentru ca simptomele precoce pot fi discrete, este importanta examinarea regulata a ochilor. Daca este diagnosticat si tratat precoce, glaucomul cronic, de obicei, poate fi controlat cu picaturi pentru ochi, medicatie orala sau chirurgie. Daca aveti simptome de genul: durere de cap intensa sau dureri ale ochiului sau sprancenei, vedere incetosata sau curcubee in jurul surselor de lumina, solicitati evaluare imediata. Tratamentul poate necesita laserterapie urgenta.

 

 

Degenerescenta (distrofie) maculara estompeaza vederea centrala si reduce abilitatea de a vedea detalii fine. Nu afecteaza vederea laterala si nu duce de obicei la orbire totala. Afectiunea apare cand tesutul din centrul retinei (numita macula) se deterioreaza. Alterarea vederii este ireversibila. Totusi, cand afectiunea este diagnosticata precoce, tratamentul cu laser poate ajuta la reducerea sau incetinirea pierderii vazului.

 

 

Conjunctivita sau “ochiul rosu”  este o infectie a ochiului insotita de prurit (mancarimi). Vederea poate fi incetosata si apare sensibilitatea la lumina.  Puteti avea senzatia de “nisip in ochi” sau o secretie oculara care formeaza o crusta in timpul noptii.

 

 

Toate acestea sunt semne ale unei infectii bacteriene sau virale denumita medical conjuctivita, o membrana care captuseste pleoapele si  parte din globul ocular. Inflamatia defineste ochiul rosu ca afectiune iritativa, dar este de obicei inofensiva pentru vaz. Totusi, pentru ca poate fi extrem de contagioasa, trebuie diagnosticata si tratata precoce.

 

 

Atat conjumctivita virala cat si cea bacteriana sunt obisnuite la copii, afectand insa si adultii. Sunt foarte contagioase. Conjuctivita virala produce de obicei o secretie apoasa, in timp ce conjuctivita bacteriana produce frecvent o secretie vascoasa, de culoare galben-verzuie.

 

 

Conjunctivita alergica afecteaza ambii ochi si este mai curand un raspuns la un alergen (precum polenul) decat o infectie. Pe langa mancarimile intense, lacrimarea si inflamatia ochiului, pot aparea intr-o oarecare masura mancarimi, stranuturi si secretii apoase din nas.

 

 

Autoingrijire:

–    aplicati o compresa calda pe ochiul afectat sau pe amandoi; inmuiati un servet curat, fara scame, in apa calda, stoarceti-l pana este aproape uscat si aplicati compresa cu blandete;
–    conjuctivita alergica este deseori calmata cu eficienta prin comprese reci.

 

Asistenta medicala. Daca aveti vreun simptom de conjuctivita, consultati medicul. Acesta ar putea preleva secretii oculare pentru cultura, ca sa determine ce forma de infectie aveti. Medicul va poate prescrie un colir sau unguent cu antibiotic daca infectia este bacteriana. Conjuctivita virala dispare de la sine. Daca doctorul determina conjuctivita ca fiind alergica, ar putea recomanda medicamente pentru tratarea alergiei sau a simptomei oculare.

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *