JustitiePolitica

Adrian Câciu îi va pune la dispoziţie Codruţei Kovesi toate actele achiziţionării de vaccinuri: „Am citit și noi rapoartele Curții de Conturi și suntem îngrijorați”

Ministrul de finanțe, Adrian Câciu, a declarat, marți, la întâlnirea cu șefa Parchetului European, că îi va pune la dispoziție toate informațiile pe tema achiziției de vaccinuri și că o asigură de toată disponibilitatea de cooperare, au declarat pentru G4Media.ro surse apropiate discuțiilor. Șefa Parchetului European, Laura Codruța Kovesi, vizitează, marți, mai multe instituții între care Ministerul Finanțelor și Ministerul Justiției, în cadrul unei misiuni în România.

”M-am bucurat să citesc despre ancheta în desfășurare pe care Parchetul European a confirmat-o pentru achiziția de vaccinuri COVID-19 la nivelul Uniunii Europene. Am citit și noi rapoartele Curții de Conturi și suntem îngrijorați, după cum am spus vă asigur de toată disponibilitatea noastră de cooperare în măsura în care aveți nevoie de informații, vi le punem la dispoziție. Dosarele de anvergură, cum cred că este acesta, reprezintă semnale puternice la nivelul întregului lanț de state membre și întăresc valorile UE de unitate și solidaritate într-un context volatil, marcat puternic de incertitudini”, a declarat Câciu în timpul discuțiilor cu șefa Parchetului European, potrivit unor surse politice.

Potrivit surselor citate, Câciu ar mai fi declarat că lupta împotriva fraudei la nivel național și al Uniunii Europene trebuie privită și din perspectiva securității și disciplinei societale, dar mai cu seamă a privării guvernelor de fonduri însemnate într-un context în care finanțarea începe să devină o provocare tot mai mare.

  • Parchetul European (EPPO) a confmat, pe data de 14 octombrie, că are o anchetă în curs de desfășurare privind achiziționarea de vaccinuri COVID-19 în Uniunea Europeană, se arată într-un comunicat al instituției. Această confirmare excepțională vine ca urmare a interesului public extrem de ridicat.
  • Potrivit unor surse, ancheta vizează mai multe plângeri făcute în legătură cu achiziția de vaccinuri. Investigația Parchetului European ar viza atât modul în care Comisia Europeană ar fi realizat achiziția centralizată de vaccinuri, cât și achizițiile făcute ulterior de diverse țări de la Comisie.
  • „Mega-acordul” încheiat de Comisia Europeană condusă de Ursula von der Leyen, care reglementează livrarea vaccinurilor Pfizer în țările Uniunii Europene, până în 2023, a fost subiect de controverse în presa internațională.
  • Publicația Politico a scris în septembrie anul acesta că Curtea de Conturi Europeană acuză Comisia că a refuzat să facă publice detalii privind modul în care a fost negociat cel mai mare contract de vaccinuri din UE. Politico mai notează că și ancheta Ombudsmanului European în această chestiune s-a lovit de un zid de tăcere. La momentul respectiv, Comisia a susținut că nu mai deținea mesajele text în dosar.

Și în România a fost contestată achiziția de vaccinuri. Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat în luna aprilie, că cineva trebuie să explice cum s-au cumpărat în timpul pandemiei de coronavirus 100 de milioane de vaccinuri de peste 700 de milioane de euro, pentru 15 milioane de oameni:

”Poate și în fața procurorilor” ar trebui să fie date explicațiile, a declarat șeful PSD.

Președintele Camerei Deputaților a transmis că nu înțelege de ce România a mai cumpărat 40 de milioane de doze de vaccin, deși avea în stocuri 65 de milioane de doze de ser anti-COVID-19.